Презентація.Інформаційно-розважальний проект .Математика і мистецтво.

Про матеріал

Презентація містить багато цікавого і наочного матеріалу, який висвітлює зв`язок математики з музикою, архітектурою, образотворчим мистецтвом. Сподіваюсь, буде корисна іншим вчителям математики, щоб заківати учнів своїм предметом.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інформаційно – розважальний проект «Математика і мистецтво»

Номер слайду 2

Математика, якщо на неї правильно подивитися, відображає не тільки істину, але і незрівнянну красу.

Номер слайду 3

Михайло Ломоносов говорив: Математику вже тому вивчати потрібно, що вона розум  до порядку приводить

Номер слайду 4

Математика в архітектурі

Номер слайду 5

Так само в архітектурі широко використовувалися різні види симетрії. «Симетрія» по-грецьки означає «співрозмірність, пропорційність, однаковість у розташуванні частин». Сучасні архітектори всіх країн продовжують використовувати в своїй роботі досвід старих майстрів: перевірені часом золоту пропорцію і симетрію.

Номер слайду 6

 Храм Василя Блаженного

Номер слайду 7

 Золотий перетин в пропорціях Парфенона

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Конкурс«Чорна скринька»

Номер слайду 12

Математика і живопис

Номер слайду 13

В епоху відродження художники відкрили, що будь-яка картина має певні точки, що приковують погляд, так звані зорові центри. Рафаель СантіЛеонардо да ВінчіМікеланджело Буонарроті

Номер слайду 14

Не має значення який формат має картина – горизонтальний або вертикальний. Таких точок всього чотири, вони розташовані на відстані 3/8 і 5/8 від відповідних країв площини. Це відкриття отримало назву «золотий поділ» картини. Тому, для того щоб привернути увагу до головного елементу фотографії , необхідно сполучити цей елемент з одним із зорових центрів. Портрет Мони Лізи (Джоконди) довгий час привертав увагу досліджувальників, які зрозуміли, що композиція малюнку основана на золотих трикутниках

Номер слайду 15

«Золотим поділом (божественною пропорцією ”) називали математики середньовіччя поділ відрізки, при якому довжина всього відрізку відноситься до довжини його більшої частини, як довжина більшої частини до меншої. Це відношення приблизно = 0,618 або 5/8. Ряд чисел 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 і т.д.. Відомий як ряд Фібоначчі. Унікальність послідовності чисел, в тому що кожен її член, починаючи з третього дорівнює сумі двох попередніх 2 + 3 = 5; 3 + 5 = 8; 5 + 8 = 13, 8 + 13 = 21; 13 + 21 = 34 і т.д.., а відношення суміжних чисел ряду наближається до відношення золотого поділу.

Номер слайду 16

Геометризм, кубізм, або іншими словами – супрематизм, абстракціонізм – це таке направлення в живопису, яке зводилось до зображення геометричних фігур та всеможливих ліній. Дана течія в живописі відома завдяки К. Малевичу

Номер слайду 17

Віктор Васареллі (1908-1997) –угорський художник, відомий як представник оптичного мистецтва Оп-арт (Op. Art). Він використовував прості геометричні форми, об'єднані в масиви, для створення ефекту руху, випуклості або ввігнутості на плоскому малюнку

Номер слайду 18

Мауріц Корнеліус Ешер(1898-1972)- нідерландский художник-графіст. Відомий своїми гравюрами на дереві та металі, в яких він майстерно досліджував поняття нескінченності та симетрії, а також складності сприйняття складних трьохвимірних об'єктів.

Номер слайду 19

Ілюзія Герінга (Ілюзія віяла)Прямі, насправді, паралельні.

Номер слайду 20

Конкурс«Розгадай ребус»

Номер слайду 21

“ Хіба не можна музику описати як математику почуття, а математику – як музику розуму? Адже суть обох та сама!” Дж. Сильвестр. МАТЕМАТИКА I МУЗИКА

Номер слайду 22

З давніх пір до нас дійшов афоризм, що математика і музика - сестри. А здавалося б, що спільного між наукою, що користується суворою логікою доказів при вивченні природи і музикою - одним з прекрасних видів мистецтва, твори яких створюються в пориві натхнення? Давньогрецький філософ Піфагор, один з найперших встановив зв'язок між музикою і математикою. Він створив вчення про звук, вивчав філософський математичний бік звуку, інтервали, відкривав математичні співвідношення між окремими звуками. Піфагоррозвинув вчення про лікування хвороб за допомогою музики.

Номер слайду 23

 1. РИТМ2. ВАРІАЦІЇ3. ПРОПОРЦІЇ4. ПАРАЛЕЛІ 5. ПРОТИЛЕЖНОСТІМи теж спробували знайти спільні точки дотику точної науки математики і прекрасного, витонченого мистецтва - музики. Можна виділити декілька аналогiв між математикою та музикою:

Номер слайду 24

Ритм - один з найважливіших елементів музики. Це чергування і співвідношення довгих і коротких долей та акцентів у музичному творі . Озирніться навколо: ритмічно звучать кроки, ритмічне наше дихання, ритмічний стукіт коліс потягів, биття пульсу людини тощо. РИТМ : Ритм у математиці:найяскравішим прикладом є кардіограма нашого серцебиття, тобто графічне зображення ритмів серця людини

Номер слайду 25

У музиці : Повільний - швидкийвисокий - низькийгучний - тихийшвидкий - повільнийдовгий - короткийвокальна музика -інструментальна музикабагатоголосся - одноголосся. ПРОТИЛЕЖНІСТЬ : У математиці : Від’ємне число – додатнє число   Число х – обернене число 1 / х     Плюс - мінус     Додавання - віднімання     Множення - дiлення     Парне число - непарне число     Дільник - кратне     Більше - менше     Просте число - складене число     Паралельно - перпендикулярно     Пряма - крива . 

Номер слайду 26

Музика не відривна від нот, кожна з яких має свою тривалість. Рахуючи тривалість нот “раз – і – два – і – три – і …”, відділяємо такти, стежимо за ритмом. А такі назви тривалостей нот, як “половинна”, “ четвертна”, “ восьма,” “ шістнадцята ” і т. д. схиляють до думки про безпосередній зв’язок музики і математики. Розглядаючи цей зв’язок глибше, можна помітити, що музика просто немислима без математики. ПРОПОРЦІЇ :

Номер слайду 27

У музиці: паралелі зустрічаються в нотах. Перш за все, це 5 прямих, що утворюють нотний стан. Паралельні лінії можна побачити не тільки в нотах, а й у зовнішній формі деяких музичних інструментів: струни арф або органні труби. В самому звучанні музики. Паралельно можуть звучати голос і супровід фортепіанно із зсувом на октаву. ПАРАЛЕЛІУ математиці:

Номер слайду 28

Коливання струни вивчали піфагорійці. Вони використовували для цього нескладний прилад під назвою монохорд, що являє собою єдину струну, закріплену у двох точках над резонатором.

Номер слайду 29

Монохорд

Номер слайду 30

Вчений довів, що музика підкоряється найвищому закону (математиці) і внаслідок цього відновлює гармонію в організмі людини. Отже, музика позитивно впливає на:розум;тіло;внутрішній стан людської душі. Лікувальні властивості музики

Номер слайду 31

 Вважаю, що математика –знаряддя, за допомогою якого людинапізнає і підкорює собі навколишній світ, а також підкорюється їй. Годфрі Харді

Номер слайду 32

Загадки з числами

Номер слайду 33

Лірики і математики. Что-то физики в почете,Что-то лирики в загоне. Дело не в сухом расчете,Дело в мировом законе. Значит, что-то не раскрыли. Мы, что следовало нам бы!Значит, сладенькие ямбы, И на пегасовом поле Не взлетают наши кони…То-то физики в почете, То-то лирики в загоне,Это самоочевидно(Б. Слуцкий)

Номер слайду 34

Портрети відомих математиків, письменників, поетів

Номер слайду 35

Современник (журнал) Пушкін О. С. Курсъ Математики. Лермонтоaв М. Ю. Математика у літературі

Номер слайду 36

Пушкін Олександр Сергійович. Олександр Сергійович Пушкін народився 26 травня 1799 в Москві. У віці 12 років надійшов на навчання в Імператорський Царськосельський Ліцей, який вважався вищим Російським навчальним закладом. Пушкін закінчує ліцей в 1817 році, і випускається в чині колезького секретаря, після чого його визначають в Колегію закордонних справ.7 січня 1833 Олександр Сергійович Пушкін обирається членом Російської Академії — центру по вивченню російської мови, заснованого Катериною II в 1783 році. У 1836 засновує літературний журнал «Современник». На жаль, доходи від продажів журналу не покрили навіть витрат на його створення.

Номер слайду 37

Математикою захоплювались: Лермонтов. Герцен. Чернишевський. ПисарєвІ багато інших прозаїків і поетів

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Лірико-математичнахвилинка

Номер слайду 40

Архімед

Номер слайду 41

Піфагор

Номер слайду 42

Евклід

Номер слайду 43

Декарт

Номер слайду 44

Вієт

Номер слайду 45

Ньютон

Номер слайду 46

Дякуємо за увагу!style.colorstyle.colorstyle.colorstyle.color

pptx
Додано
23 жовтня 2018
Переглядів
1405
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку