Презентація : "Історичне мислення. Причинно-наслідкові зв'язки".

Про матеріал
Презентація для 5 класу НУШ - Вступ до історії України та громадянської освіти. Тема: Історичне мислення. Причинно-наслідкові зв'язки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичне мислення. Причинно-наслідкові зв’язки

Номер слайду 2

Пригадайте: 1. Що таке подія, явище, процес?

Номер слайду 3

Уявлення (образи)Поняття (думки)Аналіз. Синтез. Порівняння. Узагальнення. Класифікація. Систематизація. Мислення

Номер слайду 4

Поміркуйте: Яку складову процесу мислення відображає ілюстрація?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Зверніть увагу. Нестачу знань, досвіду, умінь у реальному житті людина доповнює здоровим глуздом. Це інтуїтивна здатність приймати розумні рішення, які вільні від емоційної упередженості або наукових міркувань. Він формується в людини на основі її повсякденного життя, переконливих прикладів історії.

Номер слайду 7

Чому причинно-наслідкові зв’язки безкінечні?

Номер слайду 8

Найдавніше питання, яке намагається розв’язати причинно-наслідкові зв’язки: що було раніше — яйце чи курка? А ви як уважаєте?

Номер слайду 9

Терміни та поняття. Привід — підстава (справжня або вигадана) до яких-небудь дій або вчинків, тобто те, що стало безпосереднім поштовхом до них. Наслідок — це результат дії однієї або декількох причин. Результат — остаточний, кінцевий підсумок якоїсь діяльності, заняття, розвитку тощо, показник чого-небудь.

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Опрацювати & 15. Підготувати мінідослідження за темою «Причинно-наслідкові зв’язки історичних подій Козацької доби в історії України». Скласти розповідь із презентацією за цією темою (не більше 5 слайдів). За допомогою додаткових джерел, оберіть історичну подію чи особу козацького періоду;складіть невеличку розповідь про обраний сюжет;установіть причинно-наслідкові зв’язки.   1 слайд назва обраної теми та хто виконав роботу, клас, 2 слайд коротке повідомлення про обрану подію, 3 слайд виокремити причини, чому це сталося, 4 слайд наслідки цієї події, 5 слайд відповідна ілюстрація - можна змінювати місцями.

pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
2218
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку