Презентація "Історичні образи в мистецтві (ІІ)" (6 клас)

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали до уроків та завідання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичні образи в мистецтві6 М27

Номер слайду 2

Історія нашого народу - велична і бурхлива, піднесена і скорботна - віддзеркалена у творах різних видів мистецтва. Вони оспівують героїв і звичайних людей, які були віддані Батьківщині й пишалися тим, що вони українці. Переглянь. Микола Лисенко. Увертюра до опери «Тарас Бульба».• Які риси характеру українського народу втілено в музиці увертюри до опери «Тарас Бульба»? Поміркуй, чи можна цей твір вважати музичною візитівкою України. Поясни. Минуле українського народу оспівано в народних думах та історичних піснях. Думи виконуються речитативом або наспівом під акомпанемент кобзи / бандури / ліри.

Номер слайду 3

• Чи відомо тобі, пам’ять про які події зберігає меморіал у Києві (1)? Розкажи своїм однокласникам / однокласницям. Згадай, як називають головного персонажа картини Людмили Кривенко (2). Що її відрізняє від традиційних народних картин (сюжет, композиція)? Дізнайся з додаткових джерел, чому такі картини були дуже популярними у нашого народу.

Номер слайду 4

Колись у Давній Греції творили мандрівні співці-рапсоди, які наспівно декламували захопливі поеми. Нині у професійній інструментальній музиці є жанр, що застосовують як музичну «розповідь». Це - симфонічна поема. У ній мовою музики може йти оповідь про якусь подію, зокрема історичну. Наприклад, симфонічні поеми «Милосердя над прірвою» - про трагедію в Бабиному Яру під час Другої світової війни та «Незламні» - про величне й мужнє українське сьогодення. Послухай. Валерій Квасневський. Симфонія-поема «Милосердя над прірвою». Ч. 2. «Жертвам Голокосту». Ігор Закус. Симфонічна поема «Незламні» (фрагменти).• Порівняй емоції від музики кожного твору. Знайди відповідні характеристики.

Номер слайду 5

• Спробуй себе в ролі диригента / диригентки або виконавця / виконавиці. Під музику диригуй або відтвори разом з друзями ритмічний супровід до української пісні «Засвіт встали козаченьки».

Номер слайду 6

Заспівай«Україна - це світло!» (музика і вірші Лесі Горової).• Про які історичні події нашого народу ти дізнався / дізналася завдяки мистецтву? Які музичні жанри прослуханих творів?

pptx
Додано
2 березня
Переглядів
511
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку