Презентація "Історичний простір"

Про матеріал
6 клас НУШ. Досліджуємо історію і суспільство. Урок 7 «Історичний простір». Знайомство учнів з історичним і географічним простором.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 7. Тема. Iсторичний простір. Підготувала вчитель зарубіжної літератури Березівської гімназії Малікова Інесса Григорівна Досліджуємо історію і суспільство 6 клас

Номер слайду 2

Простір – географічний та історичний Дослідити історичні події, що розгортаються на певній території: у державах, містах, селах, поселеннях, допомагають наші знання про простір, який поєднує як різноманітні природні об’єкти (гори, ріки, озера тощо), так і штучні (міста, залізниці, ферми і т. ін.).

Номер слайду 3

Люди навчилися позначати для себе взаємне розташування географічних об’єктів у просторі. Припускають, що перші умовні зображення місцевості, де були позначені місця полювання і тимчасового проживання людей, пагорби, річки та озера, що оточували цю територію, люди робили на корі дерева, на слонячому бивні, на вичинених шкурах, та на камені. Кам’яна Вавилонська мапа світу, 700–500 рр. до н. е. У сучасному просторі природні об’єкти і об’єкти створені людьми співіснують. Щоб зручно було орієнтуватися серед таких об’єктів, людство виробило певну систему географічних позначок, а самі об’єкти отримали назву географічних.

Номер слайду 4

Сучасним людям допомагають технології: достатньо придивитися до показів своїх GPS-координат на смартфоні, щоби зрозуміти, в якій точці України чи світу ви зараз перебуваєте! Мандрувати планетою «сидячи», у будь-який зручний час, не залишаючи місцевості, де ви зазвичай перебуваєте, можна за допомогою загальнодоступного ресурсу Google Earth (Гугл Земля)

Номер слайду 5

Словникова робота Історичний простір ― сукупність економічних, природно-географічних, суспільно-культурних і політичних процесів, які відбуваються на певній території. На формування історичного простору впливають природні умови, господарська діяльність людини, суспільні та культурні процеси. «Адресу» історичної події визначаємо і як «точку» на мапі, і як «площину» з межами ― регіон, місцевість (терени).

Номер слайду 6

Карти (мапи) ― географічні, історичні і… Різноманіття нашого світу передають за допомогою карти (мапи) ― спрощеного зображення із позначеними на ньому об’єктами.

Номер слайду 7

Карта (мапа) — зменшене зображення на папері поверхні Землі або її частини. Географічна карта – відображає частину географічного простору, середовища, де відбуваються природні процеси й живуть люди. Історична карта – карта, що відображає події, які відбувалися на певній території на різних етапах  її історичного розвитку.

Номер слайду 8

Історична карта, на відміну від географічної, містить передусім історичну інформацію. Так, на історичній карті позначено кордони держав та населені пункти, а також найважливіші події, наприклад битви, війни, революції, що відбувалися у різні часи. Історичні карти можуть бути настінними, а також розташовуватися у підручнику або складатися в окремий атлас.

Номер слайду 9

Заслуговують на увагу «портолани» ― середньовічні навігаційні морські мапи, створені в XIV—XVII століттях. Лінію узбережжя на портоланах промальовували докладно й реалістично.

Номер слайду 10

Історичні регіони світу та України Історичні регіони – географічні області, які в певний момент часу мали культурну, етнічну, мовну чи політичну основу, незалежну від кордонів сучасності. Виокремлюють великі та малі регіони. Наприклад, Західна Європа, Центральна Азія, Північна Америка є великими регіонами, тоді як Прованс (у Франції), Швабія (в Німеччині), Мазовія (в Польщі) є мікрорегіонами.

Номер слайду 11

В Україні виокремлюють такі регіони: Правобережну Україну, Західну Україну, Лівобережну Україну, Слобідську Україну, Південну Україну. Кожен з цих регіонів поєднує певні історичні землі.

Номер слайду 12

Параграф 7, читати, переказувать, вивчити визначення, відповідати на питання до розділів. Домашнє завдання:

ppt
Додано
16 вересня 2023
Переглядів
1664
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку