Презентація "Історія млинців"

Про матеріал
Презентація. "Історія млинців". Матеріал до уроку трудового навчання та технології для учнів 10-11 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія млинців

Номер слайду 2

Начинку можна викладати шарами між кожним млинцем, формуючи таким чином багато прошарків. В такому випадку у нас вийде млинцевий торт або млинцевий пиріг. Відмінність у тому, що торт вже готова страва і він більше не піддається термічній обробці. А ось сформований млинцевий пиріг перед подачею ще відправляється запікатись у духовку.

Номер слайду 3

Перше документальне підтвердження, в якому згадується про них, датується IX століттям нашої ери. Вчені допускають, що назва «млинець» утворилася від слова «млин» і саме їх люди навчилися пекти першими.

Номер слайду 4

Млинці на Стародавній Русі вміли готувати ще за часів царя Гороха, ще коли наші предки були язичниками. Їх кругла форма зовсім невипадкова. Древні люди поклонялися природним стихіям і круглий виріб вони порівнювали с сонцем, яке дарувало людям тепло та світло. Науковці достеменно не визначили, коли вперше виникла ця страва. Є такі версії, що наші предки зналися на млинцях ще до нашої ери.

Номер слайду 5

Нашвидкуруч готуються особливі млинці, які мають назву млинці з припіком. Особливість їх у тому, що коли у млинця печеться одна сторона, то відразу на сиру сторону викладають начинку. Таким чином, друга сторона печеться вже разом з начинкою – з припіком.

Номер слайду 6

Так в Азії випікають не солодкі млинці, які вживають замість хлібу. У Єгипті млинці мають назву катаєф: їх роблять на кислому молоці, а коли печуть, начинку викладають на сире тісто.

Номер слайду 7

Жителі Нідерландів, Канади, Америки випікають млинці, які більш схожі на оладки. Називають їх панкейками та вживають разом з джемом, солодким сиропом чи рідким шоколадом. У Німеччини господині готують пфанкухен, які посипають цукром з подрібненим лимоном.

Номер слайду 8

Треба сказати, що млинці – це не унікальна українська страва. В кожного народу по всьому світу є схожі борошняні вироби. Тільки вони мають свою рецептуру, відрізняються зовнішнім виглядом та смаком.

Номер слайду 9

Думаю, що всі погодяться, що самі кращі млинці ті, що тільки зняті з пательні – зі сметаною чи медом. Але навіть, коли пройде час, млинці лишаються смачними. Цікаво те, що не зважаючи на те, що млинці смажаться, все рівно про них кажуть «випікати». Цей вираз зберігся тому, що раніше їх пекли у печі.

Номер слайду 10

В українській кухні існує рецепти дріжджових чи заварних млинців, які мають особливу рецептуру. Смак та текстура млинців залежить від інгредієнтів, на яких замішується тісто: на молоці, сироватці, воді чи кефірі; без яєць чи з яйцями та від того, яке борошно використано. Існують і такі рецепти, де замість молока господині використовують мінералку і, навіть, пиво.

Номер слайду 11

Вживати млинці теж можна різними способами. Кожний може обрати той, що йому більш до вподоби. Хтось змащує їх вершковим маслом та подає зі сметаною, а іншим вони смакують з солодким варенням чи медом, або з подрібненими горіхами. Часто у млинці загортають начинку, не обов’язково солодку.

Номер слайду 12

Найпопулярніші солодкі начинки – солодкий сир з ізюмом, горіхами, або фруктами. До ситних закусочних начинок відносяться: гриби, риба чи м’ясо.

Номер слайду 13

Щоб розказати всю історію млинців, знадобиться не одна година. Але ми не будемо гаяти час, а краще обираємо кращі рецепти млинців та напечемо цілу гору смачнющих млинців. Щоб усім вистачило!ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !!!

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
26 квітня 2023
Переглядів
455
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку