Презентація "Історія розвитку волейболу. Основні правила гри ".

Про матеріал
Основні поняття про волейбол. Історія розвитку гри з давніх часів. Винахідник гри - Віл'ям Дж. Морган. Перші правила, правила сучасної гри, розмітка ігрового майданчика, розстановка та перехід гравців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготував :учитель фізичної культури КОПІЙКА С. М. Історія розвитку волейболу. Основні правила гри. Правління освіти Печерської районної в м. Києві адміністраціїШкола І-ІІІ ступенів № 5 Печерського району м. Києва

Номер слайду 2

англ. volleyball від volley - «ударяти м'яч з літа» (також перекладають як «літаючий», «повітряним») і ball - «м'яч»;  Волейбол:  існують численні варіанти волейболу, відгалузилися від основного виду - пляжний волейбол (олімпійський вид з 1996 року), міні-волейбол, піонербол, парковий волейбол.  неконтактний, комбінаційний вид спорту, де кожен гравець має строгу спеціалізацію на майданчику; 

Номер слайду 3

Деякі схильні вважати родоначальником волейболу американця Халстед із Спрінгфілда, який у 1866 році почав пропагувати гру в "літаючий м'яч", названу ним волейболом. Походження сучасного волейболу. Збереглися, наприклад, хроніки римських літописців 3 століття до нашої ери. У них описується гра, в якій по м'ячу били кулаками. До нашого часу дійшли і правила, описані істориками в 1500 році. Гру тоді називали "фаустбол". На майданчику розміром 90х20 метрів, розділеної невисокою цегляною стіною, змагалися дві команди по 3-6 гравців. Гравці однієї команди прагнули перебити м'яч через стіну на бік суперників.

Номер слайду 4

Але Винахідником волейболу вважається Вільям Дж. Морган, викладач фізичного виховання коледжу Асоціації молодих християн у місті Холиоке (штат Массачусетс, США)

Номер слайду 5

9 лютого 1895 року в спортивному залі він підвісив тенісну сітку на висоті 197 см, і його учні, число яких на майданчику не обмежувалося, стали перекидати через її баскетбольну камеру. Морган назвав нову гру «мінтонет». Роком пізніше гра демонструвалася на конференції коледжів асоціації молодих християн в Спрінгфілді і за пропозицією професора Альфреда Т. Хальстеда отримала нову назву - «волейбол». 

Номер слайду 6

Перші правила. У 1916 році були опубліковані перші правила волейболу. Основні правила гри сформувалися в 1915-25 рр.. У країнах Америки, Африки, Європи практикувався волейбол з шістьма гравцями на майданчику, в Азії - з дев'ятьма або дванадцятьма гравцями на майданчику 11 х 22 м без зміни позицій гравцями під час матчу. Перші волейбольні м’ячі

Номер слайду 7

Cучасний волейбол Волейбол – це спортивна гра з м’ячем між двома командами, у складі кожної з яких налічується 6 гравців. Загальна характеристика гри Мета гри – перебити м’яч через сітку таким чином, щоб він упав на майданчик суперника, не порушуючи при цьому правил гри.

Номер слайду 8

Місце і засіб гри. Гра відбувається на майданчику розміром 9х18м, який посередині розділений сіткою. Верхня її лінія знаходиться на висоті 2,43 м над землею для чоловічих команд і 2,24 м на висоті для жіночих команд.

Номер слайду 9

Половина майданчика (місце для однієї команди) умовно ділиться на 6 зон. Команди знаходяться по обидві її сторони. Одна з них (за жеребом) робить подачу м’яча противнику, і так починається гра.

Номер слайду 10

Волейбол - це гра 12 осіб, тобто це дві команди по 6, при цьому ще стільки перебувають у запасі;Якщо м’яч залишається у грі, то приймаюча команда повинна перекинути його назад; Основні правила гри Правила волейболу дозволяють при розіграші зробити три торкання, причому один гравець двічі підряд не може доторкнутися до м’яча; Блок – не враховується за торкання м’ча;

Номер слайду 11

Ні в якому разі не можна під час розіграшу доторкатися будь якою частиною тіла сітки, так як ця дія може принести додаткове очко команді супротивників; Якщо при введені м’яча в гру він не перелетів сітку або вилитів за межі ігрового майданчика, то чергова подача передається суперникові і на їх рахунок зараховується 1 очко; Також під час матчу гравці на майданчику після втрати м’яча суперником міняються місцями за годинниковою стрілкою.

Номер слайду 12

У волейболі може бути зіграно 3 або 5 партій, тому серія триває до 3 перемог (2, якщо грають 3 партії). Кожна грається до 25 очок. Дуже важливо знати, що виграна партія закінчується тільки в разі розриву в рахунку в 2 очки. Тому рахунок може бути як 28-26 так і 32-30;Якщо у серії зафіксований рахунок 2-2 (1-1), то проводиться вирішальна п’ята партія до 15 очок.

Номер слайду 13

На подачу м'яча відводиться 5 секунд; Кожний гравець, що виконує подачу, подає м'яч до тих пір, поки його команда не втратить право на подачу. Правила подачі при подачі, торкання м’яча сітки – не вважається помилкою.

Номер слайду 14

Завдяки своїй емоційності гра у волейбол є засобом не тільки фізичного розвитку, а й активного відпочинку!

pptx
Додано
20 березня 2023
Переглядів
794
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку