Презентація "Історія сироти Джейн Ейр на тлі суспільства. У місіс Рід. Соціальний конфлікт роману– бідність і багатство."

Про матеріал
Презентація містить матеріали для проведення першого уроку за романом "Джейн Ейр" "Історія сироти Джейн Ейр на тлі суспільства. У місіс Рід. Соціальний конфлікт роману– бідність і багатство.", які допоможуть зробити ідейно-художній аналіз 1-4 розділів роману: історія створення, прототипи, особливості композиції, сюжету, система персонажів; спонукатимуть учнів до аналізу цитатного матеріалу, роздумів, узагальнень щодо характеру головної героїні, визначення проблематики роману.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роман «Джейн Ейр». Історія сироти Джейн на тлі суспільства.(У місіс Рід: соціальний конфлікт роману– бідність і багатство)Перед тобою, читачу, постанепросте буденне життя в усій йогонеприкрашеній правдивості."Шарлотта Бронте

Номер слайду 2

Вже понад сто років минуло з того часу, як померла Шарлотта Бронте. Багато чого змінилось у світі. Але й тепер, коли ми беремо з полиці «Джейн Ейр», нас захоплює вир подій і пригод, ми підкорюємось напруженому ритмові внутрішнього життя героїв, а головне – нас веде за собою невгасима віра письменниці у всепереможну силу людяності й справедливості. Тому твори Шарлотти Бронте мають сьогодні не тільки пізнавальне й виховне значення, а й зберігають силу емоційного й естетичного впливу — тобто силу, притаманну лише витворам справжнього мистецтва.

Номер слайду 3

Літературні мотиви й алюзії. У романі «Джейн Ейр» використано багато традицій готичного роману, наприклад, готичний маєток. У романі фігурує Байронівський герой (Рочестер), а також божевільна жінка (Берта, його дружина). Берта кидається на свого брата «подібно вампіру». Також присутні літературні алюзії на Біблію, англійські казки, «Шлях Пілігрима», «Загублений Рай», добутку Вальтера Скотта. Крім того, Бронте у книзі уникає деяких штампів вікторианського роману, наприклад, не виведене примирення між Джейн і вмираючою тіткою, й не показана «занепала жінка».

Номер слайду 4

Прототипи. Події, де осиротіла Джейн відправляється в сувору школу, засновані на особистому досвіді письменниці. Дві її сестри померли в дитинстві у результаті поганих умов у інтернаті. Засновник школи написаний із преподобного Вільяма Каруса Вілсона (1791-1859), а Елен Бернс – з Марії Бронте, сестри письменниці. Ці факти були опубліковані в книзі «The Life of Charlotte Bronte» (1857), написаною її подругою Елізабет Гаскелл. Готично похмурий маєток Торнфільд, ймовірно, створено з оглядкою на. Норт-Ліс-Голл поблизу Гейзерсейджа (North Lees Hall, near Hathersage in the Peak District). Шарлотта відвідала його зі своєю подругою Еллен Нассі (англ. Ellen Nussey) влітку 1845 року.

Номер слайду 5

Композиція роману «Джейн Ейр»Принцип побудови оповіді – історія життєвого шляху Джейн:1) у місіс Рід; 2) ловудська школа; 3) замок Рочестера; 4) родина Риверсів та повернення до Рочестера. Кожна частина має свою композицію.

Номер слайду 6

Композиція роману «Джейн Ейр»У місіс Рідекспозиція – сирота Джейн в сім’ї місіс Рід;зав’язка – суперечка з Джоном Рід;кульмінація – у червоній кімнаті та хвороба Джейн;розв’язка – прощання з тіткою Рід. У ловудській школіекспозиція – опис ловудської школи, її звичаїв;зав’язка – покарання Джейн за «брехню»;розвиток дії – дружба з Елен Бернс та міс Темпл;кульмінація – смерть Елен Бернс;розв’язка – робота учителькою в школі.

Номер слайду 7

У замку Рочестераекспозиція – знайомство з міс Ферфакс та Аделією;зав’язка – знайомство з Рочестером;розвиток подій – пробудження почуттів Джейн – бал у замку Рочестера –смерть місіс Рід – таємниця замку Рочестера – освідчення Рочестера;кульмінація – відкриття таємниці Рочестера;розв’язка – втеча Джейн. Композиція роману «Джейн Ейр»У родині Ріверсівекспозиція – поневіряння Джейн;зав’язка – притулок у сім’ї Ріверсів;розвиток дій – робота у сільській школі – пропозиція Сен-Джона – спадок. Джейн;кульмінація – голос Рочестера;розв’язка – повернення до Рочестера. Щасливий шлюб.

Номер слайду 8

Скільки років було героїні на початку оповіді? (Десять. Джейн Ейр розповідає події свого життя, що тривали впродовж майже дев’яти років). У лабіринті запитань. Яке враження справив на вас роман Ш. Бронте «Джейн Ейр»?У чому полягає особливість оповіді твору? (Оповідь ведеться від першої особи — головної героїні Джейн Ейр. Це робить розповідь більш достовірною й правдивою).

Номер слайду 9

Що нам відомо про дівчинку? (Вона була сиротою, її батьки померли. Мати – з багатої родини, а батько – бідний священик. Джейн жила у тітки Рід, яка без задоволення й радості виконувала прохання свого брата не кидати дівчинку. Головна героїня маленька на зріст, худорлява, бліда, неприваблива дівчинка, дуже сором'язлива ззовні, але із незалежним характером і живим розумом. Ці риси цілком відповідають зовнішності й вдачі самої Шарлотти Бронте, яка все життя мала не надто міцне здоров'я, ніяковіла в присутності сторонніх, але вирізнялась працьовитістю, вольовим характером, внутрішньою незалежністю.)

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Як жилося дівчинці у тітки? (Дуже погано. Місіс Рід, її діти (Джон, Еліза, Джорджіана), і навіть прислуга – всі намагалися нагадати дівчинці, що вона не така, як інші, що її утримують тут з великої милості. Джейн вважали жорстокою, злою, брехливою, хоча саме Ріди були такими. Особливо Джон полюбляв ображати Джейн, а потім звинуватив її в усьому).

Номер слайду 14

Якою була атмосфера в будинку тітки?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

До чого призвело хибне виховання дітей місіс Рід?

Номер слайду 18

Яка подія найбільше вразила Джейн під час перебування в родині Рідів? (Покарання в таємничій Червоній кімнаті, в якій колись помер містер Рід, де ніхто не жив. Джейн побачила привид небіжчика, знепритомніла і потім дуже захворіла).

Номер слайду 19

Які наслідки такої жорстокої поведінки тітки та прислуги?(Джейн побачила привид небіжчика, знепритомніла і потім дуже захворіла).

Номер слайду 20

Коли сталася ця найзапекліша битва і перша здобута перемога?

Номер слайду 21

Яка головна риса характеру героїні проявляється в цьому епізоді?(Чесність, відвертість, прагнення незалежності)

Номер слайду 22

Чому тітка вирішила відправити дівчинку до сирітського притулку? (Місіс Рід не хотілося більше займатися дівчинкою. Вона з радістю позбулася її).

Номер слайду 23

Які проблеми піднімає авторка, зображуючи дитинство Джейн?Чи актуальні ці проблеми для сучасного читача?Чи можна, виходячи з її характеру, спрогнозувати, як буде складатися її подальша доля?Чого можна навчитися у Джейн-дівчинки сучасним підліткам?Підсумуймо

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Івашіна Таміла Василівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
4 грудня 2022
Переглядів
18484
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку