Презентація :"Історія світу та України на лінії часу"

Про матеріал
Презентація допоможе сформувати початкові знання про епохи європейської історії; різні культурні епохи європейської історії на теренах України; розвивати вміння користуватися підручником; вміння застосовувати поняття: хронологія, дата, лінія часу, ера, століття, тисячоліття; розвивати хронологічні просторові вміння; формувати історичну свідомість;прищеплювати відчуття причетності до минулого України, бажання більше дізнатися про нього.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія світу та України на лінії часу

Номер слайду 2

Поміркуй та дай відповідь1. Що вивчає історія?2. Історичні джерела – це….?3. Що вивчає хронологія?4. Історична періодизація – це…?5. Що ми позначаємо в історії арабськими числами?6. Що ми позначаємо в історії латинськими числами?7. Які види історичних джерел ти знаєш?

Номер слайду 3

Завдання: Розмісти в хронологічній послідовності історичні періоди1???2???3???4???5???

Номер слайду 4

Іторична періодизація – це поділ історії людства на періоди.Європейська історія теж ділиться на періоди: Первісне суспільство, Античність, Середні віки, Новий час, Новітній час. 

Номер слайду 5

Первісне суспільство

Номер слайду 6

Античність

Номер слайду 7

Епоха античності тривала від ІІ тисячоліття до нашої ери до кінця Vстоліття нашої ери. В античну епоху на теренах Європи виникли перші держави: Давня Греція і Давній Рим. Саме греки першими створили демократичну держав, тобто таку, де громадяни беруть участь в управлінні державою . В античному світі досягли розквіту всі, без винятку, сфери культури: освіта, наука, література, мистецтво.

Номер слайду 8

СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

Номер слайду 9

Середні віки тривали тисячу років – з кінця V століття до кінця ХV століття. У Європі Середні віки -  це доба панування християнської релігії.  А ще це період формування сучасних народів та країн, які шляхом лицарських війн встановлювали свої кордони. Образ цієї епохи втілився у спорудах величних храмів та неприступних фортець – замків. 

Номер слайду 10

НОВИЙ ЧАС

Номер слайду 11

Новий час – це епоха від кінця ХV  до початку ХХ століття. Початком її стало відкриття європейцями невідомих їм раніше земель, наприклад Америки та Австралії. Розвиток морських шляхів зумовив незворотні зміни в господарюванні, виробництві знарядь праці та транспортних засобів. Саме в новий час з'явилися великі механізовані виробництва – фабрики і заводи, розросталися міста, почали розвиватися наука та технології.

Номер слайду 12

НОВІТНІЙ ЧАС

Номер слайду 13

Новітній час – це період формування сучасних суспільств, час революцій і визвольної боротьби, визнання та захисту прав і свобод людини, розвитку демократії. Для українського народу – це епоха творення нової України (ХХ–ХХІ ст.), коли з’явилися професійна література, театр, кіно, наука. У цей час розгортається боротьба за відновлення української державності.

Номер слайду 14

Намалюйте шкалу часу, та позначте правильно періоди, пов'язані зі становленням української державності, тому що бешкетник порушив хронологію {93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Епоха Київської РусіЕпоха Королівства Руського. Епоха. Козацької республіки. Епоха творення нової України{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}ХІХ – ХХІ ст. ІХ – ХІІІ ст. ХІІІ – ХІV ст. ХVІ – ХVІІІ ст.

Номер слайду 15

Епоха України-Русі ІХ – ХІІІ ст.

Номер слайду 16

Епоха Королівства Руського ХІІІ – ХІV ст

Номер слайду 17

Епоха Козацької республіки ХVІ – ХVІІІ ст.

Номер слайду 18

Епоха творення нової України ХІХ – ХХІ ст.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Для історика важливо відобразити тривалість, хронологічну послідовність і пов'язаність між собою історичних подій. Хронологічна таблиця – це конкретний перелік історичних подій, розташованих у хронологічній послідовності.

Номер слайду 21

Працюємо в парі{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}№ДАТАПОДІЯ12345

Номер слайду 22

Домашнє завдання : Опрацювати  § 13

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
9 грудня 2023
Переглядів
1036
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку