Презентація "Іван Самойлович"

Про матеріал
Презентацію розроблено як додатковий матеріал на основі підручника "Історія України 8 клас, / І. Я. Щупак, Б. В. Черкас, О. В. Бурлака,"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІВАН САМОЙЛОВИЧ. ЧИГИРИНСЬКІ ПОХОДИ. БАХЧИСАРАЙСЬКИЙ МИР. «ВІЧНИЙ МИР».

Номер слайду 2

ПЛАН УРОКУІван Самойлович. Чигиринські походи. Бахчисарайський мир. «Вічний мир»

Номер слайду 3

ІВАН САМОЙЛОВИЧ

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ІВАН САМОЙЛОВИЧГетьман Лівобережжя27 червня 1672р. в Козацькій Діброві обрали гетьманом Лівобережної України.17 березня 1674р. Рада в Переяславі проголосила Самойловича гетьманом обох берегів Дніпра.

Номер слайду 6

ІСТОРИЧНА ДОВІДКАІван Самойлович походив з родини священника. Здобув освіту в Києво-Могилянській академії. Зробив кар’єру з сотенного писаря в Чернігівському полку до генерального судді за гетьманування Д. Многогрішного. У 1668 р. брав активну участь в антимосковському повстанні. Був серед заколотників, які скинули Д. Многогрішного. 27 червня 1672 р. на старшинській раді неподалік Конотопа І. Самойловича було обрано гетьманом.

Номер слайду 7

ВНУТРІШНЯ ПОЛІТИКАЗдійснив ряд реформ. Гетьман взяв курс на об’єднання Правобережної і Лівобережної Гетьманщини.започатковане Самойловичем бунчукове товариство. Самойлович обстоював старшинські інтереси, сприяв розширенню старшинського землеволодіння.утримував наймане (компанійське та сердюцьке) військо, а з часом сформував ще кілька охочих полків.

Номер слайду 8

КОРСУНСЬКА УГОДА 1669 Р. Право вільних виборів гетьмана; гетьманська посада пожиттєва. Збір податків винятково на користь козацької держави. Татарам заборонялося брати ясир з українських земель. Османська імперія і Кримське ханство гарантували не укладати угод з московським царством і Річчю Посполитою без згоди гетьмана. Султанські грамоти щодо Української держави, мали укладатися двома мовами — османською й українською

Номер слайду 9

НА ПРАВОБЕРЕЖЖІ НАПРИКІНЦІ 60-Х РОКІВ XVII СТ.ситуація була складною. До міжусобної боротьби додалося військове суперництво за цей регіон Речі Посполитої, московії й Османської імперії. Частина правобережного козацтва обрала гетьманом уманського полковника Михайла Ханенка, якого підтримувала Польща. Після спроби П. Дорошенка продовжити наступ углиб Галичини поляки згодилися піти на мирну угоду з османами.підписано Бучацький договір.

Номер слайду 10

У ЖОВТНІ 1672 Р. БУЛО ПІДПИСАНО БУЧАЦЬКИЙ ДОГОВІР. Західне Поділля переходило під владу Османської імперії. Під владою П. Дорошенка перебували Правобережна Київщина та Східне Поділля (Брацлавщина). Решта українських земель залишилася за Річчю Посполитою. У Бучацькому договорі польська сторона вперше вжила термін «Українська держава».

Номер слайду 11

ЧИГИРИНСЬКІ ПОХОДИ

Номер слайду 12

У наступні роки тривала боротьба за оволодіння Правобережжям і гетьманською столицею — Чигирином. !!!На козацькій раді під Переяславом у березні 1674 р. І. Самойловича обрали гетьманом «обох сторін Дніпра»!!! Українсько-московське військо спробувало захопити Чигирин. Облога тривала два тижні. Проте поява на південному кордоні війська Османської імперії, що прийшло на допомогу П. Дорошенкові, змусила І. Самойловича відвести всі війська на Лівобережну Україну.

Номер слайду 13

ЧИГИРИНСЬКІ ПОХОДИвоєнні походи османо-кримської армії з метою загарбання території Правобережної України й оволодіння Чигирином (1677 і 1678 рр.).

Номер слайду 14

У 1677 р. велике османо-кримське військо взяло в облогу Чигирин. Із цим військом прибув Ю. Хмельницький, якого султан визнав наступником П. Дорошенка. Їм протистояло українсько-московське військо на чолі з І. Самойловичем та Г. Ромодановським. Розгорнулися запеклі бої, перемога в яких дісталася лівобережним козацьким і московитським полкам. Як наслідок, османи змушені були відступити.

Номер слайду 15

Наступного 1678 р. нове, численніше військо османів і їхніх союзників знову оточило Чигирин. Українсько-московське військо змушене було відступити на Лівобережжя. Проте й османи вже не мали сил для подальших воєнних дій. Ці драматичні події ввійшли в історію як Чигиринські походи. Оборона Чигирина 1678

Номер слайду 16

З ЛІТОПИСУ САМІЙЛА ВЕЛИЧКА ПРО ОБЛОГУ ЧИГИРИНАТут повтором можна сказати слово про великий Вавилон, колись сказане: «Паде, паде Україна тогобічна малоросійська, козакоруська з багатьма міцними містами й селами, як отой стародавній великий град Вавилон!», і що через тодішню незгоду козаки всі пропали, самі себе звоювали. Які причини, на думку літописця, призвели до трагедії України?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ВЕЛИКИЙ ЗГІНУ 1678 р. І. Самойлович за наказом царя розпочав акцію, відому як Великий згін. Щоб ускладнити султану можливості для забезпечення військ матеріальними та людськими ресурсами, гетьман наказав зруйнувати всі, хоча б частково вцілілі міста, а їхніх мешканців силою зігнати на Лівобережжя. Великий згін — насильне переселення мешканців Правобережжя на Лівобережну Україну організоване гетьманом Іваном Самойловичем у 1678–1679 роках

Номер слайду 19

БАХЧИСАРАЙСЬКИЙ МИР.«ВІЧНИЙ МИР»

Номер слайду 20

13 СІЧНЯ 1681 Р. МОСКОВІЯ І ОСМАНСЬКА ІМПЕРІЯ ПІДПИСАЛИ БАХЧИСАРАЙСЬКИЙ МИРДо Османської імперії переходив південь Київщини, Поділля; за московією залишалося Лівобережжя. Султан визнав зверхність московії над Запорозькою Січчю. московія зобов’язувалася сплачувати щорічну данину ханові. Кордон між державами мав проходити по річці Дніпро. Османи і кримці зобов’язувалися не допомагати противникам московської держави.

Номер слайду 21

У ТРАВНІ 1686 Р. МІЖ МОСКОВСЬКОЮ ДЕРЖАВОЮ І РІЧЧЮ ПОСПОЛИТОЮ БУЛО УКЛАДЕНО «ВІЧНИЙ МИР». Договір підтверджував домовленості Андрусівського перемир’я 1667 р. про поділ України по Дніпру. Уся територія Лівобережної України мала залишатися під зверхністю московії, Річ Посполита відмовлялася від Києва. Запорозька Січ тепер перебувала під контролем московії. Брацлавщина, Південна Київщина ставали нейтральними незаселеними територіями між двома державами.

Номер слайду 22

Влітку 1687 р. Івана Самойловича було скинуто з гетьманства, заарештовано і відправлено на заслання. У 1699 р. за умовами мирних угод Карловицького конгресу Османська імперія передала Польщі Південну Київщину, Брацлавщину, Західне Поділля.

Номер слайду 23

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯВиконати завдання із classroom/

pptx
Додано
13 травня
Переглядів
94
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку