Презентація із зарубіжної літератури для 7 класу на тему: " Роберт Льюїс Стівенсон. Балада « Вересовий трунок». Основний конфлікт балади. Утвердження духовної сили пиктів"

Про матеріал
Наочний матеріал на допомогу вчителю із зарубіжної літератури при вивченні твору Р. Л. Стівенсона « Вересовий трунок».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Роберт Льюїс Стівенсон. Балада « Вересовий трунок». Основний конфлікт балади. Утвердження духовної сили пиктів, їхнього героїзму в захисті національних цінностей. Символіка твору Мета: поглибити знання учнів про життя й творчість Р. Л. Стівенсона; аналізувати «Баладу про вересовий напій»; показати мужність борців за незалежність рідної країни проти іноземних загарбників; дослідити основний конфлікт твору та художні засоби його втілення; розвивати навички аналізу балади у зв’язку з авторським задумом; удосконалювати вміння виразно читати балади; виховувати патріотичні почуття. Підготувалаучитель зарубіжної літератури. НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.№7 - ДНЗ»Гусєва А. В.

Номер слайду 3

Віртуальна екскурсія: «Шотландія: далека і невідома»

Номер слайду 4

легенда про пиктів Назва «пикти» мала латинське походження і означала «розмальовані» – виникла із-за звичаю цього народу розмальовувати тіло малюнками і наносити татуювання. Від пиктів лишилися чисельні твори мистецтва: петрогліфи, тесані кам'яні плити з зображеннями, скульптури. Особливістю пиктійського державного устрою була передача трону не за чоловічою, а за жіночою лінією. Пикти (лат. Picti) — найдавніший із відомих народів, що населяли Шотландію

Номер слайду 5

 Роберт Льюїс Стівенсон. Шотландський письменник. Здобув світову славу завдяки роману «Острів скарбів», який є класичним зразком пригодницької літератури. Також є автором гостросюжетних романів та численних оповідань. Автор історичних романів психологічних повістей тощо. Основна тема більшості його творів — Шотландія, її історія та герої.

Номер слайду 6

Балада «Вересовий трунок»Верес - вічнозелений низенький кущик з дуже дрібним численним листям та червоними квітками. Трунок - напій. Броварі - пивовари. Словникова робота Балада — невеликий за розміром ліро-епічний твір фольклорного походження на легендарну чи історичну тему. Пикти - це давній кельтський народ. Отрок (застар.) - хлопець-підліток.«Отрочі літа» (застар.) - вік від 13 до 17-18 років. Можновладець - особа, яка керує країною, правитель, володар. Васал - у середньовічній Європі феодал, який одержував земельні ділянки й заступництво, за що виконував для нього ряд повинностей. Пучина, нурт, нурта – вир, безодня.

Номер слайду 7

Домашнє завдання скласти план до балади, зобразивши його зміст за допомогою символів, малюнків АБО заповнити таблицю « Цитатна характеристика»{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Пикти. Король. Робота з текстом Балада «Вересовий трунок»Читати стор. 51 - 52

pptx
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
130
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку