Презентація "Капелюх чарівника". Втілення ідеї добра, щирих сімейних цінностей"..

Про матеріал
Презентація містить матеріал для проведення третього (підсумкового) уроку за твором: відповіді на проблемні питання, які спонукають до роздумів, творчі завдання, моделювання життєвих ситуацій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Туве Янсон «Капелюх чарівника». Втілення ідеї доброти, щирості, сімейних цінностей у творі.

Номер слайду 2

Коли у тебе виникає бажання щось зробити, потрібно ... не чекати, поки цей настрій пройде. Туве Янсон

Номер слайду 3

Сюжет твору. Пригадаймо. Одного разу весняним ранком Мумі-троль і його друзі знаходять капелюх чарівника. Вони приносять його з собою додому, але і не підозрюють, що тепер буде. Яєчна шкаралупа, потрапивши до капелюха, перетворюється в маленькі керовані хмари, а Мумі-троль, ховаючись під капелюхом , перетворюється на потвору. Здогадавшись про властивості капелюха, Мумі-троль вирішує помститися мурашиному левові, перетворивши його на крихітного їжачка, а Мумі-мама і Мумі-тато, дізнавшись про властивості капелюха, вирішують позбутися від нього. Але капелюх знаходять Снусмумрик і Мумі-троль і ховають в гроті. Чари капелюха тривають. Сім'я мумі-тролів вирушає в подорож на човні, після чого човен розбивається через буревій. В кінці липня Мумі-троль і його друзі поселяються в печері, а Мумі-мама, роблячи прибирання в будинку, впустила гербарій Хемуля в капелюх. Через це будинок заростає тропічними джунглями. У Мумі-хатці з'являються нові персонажі - блукачі-близнюки Тофсла і Віфсла. Вони носять з собою величезну валізу, проте нікому не показують її вміст. Чудовисько - Морра - забирає Капелюх, як викуп за вміст валізи. Вмістом валізи виявляється Королівський Рубін, найбільший скарб на Землі. Чарівник давно шукав цей рубін, він намагається отримати його, виконавши волю мешканців Мумі-долу. І тільки після того, як виконав бажання Тофсла і Віфсла, чарівник отримав рубін Королеви.

Номер слайду 4

Чи сподобалися вам пригоди Мумі - тролів?Наведіть приклади їхніх теплих і щирих людських взаємин.

Номер слайду 5

Які почуття викликали у вас мешканці Мумі –долу: Мумі – тролі, а разом із ними багато інших цікавих створінь?.

Номер слайду 6

Створіть калейдоскоп - характеристик у мешканців Мумі-долу маленькі щирі пухкенькікумедні симпатичнідобродушні привітні веселі життєрадісні люблячі

Номер слайду 7

Ідея твору. Продовжте речення «У творі утверджується…»УТВЕРДЖУЄТЬСЯ ОБРАЗ ДОМУ, який би хотілося мати всім — теплого, затишного, дружного, веселого. У сімейних стосунках, що існують поміж мумі-тролями, УТВЕРДЖУЮТЬСЯ ЦІННОСТІ, ЯКІ ПОТРІБНІ КОЖНОМУ: повага до Мами, котра всіх любить і про всіх дбає;авторитет Тата, слово якого є законом для дітей; свобода й право дітей на свої інтереси; разом з тим їхня відповідальність за все, що відбувається в родині. УТВЕРДЖУЄТЬСЯ ІДЕЯ ДОБРОТИ І ЛЮБОВІ до маленьких і слабких, ІДЕЯ ДРУЖБИ ТА ВЗАЄМОДОПОМОГИ, теплих і щирих людських взаємин.

Номер слайду 8

Ця казка вчить дружбі та взаємовиручці;ніколи не сумувати; завжди знаходити собі справу до душі; веселитися і допомагати всім, хто потребує допомоги; бути справедливими і добрими. Чого вчить казка “Капелюх чарівника”?

Номер слайду 9

Продовжте речення. Я хотів би, щоб мій дім був схожий на дім мумі – тролів, тому що…Моїм улюбленим героєм казки Туве Янсон «Капелюх Чарівника є…Казка змусила мене замислитися над тим…

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Підготуйте усне висловлювання «Мій дім – моя фортеця» на прикладі сім’ї мумі – тролів.

pptx
Додано
19 травня 2022
Переглядів
2061
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку