Презентація ,Казка "Про мертву царівну..."

Про матеріал
Презентація містить матеріал, пов*язаний зі змістом казок О.Пушкіна , уривки з твору,ілюстрації до казок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Глянь у воду та на свою вроду Українське прислів*я Ми часто навколо себе бачимо прекрасне: картини, одяг, людей. Критерії оцінювання краси різні. Але , безперечно , всіх приваблюють люди уважні, добрі, ніжні. Це все риси внутрішньої краси , вони більш тривалі ніж краса зовнішня і є ціннішими.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

В «Казці про мертву царівну і сімох богатирів» О. С. Пушкін закликає цінувати людей не за їхню зовнішність , а за їхні вчинки, духовні риси. Зовнішня краса швидкоплинна. Казка вчить нас цінувати внутрішній світ людини. Потрібно бути добрим , толерантним, милосердним , шляхетним до людей, які нас оточують.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Цар від*їхав , Ось в святвечір, в ніч таку, Бог цариці дав дочку. Цариця захоплення не знесла, і навіки відійшла. Рік як сон пустий пройшов,іншу жінку цар знайшов. Правду мовить, молодиця дійсно вже була цариця: Білолиця, поставна, взяла й розумом вона;Зате горда, вередлива,норовлива і ревнива. А в посагу чарівне мала дзеркальце одне;Дзеркальце властивість мало:по-людському розмовляло. З ним одним вона була і весела, і незла,

Номер слайду 7

«Миле дзеркальце, скажи та всю правду покажи: Чи ж на світі я миліша ,всіх рум’яніша й біліша?»Тут же дзеркальце їй так:«Ти, звичайно, знає всяк;Ти, царице, всіх миліша всіх рум’яніша й біліша».І цариця реготать, і пальцями тріскотать,І поводити плечима, і підморгувать очима,І крутитись на боки, милуючись залюбки.

Номер слайду 8

Але молода царівна ,Розцвітаючи нестримно,Поміж тим росла, росла,Піднялася – й розцвіла,Чорнобрива, білолиця,Вдачі ніжної дівиця.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Наречена ж молодая. В лісі до зорі блукає. Так вона все йшла та йшлаІ на терем набрела. Час обіду наближався,Тупіт у дворі роздався,Входять сім богатирів,І царівна підійшла,Їм пошану віддала,В пояс низько поклонилась,Вибачаючись, шарілась,Що у гості, мов, зайшла,Хоч й не прошена була.

Номер слайду 11

Між тим цариця, зла повна,до дзеркала прийшла:«Здрастуй, дзеркальце! скажи. Та всю правду доповіси: Я ль на світі всіх миліше,Всіх рум'яної і біліше?»І їй дзеркальце у відповідь:«Ти прекрасна, спору немає;Але живе без всякої слави,Серед зеления діброви,У семи богатирів. Та, що все ж тебе милею». І Цариця дуже зла, Чорнавці рогаткою погрожуючи, Поклала чи не жити, Іль царівну погубити.

Номер слайду 12

Раз цариця молода, милих братів піджида, пряла,сидячі у вікна. Пес загавкав, і дівиця. Бачить: убога черниця. Ходить по двору,Їй царівна каже: -На ж, лови!» - і хліб летить. Старушонка хліб зловила:«Дякую, - сказала. -Боже тебе благослови;От за те тобі, лови!»І в царівну наливне,Молоде, золоте,Прямо яблучко летить...

Номер слайду 13

Двері тихенько зачинила,під вікно за пряжу сіла. Чекати господарів, а дивилася все на яблуко… не стерпіла,потихеньку прокусила. Раптом вона, моя душа,похитнулася не дихаючи,Білі руки опустила, плід рум'яний впустила,Закатилися очі,і вона під образу головою впала на лавку і тиха, недвижна стала... Перед мертвою царівною брати душевної туги. Всі притихли головою,

Номер слайду 14

За своєю нареченою. Королевич Єлисей. Між тим світом скаче. До красного сонця нарешті звернувся молодець. Червоно сонце відповідало: -Я царівни не бачила. Тільки місяць показався,Він за ним з благанням погнався. Відповідає місяць ясний: -Не бачив я діви червоної.Єлисей, не сумуючи,до вітру кинувся, волаючи: Відповідає вітер буйний: -Там за річкою тихоструйнойЄ висока гора,в ній глибока нора;В тій норі, у темряві сумною,Труна гойдається кришталева. В тій труні твоя наречена».

Номер слайду 15

Перед ним, в імлі сумною,Труна гойдається кришталева,І в кришталевому гробі тому. Спить царівна вічним сном.І о труну нареченої милоїВін вдарився усією силою. Труна розбилася. Діва раптом. Ожила.

Номер слайду 16

Цариця згадала про дзеркало і звернулася до нього:«Я ль всіх миліше,Всіх рум'яної і біліше?»І почула у відповідь:«Ти прекрасна, слова немає,Але царівна все ж миліше,Всіх рум'яної і біліше». Зла мачуха, схопившись,о підлогу дзеркальце розбивши,У двері прямо побіглаІ царівну зустріла. Тут її туга взяла,І цариця померла.

Номер слайду 17

І з своєю нареченою. Обвінчався Єлисей;І ніхто з початку світу. Не бачив такого бенкету;Я там був, мед, пиво пив,Так вуса лише обмочив.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ЗАВДАННЯ:1. Прочитати казку.2. Підготувати для переказу будь-який епізод казки.3. Вивчити напам*ять уривок( за вибором) , коли Єлисей звертається до Сонця, Місяця, Вітру й їхні відповіді. ( один уривок)

pptx
Додано
20 листопада 2021
Переглядів
454
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку