Презентація "Керування стресом .Самодопомога і допомога під час стресу".

Про матеріал
Тема:Керування стресом .Самодопомога і допомога під час стресу Під час вивченої теми учні ознайомляться зі способами керування стресом та технікою самодопомоги та допомоги під час стресу ..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Керування стресом. Самодопомога і допомога під час стресу. Вчитель Народицької гімназіїСергійко Наталія Василівна

Номер слайду 2

Коли виникає стрес?

Номер слайду 3

Стрес - реакція організму на зміну внутрішнього або зовнішнього середовища (Ганс Сельє (1936))Стрес – негативне явище чи позитивне?Запитання!Стрес від англ. stress - «тиск, напруга» Стрес – система реакцій організму у відповідь на будь- яку висунуту до нього вимогу Стрес – це відповідь на загрозу, реальну чи уявну. Ганс Сельє

Номер слайду 4

криза стрес. Небезпека можливість В яких умовах виникає стрес?1234

Номер слайду 5

Чинники стресу в екстремальних ситуаціях. Що відчуває людина в екстремальній ситуації? Чинник – умова, рушійна сила, причина будь-якого процесу, що визначає його характер або одну з основних рис; фактор. 

Номер слайду 6

Види стресу. Позитивний ЕУСТРЕС -мобілізує резерви організму і не призводить до порушення психологічної рівноваги. Негативний ДИСТРЕС –стрес, що заважає діяти або триває надто довго, виснажуючи організм

Номер слайду 7

важка травма або захворювання;незадоволення своєю зовнішністю (вага, зріст, риси обличчя, стан шкіри, незграбність, слабкість);ситуація в родині (часті сварки, насилля, алкоголізм, розлучення, смерть близької людини);взаємини з однокласниками і вчителями (зміна школи, завищені вимоги, неуспішність, суперництво, відсутність друзів);закоханість (як взаємна, так і нерозділена);небезпечні захоплення (залучення до поганих компаній, уживання наркотиків, алкоголю). Стрес у підлітків Причини:

Номер слайду 8

За природою впливу чинники стресу людини поділяють на групи:4 Фізичні (спека, холод, вітер)123хімічні (впливи вуглекислого газу, токсинів, солей)соціальні (страх, небезпека, конфлікти).біологічні (інфекційні захворювання, нестача або надлишок їжі, води, вплив паразитів)

Номер слайду 9

За вихідним джерелом впливу стреси можуть бутизовнішніми (екзогенними) (наприклад, травми)внутрішніми (ендогенними) (наприклад, біль).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Психологічна саморегуляція

Номер слайду 12

Ознаки стресу Функціональні зміни: Головний біль, запаморочення, погіршення пам’яті, тошнота… Втома та розбитість. Поганий сон, дратівливість. Біль у хребті. Органічні зміни: Гіпертонія Гастрит Виразка. Астма. Цукровий діабет. Зниження імунітету…

Номер слайду 13

Прийняття рішень. Пам’ятай! Тільки вольова, незалежна, самостійна людина, яка вміє керувати собою, досягає своєї мети в житті. Найважливіше — приймати відповідальні рішення у спокійному стані.

Номер слайду 14

«Швидка допомога в разі стресів»зробити підряд 3-4 глибоких вдихи;глибоко вдихнути через ніс, затримати повітря на кілька секунд і повільно видихнути повітря через рот; полічити до десяти у зворотному порядку (10, 9, 8,...); роблячи видих, із зусиллям непомітно стиснути, а на вдиху роз­слабити кулаки, перш ніж відповісти чи щось зробити.

Номер слайду 15

Керування стресами: Фізичні способи Раціональне харчування. Відпочинок і сон. Фізичні вправи

Номер слайду 16

Керування стресами: Емоційні способи. Заспокійлива музика. Прогулянка з друзями і близькимиІгри з тваринами. Відпочинок на природіЗаписи у щоденник Розмова з близькою людиною про проблему. Аромотерапія

Номер слайду 17

Керування стресами:Інтелектуальні способи Планування часу Позитивне мислення 

Номер слайду 18

цілком позбутися фізичного та психічного напруження. Чітко знає що людині треба. Методи самодопомогирелаксація. Концентрація виконання спеціальних вправ Ауторегуляція дихання керуючи подихом, що призводить до заспокоєння ,зняття напруження

Номер слайду 19

Професійна допомога Лікування. Гіпноз, фізіотерапевтичні процедури — гімнастика, ванни, електросон, фітотерапія, заспокійливі препарати, снодійні, адаптогени.

Номер слайду 20

Швидка допомога в разі стресів. Переключення уваги. Раптове перенесення уваги з об’єкта думки, що хвилює, на інший. Самопідбадьорювання. Самопідтримка з метою зміцнення віри в себе, у свій успіх у роботіСамонаказ. Наказ самому собі на дії в екстремаль­них, напружених ситуаціях. Самопереконання. Аргументована дискусія із самим собою, з доказами про здатність самостійно регулювати свої психічні стани та поведінку в колективіСамонавіювання. Психотерапевтичний метод, який дає змогу за допомогою власних слів знімати нервове напруження, робити психічну розрядку. Аутогенний тренінг. Система прийомів свідомої психічної саморегуляції людини 

Номер слайду 21

Відкинь цю думку. Все буде добре. Проблема вирішиться. Це не варте хвилювання. Я зосереджуюся на своєму диханні. Я почуваюся здоровим . Я абсолютно спокійний . Як я міг перейматися такими дрібницями?Спокійно обмірковую свої подальші дії.«Формули для самозаспокоєння»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Мартынова Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
14601
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку