Презентація "Кишковопорожнинні"

Про матеріал
Презентація використовується при вивченні теми "Різноманітність Кишковопорожнинних".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність кишковопорожнинних

Номер слайду 2

Електронний лист із Німеччини від великого фантазера – барона Мюнхгаузена

Номер слайду 3

Доброго дня, дорогі діти! Цього літа я подорожував світом, побачив і вивчив дуже багато цікавих тварин. Знаючи, що ви вивчаєте тему «Кишковопорожнинні», вирішив допомогти. Від хвилювання я втратив деякі слова. Допоможіть мені розібратися. Заздалегідь дуже вдячний вам!Ваш барон Мюнхгаузен.

Номер слайду 4

ЛИСТКишковопорожнинні мешкають у ___ та ___водоймах. Для представників типу характерна ___ симетрія. Тіло тварин складається із зовнішнього шару- _____ і внутрішнього - ____. Між ними розташована ____. Клітини, що складають тіло кишковопорожнинних, відрізняються між собою за ____ , ____ та ____ . Усі типи клітин утворюються внаслідок розмноження дрібних ____ клітин. Усередині двошарового мішка міститься ____ порожнина, яка сполучається із зовнішнім середовищем через ____. Рот оточений ___ . За способом живлення кишковопорожнинні ____. Травлення відбувається у два етапи: ____ та ____. Нервова система ___ типу. Розмножуються кишковопорожнинні _______ та _______ способами.

Номер слайду 5

Вважай нещасливим той день і ту годину,коли ти не засвоїв нічого нового. Давньогрецька мудрість

Номер слайду 6

Тип налічує близько 9 тисяч видів. Це переважно морські організми, лише небагато з них живе в прісних водоймах.

Номер слайду 7

Класифікація ЦАРСТВО - Тварини ПІДЦАРСТВО - Багатоклітинні ТИП - Кишковопорожнинні

Номер слайду 8

Тип кишковопорожнинніГІДРОЇДНІСЦИФОЇДНІ МЕДУЗИКОРАЛОВІ ПОЛІПИоб`єднує три класи

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} клас. ГІДРОЇДНІклас. СЦИФОЇДНІ МЕДУЗИклас. КОРАЛОВІ ПОЛІПИ Представники Особливості будови

Номер слайду 10

Клас Гідроїдні, або ГідрозоїПрісноводна поліп гідра. Гідроїдні медузи

Номер слайду 11

Тіло медузи складається з напівпрозорої драглистої речовини і схоже на парасольку або дзвін. Пересувається вона завдяки виштовхуванню води з-під “парасольки”.

Номер слайду 12

Серед гідроїдних медуз трапляються дуже отруйні види. Медуза хрестовичок живе в морях Далекого Сходу. Вона присмоктується до тіла купальника своїми щупальцями і виділяє отруту жалкими клітинами.

Номер слайду 13

На місці ураження з`являється сильний опік. За 30 хвилин людина відчуває загальну слабкість, іноді непритомніє. У таких випадках потрібна термінова медична допомога.

Номер слайду 14

Ще одна небезпечна для людини істота – фізалія – яскраво забарвлена медуза, що плаває на поверхні океану (звідси її друга назва – “португальський кораблик”). Діаметр її “парасольки” близько 20 см, вона має щупальця завдовжки до 30 метрів.

Номер слайду 15

Розвиток гідроїдних медуз. В життєвому циклі медузи чергується два покоління: поліп (нестатеве) і доросла медуза (статеве).доросла медуза утворює гамети зигота плаваюча личинка - планулаполіп

Номер слайду 16

Клас Сцифоїдні медузи. Відомо близько 200 видів тварин, серед яких зустрічаються медузи-гіганти, “парасолька” яких сягає у діаметрі 2 м, а довжина щупалець у деяких видів доходить до 30 метрів.

Номер слайду 17

У Чорному морі живуть медуза вухата і коренерот. Отрута їх жалких клітин може спричинити відчутний опік.

Номер слайду 18

Аурелія досягає 25-40 см у діаметріПівнічна медуза ціанея має діаметр більше 2 м з довжиною щупалець до 30 м

Номер слайду 19

Розвиток сцифоїдних медуз1-личинка;2- маленький поліп;3-5-різні стадії розвитку (стробіляція) поліпа;6,7- стадії розвитку медузи. У сцифоїдних, як і у гідроїдних, розвиток іде з чергуванням поколінь і способів розмноження – статева фаза (медуза) змінюється безстатевою – поліпом.

Номер слайду 20

У Японії та Китаї деякі види медуз вживають у їжу. Їдять лише “парасольку”, від якої відокремлюють ротову порожнину і щупальця. Японці називають медуз “кришталевим м`ясом”. Їдять їх смаженими і вареними, присмачуючи перцем, корицею і мускатним горіхом.

Номер слайду 21

Клас Коралові поліпи. Налічується більше 6 тисяч видів. Це переважно морські колоніальні тварини, яким властива наявність твердого зовнішнього скелета.

Номер слайду 22

До цього класу відносяться яскраво забарвлені актинії . Вони мають жалкі щупальця, тому багато тварин використовують їх для свого захисту.

Номер слайду 23

Молоді раки – самітники прилаштовують актинію на свою черепашку.

Номер слайду 24

Обидві тварини дістають від цього взаємну користь: рак має надійний захист – жалкі щупальця дають відсіч майже всім хижакам, а актинія живиться залишками їжі рака.

Номер слайду 25

Особливі коралові рибки, плавають між щупальцями актиній,ховаючись від хижаків і підбираючи залишки їжі без будь – якої шкоди для себе , хоча отрута деяких актиній сильніша від отрути кобри у 100 раз.

Номер слайду 26

Корали називають «квітами» моря.

Номер слайду 27

Особливу групу становлять мадрепорові корали, що мають твердий вапняковий скелет, основою якого є хітинові нитки.

Номер слайду 28

Мадрепорові корали живуть величезними колоніями і утворюють у тропічних морях рифи, а з часом цілі острови – атоли.

Номер слайду 29

Коралові рифи і острови створюють серйозні перешкоди для пароплавства в тропічних морях Тихого, Індійського і Атлантичного океанів.

Номер слайду 30

У Чорному й Азовському морях живе дивовижний корал морське перо.

Номер слайду 31

Розмножуються коралові поліпи як безстатевим, так і статевим шляхом, але у них немає чергування поколінь

Номер слайду 32

Намисто зроблено зі скелета червоного корала, який живе в Середземному морі. Червоний колір пояснюється присутністю сполук заліза.

Номер слайду 33

Дякую за увагу!Виконала: учитель біології Полтавської загальноосвітньої школи. I-III ступенів №2 Полтавської міської ради. Полтавської області«спеціаліст вищої категорії»Ємеліна Олена Василівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ємеліна Олена
До підручника
Біологія 7 клас (Півень Т. О., Бондаренко В.В.)
Додано
27 грудня 2020
Переглядів
2211
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку