Презентація "Клітинне дихання, його біохімічні механізми"

Про матеріал

Базові поняття: обмін речовин, метаболізм, пластичний обмін, енергетичний обмін,метаболічні реакції, автотрофи, гетеротрофи, клітинне дихання, анаеробне і аеробне дихання.

Тип уроку: засвоєння нових знань

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мітохондрії та процес дихання

Номер слайду 2

Будова й функції мітохондрій У цитоплазмі більшості клітин тварин і рослин містяться дрібні тільця мітохондрії Мітохондрії добре видно у світловий мікроскоп, за допомогою якого можна розглянути їхню форму, розміщення, порахувати кількість.

Номер слайду 3

етапи енергетичного обміну

Номер слайду 4

Усі мітохондрії мають однакову будову — зовнішню мембрану, міжмембранний простір, внутрішню мембрану і мітохондріальний матрикс.

Номер слайду 5

Мітохондрії називають «силовими станціями клітин», оскільки їхня основна функція — синтез аденозинтрифосфорної кислоти (АТФ). Ця молекула синтезується в мітохондріях клітин усіх організмів і є універсальним джерелом енергії, необхідної для здійснення процесів життєдіяльності клітини і цілого організму.

Номер слайду 6

Зовнішня мембрана гладенька, вона не утворює ніяких складок і виростів. Внутрішня мембрана утворює численні складки, спрямовані в порожнину мітохондрії. Складки внутрішньої мембрани називають кристами.

Номер слайду 7

Клітинне дихання Клітинне дихання — це сукупність біохімічних реакцій, у ході яких відбувається окиснення вуглеводів, ліпідів і амінокислот до вуглекислого газу і води. Вивільнена енергія запасається в хімічних зв’язках молекулАТФ та інших енергетичних молекул..

Номер слайду 8

Клітинне дихання

Номер слайду 9

цитоплазма плазматична мембрана СО2 О2 мітохондрія 2 АТФ Гліколіз Глюкоза піровиноградна кислота молочна кислота Схема повного кисневого розщеплення речовин

Номер слайду 10

на безкисневому етапі С6Н1206 + 2АДФ + 2Н3Р04 ⇒ 2С3Н603 + 2АТФ + 2Н20

Номер слайду 11

на кисневому етапі 2С3Н603 + 602 + 36Н3Р04 + 36АДФ ⇒ 6С02 + 36АТФ + 36Н20

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Сумарне рівняння безкисневого і кисневого етапів енергетичного обміну C6H12O6 + 38АДФ + 38Н3РО4 + 6О2 +6Н2О⇒ 6СО2 + 38АТФ + 44Н2О

Номер слайду 14

Процес клітинного дихання можна поділити на три стадії: 1) окисне декарбоксилювання піровиноградної кислоти; 2) цикл трикарбонових кислот (цикл Кребса); 3) заключна стадія окиснення — електронно-транспортний ланцюг

Номер слайду 15

Опорні точки Мітохондрії — двомембранні органели, основною функцією яких є участь в енергетичному обміні клітини, здійснення внутрішньоклітинного дихання. Клітинне дихання — це сукупність біохімічних реакцій у клітині, у ході яких відбувається окиснення вуглеводів, ліпідів і амінокислот до вуглекислого газу і води.

Номер слайду 16

Тести на відповідність: А. Клітинне дихання Б. Мітохондрії В. Гліколіз Г. Кристи 1. — це сукупність біохімічних реакцій, у ході яких відбувається окиснення вуглеводів, ліпідів і амінокислот 2. ..складки внутрішньої мембрани. 3. двомембранні органели, основною функцією який є участь в енергетичному обміні клітини. 4. ферментативне розщеплення глюкози.

Номер слайду 17

Відповідь: 1. А 2. Г 3. Б 4. В

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.4
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кудла віра Борисівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рябченко Віталік
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Клименко Инна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
16 липня 2018
Переглядів
17658
Оцінка розробки
4.4 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку