Презентація "Коливальний рух в природі і техніці"

Про матеріал

Мета уроку. Надати учням уявлення про коливальний рух, ввести поняття амплітуди коливань, періоду та частоти коливань; ознайомити учнів з видами маятників; показати практичне застосування маятників у техніці, в побуті. Розвивати логічне мислення учнів, розширювати їх кругозір, виховувати інтерес до предмета.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала учитель фізики Лікарського НВК Крамаренко Л. О. Коливальний рух в природі і техніці

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Руйнування моста в Оклахомі (Америка)

Номер слайду 5

Приклади коливального руху

Номер слайду 6

Приклад незатухаючих коливань

Номер слайду 7

Коливальні рухи-   гойдалка;-   гілки й листя дерев на вітрі;- під дією вітру коливаються висотні будинки;-   автомобіль на ресорах під час руху; -   струни музичних інструментів; -   маятник заведеного годинника;- голосові зв’язки людини, коли видають звуки.

Номер слайду 8

Коливальні системи

Номер слайду 9

Сейсмограф – прилад для автоматичного запису коливань земної поверхні, зумовлених сейсмічними хвилями (при землетрусах та сейсморозвідці

Номер слайду 10

Гравітометр - прилад для визначення гравітаційних аномалій

Номер слайду 11

Навігаційні прилади

Номер слайду 12

Використання космічних навігаційних систем

Номер слайду 13

Маятник Фуко

Номер слайду 14

Дослідження коливань у техніціКоливання різних споруд, корпусів і деталей машин, літальних апаратів можна виявити за допомогою спеціальних датчиків. Датчики сприймають коливання, перетворюють їх в електричні сигнали, які реєструються вимірювальними приладами, електронними осцилографами

Номер слайду 15

Маятник Фуко Київської політехніки має висоту 22 м, діаметр бронзової кулі – 28 см, вагу – 43 кг. Ма́ятник Фуко́ — маятник, який використовується для демонстрації обертання Землі навколо своєї осі. Винахідник пристрою — Леон Фуко. Вперше демонстрація маятника Фуко відбулася в Парижі у 1851 році. Маятник Фуко — це великий масивний маятник зі значним періодом коливання, підвішений до склепіння просторої високої зали. На підлозі під маятником зазвичай малюють коло з поділками, щоб відслідковувати зміну площини коливання відносно поверхні Землі.

Номер слайду 16

Якісні задачі на логічне мислення - Чому дорівнює шлях за один період? - Що є траєкторією коливального руху? 3. Знайди зайве слово: - період, частота, довжина, амплітуда, маятник;- метр, секунда, Герц, маса, метр за секунду, кілограм

Номер слайду 17

Знайди зайве слово: періодчастотаамплітудадовжинамаятникrr

Номер слайду 18

метрсекундамаса. Герцметр за секундукілограм. Знайди зайве слово: rr

Номер слайду 19

Вчимося розв’язувати задачі. Задача 1. Серце одне з найбільш досконалих коливальних систем. У різних тварин воно скорочується по-різному. У кита, наприклад, 7 скорочень за 1 хвилину, а у синички – 1200 скорочень за той же час. Порівняйте частоту пульсу кита та синички.

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Опрацювати §15, вправа 15 (1-4)

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 15. Коливальний рух. Амплітуда, період і частота коливань
Додано
27 березня 2018
Переглядів
29733
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку