Презентація "Кома між однорідними членами речення".

Про матеріал
Однорідні члени речення. Кома між однорідними членами речення. Матеріал підготовлений для кращого засвоєння теми і можливості самостійного опрацювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала вчитель української мови та літератури Одеської ЗОШ №5 Нетребенко Жанна Ігорівна

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ: визначити основні випадки вживання коми в реченнях з однорідними членами; сформувати загально пізнавальні вміння правильно ставити коми між однорідними членами речення, підпорядковуючи їх пунктуаційним правилам; збагачувати уявлення учнів про народні обереги, традиції та українську символіку; розвивати творчі вміння складати речення з однорідними членами;

Номер слайду 3

БЕСІДА Які члени речення називаються однорідними? Які члени речення можуть бути однорідними? Як поєднуються між собою однорідні члени речення? З якою інтонацією вони вимовляються?

Номер слайду 4

Бесіда Які члени речення називаються однорідними? (Це члени речення, які відповідають на одне й те саме питання й пов’язані за змістом із одним й тим самим словом у реченні) Які члени речення можуть бути однорідними? (всі) Як поєднуються між собою однорідні члени речення? (сполучниковим, безсполучниковим та змішаним зв’язком) З якою інтонацією вони вимовляються? (переліку та протиставлення)

Номер слайду 5

Кома ставиться:

Номер слайду 6

Лінгвістичне дослідження Пояснити вживання розділових знаків у реченні. Підкресліть однорідні члени речення. Рушником ушановували появу немовлят у родині, зустрічали рідних і гостей, проводжали людину в останню путь, виряджали в далеку дорогу батька, сина, чоловіка й коханого.

Номер слайду 7

Прочитайте текст. Випишіть речення з однорідними членами. Поясніть розділові знаки. Зробіть синтаксичний розбір. Хустка Зберігає український народ, як давній символ, пам'ять про хустку. Це перша ознака одягу жінки. Хустка широко розповсюджена по всій Україні. Чудові традиції і обряди були пов'язані з хустиною. У кожній родині, де підростала дівчина, розмальована на коліщатах скриня мала повнитися хустками. Їх дбайливо оберігали, приспівуючи: Я не панна, я – господиня, У мене хусток повна скриня! Дівоча хустка в Україні має обрядове значення. Так, при сватанні дівчина перев'язує руку парубкові на знак згоди бути його дружиною. Такі хустки наші предки колись вишивали шовком, сріблом та золотом. 

Номер слайду 8

Перевірка завдання Чудові традиції і обряди були пов'язані з хустиною. (Речення розповідне, неокличне, просте, двоскладне, поширене, повне, ускладнене однорідними підметами, відносяться до слів були пов’язані, виражені іменниками.) Такі хустки наші предки колись вишивали шовком, сріблом та золотом. (Речення розповідне, неокличне, просте, двоскладне, поширене, повне, ускладнене однорідними додатками, відноситься до слова вишивали, виражені іменниками.)

Номер слайду 9

Назвіть сполучники, за допомогою яких з’єднуються однорідні члени речення? Коли між однорідними членами речення ставиться кома? Коли кома не ставиться?

Номер слайду 10

Назвіть сполучники, за допомогою яких з’єднуються однорідні члени речення? і, й, та (і), а, але (та), зате, проте, однак, хоч, хоча, не тільки…а й, як… так і, не так…як, хоч…але, не стільки… скільки. Коли між однорідними членами речення ставиться кома? вони зв҆язані без сполучника; вони зв҆язані протиставним сполучником; вони зв҆язані сполучником,який повторюється; вони зв҆язані парними сполучниками. Коли кома не ставиться? Якщо однорідні члени звʼязані одиничним сполучником.

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Вивчити правила; виконати вправу 246.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
19 лютого 2021
Переглядів
7116
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку