Презентація "Комбінації тіл обертання"

Про матеріал
Дана презентація містить основні означення, властивості, графічні зображення та задачу з розв'язком.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комбінації тіл обертання

Номер слайду 2

Мета. Сформувати уявлення про комбінації тіл обертання. Розглянути розв’язання задачі на використання комбінацій тіл обертання. Розвивати в учнів просторову уяву, логічне мислення. Виховувати математичну культуру за допомогою інформаційних технологій

Номер слайду 3

І. Куля і циліндр. Означення. Куля, вписана в циліндр, —куля дотикається до обох основ у їх центрах, а бічна поверхня циліндра дотикається по колу великого круга кулі, яке паралельне основам циліндра. Циліндр при цьому називають описаним навколо кулі.

Номер слайду 4

ВластивостіВисота циліндра дорівнює діаметру кулі, радіус основи циліндра дорівнює радіусу кулі, центр кулі лежить на середині висоти. У циліндр можна вписати кулю, якщо діаметр основи циліндра дорівнює його висоті. Осьовий переріз комбінації — квадрат, у який вписано круг.

Номер слайду 5

Означення. Куля, описана навколо циліндра, — куля, на поверхні якої лежать кола основ циліндра. Циліндр у цьому випадку називають вписаним у кулю.

Номер слайду 6

ВластивостіНавколо циліндра завжди можна описати кулю. Центр описаної кулі лежить на середині висоти. Радіус кулі, радіус основи циліндра і висота циліндра пов’язані співвідношенням: Осьовий переріз комбінації – круг, у який вписано прямокутник.

Номер слайду 7

ІІ. Куля і конус. Означення Куля, вписана в конус, — куля, яка дотикається до основи конуса в його центрі, а до бічної поверхні — по колу. У цьому випадку конус вважають описаним навколо кулі.

Номер слайду 8

ВластивостіУ конус завжди можна вписати кулю. Його центр лежить на осі конуса і співпадає з центром кола, вписаного в трикутник, який є осьовим перерізом конуса.

Номер слайду 9

Означення. Куля, описана навколо конуса, — куля, на поверхні якої лежить вершина і основа конуса. У цьому випадку конус вважають вписаним у кулю.

Номер слайду 10

ВластивостіНавколо конуса завжди можна описати кулю. Його центр лежить на осі конуса і співпадає з центром кола, описаного навколо трикутни­ка, який є осьовим перерізом конуса.

Номер слайду 11

Задача. Твірна конуса нахилена до площини основи під кутом β. Визначити об’єм конуса, якщо радіус описаної навколо кулі дорівнює R.

Номер слайду 12

Розв’язання

pptx
Додано
12 листопада 2020
Переглядів
3145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку