Корисний посуд ви використовуєте у себе на кухні? Маю на увазі, каструлі у вас з різних металів чи одного типу? Зараз поясню, для чого потрібно користуватись каструлями з різних металів на своїй кухні. Особливо корисна ця інформація буде для молодих господинь, які ще не зіпсовані повсякденними буднями, коли готують різні смаколики. Корисний посуд – основа правильного харчування
Отож, який буває посуд і де та коли його використовувати практично і корисно? На кухні повинен бути такий асортимент посуди:алюмінієвий посудчавунний посудпосуд із нержавіючої сталіскляний посудвогнетривка керамікаемальований посудтефлоновий посуд. Бо, як кажуть французи, хороша каструля – хороший обід.
Алюмінієвий посуд. Цей посуд досить поширений у багатьох господинь. Він дешевий, довговічний та легкий. Алюміній – добрий провідник тепла. Вода у такій каструлі закипає швидше, ніж в емальованій каструлі. В алюмінієвій каструлі можна кип’ятити молоко, не побоюючись що воно пригорить. Але, гаряче молоко потрібно ж відразу перелити у чисту скляну або керамічну ємність. Ще у алюмінієвій каструлі добре варити картоплю, різні каші та овочі, правда, не кислі.
Такий посуд нагрівається досить повільно, зате тепло розподіляється рівномірно і довго зберігається. Такий посуд не деформується, не тьмяніє, не боїться подряпин, довго служить. Чавунці та гусятниці добрі для страв, що потребують тривалого приготування, наприклад, тушкованого м’яса, птиці або плову. Чавунний посуд
Вогнетривка кераміка. Такий посуд належить до вишуканого кухонного посуду. Їжа набуває особливого смаку. Таку посуду я використовую на дачі. Правда, посуд з вогнетривкої кераміки легко б’ється. Та, все ж, його можна використовувати як і у мікрохвильовках так і в газових духовках. Такий посуд можна ставити на стіл відразу з духовки!
Емальований посуд. Якщо у такій каструлі потемніло дно, не намагайтеся його відтирати: нагріватися на вогні вона буде швидше. Найгірше, коли емальована каструля впаде – відколеться шматочок емалі на дні. У такому пошкодженому посуді готувати їжу не можна. Навіть, воду не варто кип’ятити – можна отруїтися сполуками металів!Застереження!
Прибрати робоче місце. Одягти чистий робочий одяг, хустку або спеціальний ковпак, ретельно заправивши під нього волосся. Підігнути рукави одягу так, щоб вони не торкалися посуду під час роботи. Старанно вимити руки, за потреби - одягти гумові рукавички. Після закінчення роботи вимити руки та рукавички; висушити рукавички. Завдання 2. установи порядок дій під час миття посуду