Презентація "Корисний посуд – основа правильного харчування"

Про матеріал
В цій презентації дізнаємся чи корисний посуд використовується на кухні. Маю на увазі, каструлі у вас з різних металів чи одного типу? В презентації йде пояснення, для чого потрібно користуватись каструлями з різних металів на своїй кухні, огляд властивостей матеріалів, з яких виговлені каструлі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Корисний посуд ви використовуєте у себе на кухні? Маю на увазі, каструлі у вас з різних металів чи одного типу? Зараз поясню, для чого потрібно користуватись каструлями з різних металів на своїй кухні. Особливо корисна ця інформація буде для молодих господинь, які ще не зіпсовані повсякденними буднями, коли готують різні смаколики. Корисний посуд – основа правильного харчування

Номер слайду 2

Отож, який буває посуд і де та коли його використовувати практично і корисно? На кухні повинен бути такий асортимент посуди:алюмінієвий посудчавунний посудпосуд із нержавіючої сталіскляний посудвогнетривка керамікаемальований посудтефлоновий посуд. Бо, як кажуть французи, хороша каструля – хороший обід.

Номер слайду 3

Важливо! А вам відомо, скільки каструль і сковорідок треба для сім’ї? Думка, що кількість каструль залежить від кількості домочадців – неправильна. Чим більша сім’я, тим більшою за розміром повинна бути каструля, але кількість їх залежить тільки від кількості страв.

Номер слайду 4

 Отож, в середньому, для сім’ї потрібно чотири-п’ять каструль: одна літрова, дві дволітрові, три трилітрові і одна п’ятилітрова.  Також і три сковорідки: одна велика і дві менші. Це – як мінімум.

Номер слайду 5

 Алюмінієвий посуд. Цей посуд досить поширений у багатьох господинь. Він дешевий, довговічний та легкий. Алюміній – добрий провідник тепла. Вода у такій каструлі закипає швидше, ніж в емальованій каструлі. В алюмінієвій каструлі можна кип’ятити молоко, не побоюючись що воно пригорить. Але, гаряче молоко потрібно ж відразу перелити у чисту скляну або керамічну ємність. Ще у алюмінієвій каструлі добре варити картоплю, різні каші та овочі, правда, не кислі.

Номер слайду 6

В процесі експлуатації алюміній має властивість взаємодіяти з продуктами харчування, руйнувати вітамін С, деякі мікроелементи, а також виділяти шкідливі речовини – солі важких металів, які, потрапляючи в їжу, негативно впливають  на здоров’я. Візьміть до уваги! 

Номер слайду 7

 Такий посуд нагрівається досить повільно, зате тепло розподіляється рівномірно і довго зберігається. Такий посуд не деформується, не тьмяніє, не боїться подряпин, довго служить.  Чавунці та гусятниці добрі для страв, що потребують тривалого приготування, наприклад, тушкованого м’яса, птиці або плову. Чавунний посуд

Номер слайду 8

І від води, якщо її надовго залишити, такий посуд іржавіє. Тому після миття чавунний посуд потрібно швидко висушити. Занотуйте! Чавун важкий, пористий і при падінні може розколотися!

Номер слайду 9

Посуд із нержавіючої сталі. Самий блискучий посуд. Блискучі поверхні охолоджуються значно повільніше, ніж матові. Їжа у такому посуді довше залишається гарячою. Такий посуд легко миється і завжди виглядає  як новий. Час від часу необхідно змащувати внутрішню поверхню олією.

Номер слайду 10

Запам’ятайте!Перегрівання “нержавіючого” посуду може призвести до втрати його властивостей і до появи на стінках синьо-жовто-зелених розводів! А ще, не зберігайте довго у такому посуді міцний розсіл: з’являться плями, які важко відчистити.

Номер слайду 11

Скляний посуд. Практичний у використанні на кухні посуд. Різні салати можна готувати у ньому. Його використовують у мікрохвильовках. Молоко та кисломолочні продукти добре теж зберігаються у  такому посуді. А ще, такий посуд не дуже примхливий у догляді, легко відмивається.

Номер слайду 12

Вогнетривка кераміка. Такий посуд належить до вишуканого кухонного посуду. Їжа набуває особливого смаку. Таку посуду я використовую на дачі. Правда, посуд з вогнетривкої кераміки легко б’ється. Та, все ж, його можна використовувати як і у мікрохвильовках так і в газових духовках. Такий посуд можна ставити на стіл відразу з духовки!

Номер слайду 13

З цим посудом потрібно бути вкрай обережним. Їжа у такому посуді пригорає більше, ніж у алюмінієвому. А якщо ви спробуєте закип’ятити у ньому молоко, воно обов’язково буде з пригорілим присмаком. Тому, перш ніж щось готувати у такій каструлі, її необхідно сполоснути холодною водою.

Номер слайду 14

Емальований посуд. Якщо у такій каструлі потемніло дно, не намагайтеся його відтирати: нагріватися на вогні вона буде швидше. Найгірше, коли емальована каструля впаде – відколеться шматочок емалі на дні. У такому пошкодженому посуді готувати їжу не можна. Навіть, воду не варто кип’ятити – можна отруїтися сполуками металів!Застереження! 

Номер слайду 15

ЛАБОРАТОРНО-ПРАКТИЧНА РОБОТА Кухонний тастоловий посуд.

Номер слайду 16

Завдання 1. Визнач вид сервізу

Номер слайду 17

Прибрати робоче місце. Одягти чистий робочий одяг, хустку або спеціальний ковпак, ретельно заправивши під нього волосся. Підігнути рукави одягу так, щоб вони не торкалися посуду під час роботи. Старанно вимити руки, за потреби - одягти гумові рукавички. Після закінчення роботи вимити руки та рукавички; висушити рукавички. Завдання 2. установи порядок дій під час миття посуду

Номер слайду 18

У ній варять компот і кашу. На всю сім’ю велику нашу!

pptx
Додано
14 вересня 2022
Переглядів
1560
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку