Презентація "Козацькі пісні"

Про матеріал
Матеріал використовуємо на уроці української літератури у 7 класі під час вивчення теми «Козацькі пісні» , який є наочним відтворенням ходу уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КОЗАЦЬКІ ПІСНІ

Номер слайду 2

Соціально-побутові пісні — це великий масив епічних народно-пісенних творів про економічні та політичні умови життя різних соціальних груп населення, про їхню історичну роль у становленні та розвитку українського суспільства, у формуванні національних норм етики й моралі.

Номер слайду 3

Суспільно-побутові пісні відтворюють настрої певної соціальної групи, викликані певними явищами суспільного життя. У минулому це козаки, чумаки, кріпаки, наймити, ремісники, солдати тощо. Відповідно виділяють: козацькі, чумацькі, кріпацькі, бурлацькі, наймитські та заробітчанські, солдатські, рекрутські й жовнірські пісні.

Номер слайду 4

Козацькі пісніКозацькі пісні пов'язані з історією народу. Головні мотиви:*Прощання з родиною:*Битва з ворогом;*Героїчна загибель козака. Відмінність від історичних пісень: йдеться не про справжні історичні події, часто не називаються імена історичних постатей, йдеться не про вчинок, а емоції героя – тужливий настрій самотнього безталанного козака, якому степ – рідний брат, а шабля та люлька – вся родина.

Номер слайду 5

«Ой на горі та женці жнуть»Слухаємо пісню, слідкуємо за підручником

Номер слайду 6

Тема: зображення військового походу козаків. Аналізуємо твірІдея: уславлення мужності, відваги Дорошенка, Сагайдачного , козацького війська. Основна думка: особисті інтереси повинні завжди поступатися суспільним. Жанр: козацька пісня. Петро Сагайдачний Петро Дорошенко.

Номер слайду 7

«Стоїть явір над водою»Слухаємо пісню, слідкуємо за підручником

Номер слайду 8

Аналізуємо твір. Тема : відтворення суму козака за Вкраїною рідною напередодні від’їзду його до Московщини.Ідея: співчутливе ставлення до молодого козака, який загинув на московщині. Жанр: козацька пісня з трагічною кінцівкою. Твір умовно складається з 2 частин:1)страждання молодого козака напередодні від’їзду;2) загибель його у боротьбі за свою Україну.

Номер слайду 9

«Гомін, гомін по діброві»Слухаємо пісню, слідкуємо за підручником

Номер слайду 10

Тема: зображення часів, коли український народ захищав рідну землю від турецько-татарських загарбників.Ідея: уславлення козацької мужності, цілеспрямованості, відваги. Основна думка: тільки смілива, рішуча, винахідлива людина здатна протистояти будь-якому ворогові. Жанр: козацька пісня з героїчним пафосом.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Стор.9-12

pptx
Додав(-ла)
Батрак Алла
Додано
16 грудня 2023
Переглядів
199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку