Презентація "Ластівка міська (Delichon urbica)"

Про матеріал
Ознайомлення з біологічними особливостями та види птахів регіонів України, розвиток пізнавальних інтересів до птахів, формування моральних принципів та активної життєвої позиції в галузі охорони птахів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ластівка міська (Delichon urbica)Вчитель біології, Черняхівської ліцею 1 Охримчук Ірина Вікторівна

Номер слайду 2

ознайомлення з біологічними особливостями та види птахів регіонів України; розвиток пізнавальних інтересів до птахів; формування моральних принципів та активної життєвої позиції в галузі охорони птахів. Мета проєкту:

Номер слайду 3

Опис Ластівки міської(Delichon urbica) Ряд – Горобцеподібні (Passeriformes) Родина – Ластівкові (Hirundinidae)Рід – Міська ластівка (Delichon) Вид – Ластівка міська (Delichon urbica)

Номер слайду 4

Зовнішній вигляд. Розміром вона трохи менша за горобця: довжина тіла 12—17 см, розмах крил 20—33 см, маса 18—19 г. Верх синювато-чорний із синім відливом, черево, нижня частина крила і надхвістя — чисто-білі. Хвіст майже без вилочки, лише з невеликим вирізом. Ноги повністю покриті білим пір'ям і пухом.

Номер слайду 5

Спосіб життя, харчування Ластівки відносяться до категорії поширених перелітних птахів, які ведуть виключно денний спосіб життя. Приліт таких птахів доводиться на середину останнього весняного місяця. Друга половина місяця відводиться на будівництво гнізд і яйцекладку. Міські ластівки - зграйні птахи, які збираються в зграї навіть в період гніздування; в повітрі під час полювання, при появі ворога або грозової хмари. Міські ластівки полюють на літаючих комах. Птахи наздоганяють їх у повітрі і блискавично хапають знизу. Ловлять вони різні види дрібних комах, мух і тлю, а також комарів, жуків і маленьких метеликів

Номер слайду 6

Влітку ластівка зустрічається поруч з місцями поселення людини: у містах, селах, парках, на лугах, біля води і в полі. У Центральній Європі гніздується більше 2 мільйонів пар цих птахів. Під дахами або на карнизах будинків можна знайти декілька розташованих поряд гнізд. Коли настають морози, птах робить перельоти в тепліші краї, а навесні знову повертається назад. Зазвичай ластівки намагаються повернутися в свої минулорічні гнізда. Місце проживання. Ареал проживання ластівок

Номер слайду 7

Розмноження Ластівки міськоїВ кладці міської ластівки, здебільшого, чотири-шість яєць. Насиджує переважно самка протягом 14-15 днів, а в дощове літо до 20 днів. Готові до виходу з яйця пташенята слабкі і безпорадні, і не в змозі розламати шкаралупу - це їм допомагають зробити батьки. Пташенята стають на крило у віці 22-32 днів, проте ще протягом тижня залежні від батьків. Живуть міські ластівки недовго. У суворих умовах перельотів гине майже половина зграї, а в деяких випадках і всі особини. В середньому, тривалість життя воронків становить 4 роки.

Номер слайду 8

Міські ластівки будують гнізда на будівлях і скелях з твердих гірських порід. Будівництво гнізда. Для будівництва гнізда міські ластівки, зазвичай, збирають сиру землю на краях калюж на небрукованій дорозі або стежці. В процесі зведення міськими ластівками гнізда розрізняють кілька фаз: І фаза прикріплення на стіні будівлі грудочок грязюки. ІІ фаза - зводиться невеликий виступ - дно гнізда; краї виступу можуть дещо загинатися вгору. ІІІ фази ластівки, приліплюючи грудочки грязюки до краю виступу, споруджують неглибокий лоток; Остання фаза - завершення будівництва стінок та оформлення льотка. Дно готового гнізда ластівки вистилають більш-менш м'яким матеріалом: сухими билинами й соломинками, корінцями, сухим мохом, живим мохом з дахів і стін, хвоєю, пір'ям різних птахів, ватою та нитками.

Номер слайду 9

Процес насиджування яєць Процес насиджування яєць ластівкою тривати в середньому трохи менше пари тижнів, а період вигодовування пташенят займає близько трьох тижнів. До масового відльоту птахи стають готові з настанням осені. Птахи висиджують яйця, притискаючись до них своїм тілом у тому місці, де в цей час випадає пір'я. Так яйця отримують тепло, необхідне для їх розвитку. Коли з яєць вилуплюються пташенята, батьки починають їх годувати.

Номер слайду 10

Загрози для птахів1. Пестициди -  знищують їхній комашиний корм і завдають шкоди їх можливостям розмножуватися.2. Втрата середовищ - водно-болотних угідь, де ластівки люблять літати та живитися.3. Зміни в сільській місцевості - зменшення сільського населення, занепад традиційної діяльності та нові стилі в архітектурі разом призводять до втрати зручних місць для гніздування.4. Зміна клімату.

Номер слайду 11

Пам'ятник ластівкам. Пам'ятник ластівкам у місті Грингсвил – встановлений на знак вдячноті за знищення комарів (одна ластівка з'їдає в день понад 1000 комарів). Пам'ятник – 20-метрова башта, увішана домівками для птахів.

Номер слайду 12

Висновок Таким чином, ми переконалися, що ластівкики - це одні з найбільш корисних пташок, які не тільки милують око і дарують насолоду своїм співом, але й допомагають людині. Великої шкоди міським ластівкам завдає ремонт будівель, на стінах яких розташовані їхні гнізда, особливо, влітку - в період гніздування. Ластівка міська перебуває під захистом Бернської конвенції. Потрібно дбайливо ставитися та допомагати пернатим друзям, щоб збільшувати популяцію даного виду.

Номер слайду 13

Використані джерелаhttp://poradum.com/poradi-dlya-domu/skilki-zhivut-lastivki.htmlhttps://ukr.agromassidayu.com/ptenci-lastochek-osobennosti-rosta-i-razvitiya-read-935367https://tsikavi-fakty.com.ua/50-tsikavyh-faktiv-pro-lastivok/https://m.day.kyiv.ua/uk/article/naprykinci-dnya/pryletila-lastivka-goluboyu-laskoyuhttp://poradu.pp.ua/nauka/27641-slska-lastvka-opis-sposb-zhittya.htmlhttps://ukrpublic.com/aktualne/silska-lastivka-opis-sposib-zhittya.htmlhttps://ukrreferat.com/chapters/biologiya/lastivka-rodina-lastivkovi-legendi-ta-perekazi-pro-lastivok-referat.html

Номер слайду 14

Прилетіла ластівка. До нас навесні,Принесла сміх-радостіНа своїм крилі. Засвітило сонечкоІ запахли квіти,Прилетіла ластівка,Щоб весну зустріти.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
7 листопада 2023
Переглядів
344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку