Презентація "Листівки, їх види та призначення. Історія виникнення."

Про матеріал

Дана презентація містить короткий опис історії виникнення листівки, види листівок: за змістом, за формою та технологіями виконання. Представлено фото перших різдвяних листівок. Дана розробка вдало доповнить банк проєктів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію підготувала вчитель трудового навчання Опорного закладу «Решетилівський ліцей імені І. Л. Олійника» Золотарьова Ольга Олександрівна

Номер слайду 2

А ви знали, що перші листівки виникли тільки наприкінці ХІХ ст. і надзвичайно швидко набули популярності як найдешевший вид поштового відправлення? ЛИСТІ́ВКА – це відкритий лист, який можна відправляти без конверта, у відкритому вигляді, і будь хто може його прочитати. Найгарніші листівки зі спеціальним конвертом із серії "Кобзарі і лірники" 1918 року. Найперша листівка була випущена у 1869 році в Австро-Угорщині. А на початку ХХ ст. з'явилися і перші українські листівки. У 1878р. на Всесвітньому поштовому конгресі в Парижі був прийнятий міжнародний стандарт поштової листівки 140/90 мм., на зворотньому боці залишено місце для зазначення адресата.

Номер слайду 3

ЛИСТІ́ВКА – аркушеве образотворче видання певного формату, один бік якого є репродукцією, малюнком чи фотографією, а інший може бути використаний для письма або містить текст, що пояснює зображення. Перша згадка про привітальні листівки відноситься до 1777 року. Її створили в Парижі, автор – Демезон. Перша англійська листівка, її створив Генрі Коул Втім, офіційно вважається, що вперше різдвяну картку від руки намалював англійський художник Добсон у 1794 р. З 1875 року вітальні листівки почали виходити у США. Німецька листівка, датована 1898 року. Першою вітальною поштівкою з українською тематикою вважається листівка «Запорожець», виконана художником Іллею Рєпіним у 1896 році.

Номер слайду 4

Найбільше українських листівок друкували у Львові у видавництвах «Союзний базар», «Українська преса», «Видавництво артистичних карток Григорія Гануляка», «Русалка», «Сокільський базар», «Преса», «Зоря», «Українське мистецтво», «Українська преса», «Відродження», «Нова хата», «Тема», «Красимир», книгарні «Рідна школа», громадській організації «Комітет допомоги вдовам і сиротам священників у Львові». Також різдвяні листівки видавалися у Коломиї («Галицька накладня» Якова Оренштайна), Станиславові, Перемишлі.

Номер слайду 5

Джон Горслі. Перша у світі різдвяна листівка. Лонднон, 1843 рік Німецька листівка, датована 1898 року Перша різдвяна поштівка з українською тематикою, 1898 рік Різдвяна поштівка. США, 1880 рік

Номер слайду 6

Листівки ілюстровані ручної роботи (cardmaking фото листівки художні оригіна льні репродукційні

Номер слайду 7

за змістом за формою за технікою виготовлення вітальні,візитівки, запрошення, валентинки, ритуальні, закладки плоскі, об'ємні, одинарні,подвійні, фігурні скрапбукінг; штампінг; квілінг; орігамі; ізонитка; вишивка; айріс фолдінг; природні матеріали; в’язані; Макраме тощо

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Їх ще називають листівками для економних. Такі листівки незвичайні для України, але дуже поширені в США та Європі. Вони являють собою картку з красивою рамкою і розрізами, де вставляється листок з поздоровленням. Людина, що отримала листівку, може використовувати її знову, замінивши вставний лист на свій.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

ppt
Додано
14 січня
Переглядів
423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку