Презентація "Література рідного краю. Надія Гуменюк "Як фенікс із попелу"

Про матеріал

Презентація є доповненням до уроку "Література рідного краю. Надія Гуменюк "Як фенікс із попелу", яку можна використати не лише під час вивчення літератури рідного краю, а й при вивченні сучасних письменників на уроці позакласного читання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Література рідного краю

Номер слайду 2

Надія Корсак Валентина Володимир Гуменюк Іван Штинько Лис. Петро Мах. Василь Слапчук. Василь Гей. Віктор Лазарук Олена. Криштальська Іван Чернецький Петро. Боярчук Леся Українка Петро. Коробчук

Номер слайду 3

Надія Гуменюк «Як фенікс із попелу"

Номер слайду 4

Надія Гуменюк «Нині в Україні є і гарні дитячі видавництва, і чимало авторів, які пишуть для дітей. Але, як на мене, досі бракує літератури, яка б не тільки розважала маленьких читачів, але й виховувала їх справжніми українцями, патріотами і гуманістами»є членом Національної спілки журналістів України (з 1977), членом Національної спілки письменників України (з 1995).

Номер слайду 5

Літературні преміїімені Агатангела Кримського (2001, за збірку «Однокрил»)«Благовіст» (2007, за збірку «Тайнопис тиші»)імені родини Косачів (2011, за книжки для дітей «Зустріч на Босому мосту», «Таємниця Княжої гори», «У Янгола під крилом», «Буслик хоче до Світязя»)імені Олександра Олеся (за збірку «Голос папороті»)імені Віктора Близнеця «Звук павутинки» (2012, за книжку «Шуршик В. та інші казки з Яринчиного саду»)імені Лесі Українки (2014, за книжку «Шуршик В. та інші: казки з Яринчиного саду»)І премія Всеукраїнського конкурсу «Золотий лелека» (2008, за повість «Таємниця Княжої гори)І премія конкурсу «Книжкова толока» (2014, за книжку для дітей «Чупакабра і чотири «мушкетери») .ІІ премія конкурсу «Ярославів Вал» на кращу історичну книжку (2009, за роман для підлітків «Білий вовк на Чорному Шляху»)ІІ премія всеукраїнського конкурсу «Відродимо забутий жанр» (2011, за радіоп’єсу «Охоронець для Янгола»).ІІІ премія всеукраїнського конкурсу «Відродимо забутий жанр» (2010, за радіоп’єси «Тополинка» і «Самотня жінка бажає познайомитися, або Ігри для риб»)ІІІ премія Національного конкурсу «Краща книга року – 2011» (2011, за книжку для дітей «У Янгола під крилом»)Дипломант Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2011, за роман «Янгол у сірому»)Володар спеціальної премії Міжнародного конкурсу «Коронація слова» (2013, за роман-фентезі для дітей «Роденія, або Подорож за веселку»)Лауреат конкурсу «Коронація слова (2014, за роман «Енна»)І премія конкурсу "Коронація слова" (2015,за роман "Вересові меди")

Номер слайду 6

У 120-сторінковій книзі Надії Гуменюк – захоплююча оповідь про пригоди Любка та Світлика, яким відкриваються таємниці руїн древньої фортеці. До того ж хлопці зустрічаються і спілкуються з княгинею Максиміліаною Ясеновською, власницею древньої твердині біля села Турики. Загалом, у повісті неповторно «переплітаються» сьогодення з минувшиною, з дитячих уст звучать непересічні істини, а самі герої навчаються мистецтву чути історію власних роду й народу.

Номер слайду 7

Усі казкові пригоди, про які розповідає в цій книжці відома українська письменниця Надія Гуменюк, трапилися в Яринчиному саду. Сад цей, подарований дівчинці дідусем, незвичайний — іноді він стає чарівним часовим коридором, дивовижним переходом, через який дівчинка потрапляє у різні світи. В кожній з десяти філософсько- пригодницьких казок із захоплюючими сюжетами та незвичайними героями утверджується думка: для гармонії нашого світу дуже важливі і квітка, і цвіркунець, і равлик, і дерево, і людина, і вільна щаслива країна — всі вони у Всесвіті єдині, неповторні та всі потребують любові, розуміння і турботи.

Номер слайду 8

Новий дитячий детектив відомої письменниці надзвичайно захопливий — адже тут до бурхливих подій у волинському містечку Любитівка причетна ще й… чупакабра.І хай це не зовсім чупакабра й не зовсім причетна — але хтозна, чим би все закінчилось, якби не четвірка цікавих «мушкетерів». Бо насправді це дуже добре, коли всі такі різні: Соломійка – розумна і зважена, Сашко — балакучий шибеник, Олесь — начитаний відмінник, а Радик уміє всіх згуртувати. Як воно захоплююче, коли небезпека долається гуртом! Як приємно — помиритися з другом після «філософської» сварки. І як це круто – здобути авторитет навіть в очах баби Филинки.

Номер слайду 9

Лосичка Манюня мандрує сільськими вулицями у товаристві кота Марципана; ворони, наче справжні пірати, раптом починають нападати на перехожих у сквері; чорний в’єтнамський веприк Мухтик втікає із зоопарку й опиняється у міській квартирі; ласунка білочка змагається з хитрою сорокою, а їжак Жак знайомиться з папугою Жако і разом вони… Втім, краще прочитайте самі про цих, а також про багатьох інших пухнатих і крилатих героїв. А коли прочитаєте, зрозумієте: всі вони – такі ж різні, своєрідні, цікаві, розумні та кмітливі, як і людські діти. Про дружбу і взаєморозуміння між хлопчиками і дівчатками та лісовими звірятами, птахами і домашніми тваринами, про їхні захоплюючі пригоди і йдеться у цій збірці оповідань.

Номер слайду 10

Оповідання — це невеликий за розміром художній прозовий твір з чітким сюжетом, незначною кількістю описів та персонажів, у якому відтворено події обмеженого проміжку часу.

Номер слайду 11

Фе́нікс  — чарівний птах, який, за уявленням стародавніх народів (фінікійців, єгиптян), через кожні 500 років спалював себе, а потім  воскресав з попелу, відроджувався молодим. У переносному значенні — це символ безсмертя, відродження.

Номер слайду 12

Респу́бліка— форма державного правління. Ясир – поневолення;Ярмарок- торги; базар.

Номер слайду 13

У роки війни бажання дати відсіч загарбникам привело частину людей у рух Опору. Наприкінці 1942 року на території Волині і Галичини утворилися загони Української повстанської армії (УПА), які також брали активну участь у Русі опору. Учасників називали українськими повстанцями.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Перша половина ХІV століття. Після розпаду Золотої Орди на півострові Крим виникла держава Кримське ханство. Правив державою хан. Основне населення називалося татарами, ординцями.

Номер слайду 16

Частокол. Оборонна вежа. Міська брама. Земляні вали

Номер слайду 17

Зброярня

Номер слайду 18

Гончарська майстерня

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

У 1998 році на честь 55-ї річниці утворення Колківської республіки у смт Колки встановлено пам'ятний знак «Колківська республіка».

Номер слайду 22

Друга світова війна – війна, яку розпочала Німеччина під керівництвом Гітлера. Тому ворогів називали німцями, гітлерівцями, загарбниками. Вона тривала упродовж 1939 – 1945 років. Світовою її називали тому, що вона вплинула на життя людей більшості країн світу (40 країн). Український народ 1418 днів і ночей захищав свою землю. Наша свобода завойована великими зусиллями і втратами (втрата українців до 12 млн людей)

Номер слайду 23

Роман-Борис Мстиславович (Роман І Великий)Вважався сучасниками наймогутнішим з усіх руських князів кін. ХІІ — поч. ХІІІ ст., за що був прозваний Великим.1199 року приєднав Галичину до Волині , створивши Галицько-Волинську державу

Номер слайду 24

У 1997 році в честь 800-річчя Колок у центрі був відкритий пам'ятник засновнику містечка — Роману Мстиславичу.

Номер слайду 25

Новозбудований храм на честь святителя Миколая Чудотворця

Номер слайду 26

Вислів «як фенікс із попелу» - означає повернутися до життя, відновитися, відродитися, «стати на ноги» після важкої ситуації.

Номер слайду 27

Данилко – допитливий, фантазер, хороший слухач, щедрий, любить природу.

Номер слайду 28

Дядько Ярослав – колківчанин, гарний оповідач, патріот, знавець історії рідного краю, ввічливий. Колківчани(романівці) – мужні, відважні, наполегливі, здатні на самопожертву, наші предки-земляки.

Номер слайду 29

Білочка,вивірка,«праправнучка»,ласунка із «рудою мордочкою» і «чорними оченятами».

Номер слайду 30

Чи допомагають твори Надії Гуменюк більше полюбити свій край? Чи викликають бажання бути справжніми українцями?

Номер слайду 31

Домашнє завдання 1. Написати лист Надії Гуменюк.2. Підготувати розповідь про один із творів письменників нашого краю. За бажанням : знайти оповідання, вірші, легенди, перекази про Маневичі.

Номер слайду 32

Будьте допитливими, як Данилко. Приємних вам вражень від подорожі сторінками творів письменників рідного краю.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кушнір Алла
    Дякую за хорошу, змістовну презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 грудня 2018
Переглядів
3535
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку