Презентація. "Любов, дружба, образ лиса і троянди в казці-притчі «Маленький принц».

Про матеріал
Урок зарубіжної літератури в 8 класі, в якому, письменник в своєму творі звертається до «царівни квітів» -троянди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Любов, дружба, образ лиса і троянди в казці-притчі «Маленький принц». Підготувала вчитель зарубіжної літератури. Березівської гімназіїМалікова Інесса Григорівна

Номер слайду 2

Літературна вікторина: «Кому належать слова»1. Ось тобі ящик. А в ньому той баранець, який тобі до вподоби. 2. Ці дорослі – дивакуваті люди. 3. Людям уже бракує часу щось узнавати. Вони купують готові речі в торговців. 4. Увечері накрийте мене ковпаком. У вас тут надто холодно. Дуже незатишна планета. 5. Колючки ні на що не потрібні, квіти випускають їх просто од злості! 6. Зірки виконують мої повеління негайно. Непослуху я не потерплю. 7. Ефемерне — це недовговічне, те, що скоро зникає. 8. Це пустеля. В пустелях ніхто не живе.  9. Ти будеш для мене єдиний на цілім світі. I я буду для тебе єдиний на цілім світі... 10. Причепурився сам уранці, причепури гарненько і свою планету. 11. Спершу ти сядеш трошки далі від мене на траву, ось так. Я краєчком ока позиратиму на тебе, дивитимусь, а ти мовчатимеш. Мова — це джерело непорозуміння. Але щодня ти сідатимеш трошки ближче... 12. У кожної людини свої зорі. Для одних, тих, хто подорожує, вони дороговказ. Для інших це просто маленькі вогники. 

Номер слайду 3

Твір А. де Сент-Екзюпері “Маленький принц” містить філософські роздуми про сенс життя людини. Письменник прагне переконати людей, що головне — це їхні душі. Треба любити життя, людей, мати вірних друзів і ти будеш щасливим. Добре, якщо є друг, навіть якщо треба померти. А. де Сент-ЕкзюперіЛюбити – це не означає дивитисяодне на одного, любити – означає дивитися в одному напрямі. А. де Сент-Екзюпері

Номер слайду 4

Які риси характеру притаманні Маленькому принцу?- Який зміст ви вкладаєте в слова дружба, любов? - Що означає для вас дружити, любити?Справжню дружбу розпізнати нескладно, якщо знаєш, з чого вона складається: Довіра. Безкорисливість. Готовність до допомоги. Чесність. Відсутність заздрощів. Чуттєва підтримка. Розуміння.

Номер слайду 5

Сьома планета була Земля. «Земля — планета неабияка! На ній сто одинадцять королів (не поминаючи, звісно, і муринських), сім тисяч географів, дев'ять тисяч ділків, сім з половиною мільйонів п'яничок, триста одинадцять мільйонів шанолюбців, себто десь із два мільярди дорослих. Аби ви уявили, яка то велика Земля, скажу лиш, що до винайдення електрики доводилося на всіх шести материках утримувати цілу армію ліхтарників — чотириста шістдесят дві тисячі п'ятсот одинадцять душ.»

Номер слайду 6

Образ Лиса. Лис - символ мудрості і знання життя. Бесіди Маленького принца з лисом стають кульмінацією, бо в них герой знаходить нарешті те, що шукав. «Якщо ти мене приручиш, моє життя немов сонце осяє. Твої кроки я буду відрізняти від тисячі інших. Почувши кроки людей, я завжди тікаю і ховаюсь. Та твоя хода покличе мене, мов музика, і я вийду зі своєї схованки. І ще — дивись! Бачиш, он там, у полях, колоситься пшениця? Я не їм хліба. Колосся мені не потрібне. Поля пшениці мені ні про що не говорять. І це сумно. А ти маєш золоте волосся. І як чудово буде, коли ти мене приручиш! Золота пшениця буде нагадувати мені про тебе. І я полюблю шелест колосся від вітру…» У найважчу хвилину Лис навчає істинному розумінню любові та дружби, він знайомить героя з бездоганністю людського серця. Його слова містять велику мудрість: щоб мати друзів, треба віддавати їм свою душу, серце і час.«Твоя Троянда так тобі дорога, тому що ти віддавав їй всі свої дні». Але не тільки Троянді потрібний Маленький принц, Маленькому принцу потрібна була Троянда. Троянда – єдина у світі квітка, яку він «приручив». Людині потрібна лише одна квітка, та, яка наповнить душу і серце світлом та теплом. Тому він повертається до своєї Троянди.

Номер слайду 7

Образ Троянди. Насіння квітки, яке потім наповнить життя Маленького Принца суперечливими емоціями, занесло на астероїд в-612 вітром. Спочатку Троянда здалася нездатною до діалогу і примхливою, вимагала особливого звернення і показувала шипи. Але потім Принц розгледів у ній слабкість, незахищеність і вирішив доглядати за квіткою. Любов хлопчика до Троянди, по-дитячому наївна і по-дорослому відповідальна, залишилася в його серці назавжди. Незвичайна героїня примхлива через свою слабкість. Без турботи вона може зів’янути і просить поливати її двічі на день і накривати ковпаком. Натомість дарує Принцу красу і аромат, а головне — почуття любові.

Номер слайду 8

Троянда - це образ глибокий і багатозначний. Це символ чистоти і любові до ближнього. Маленький принц – чиста душею особистість, ось чому троянда з’являється на його планеті і він так піклується про неї. Символ зв’язку між світами, адже зернятко троянди з’являється на його планеті з якогось іншого світу: «А та квітка проклюнулася з насінини, занесеної невідомо звідки…» . Символ краси, неповторності, дива. Навіть думка про те, що вона може зникнути; дуже болісна для принца: «Маленький принц зроду не бачив ще таких буйних пуп’янків і відчував, що станеться, якесь диво. Одначе квітка, схована в своїй зеленій світличці, ще не була готова, вона все чепурилася. Старанно добирала барви. Вона виряджалася поволі, приміряючи одну по одній пелюстки.»Символ вірності: «Найзворушливіше в цьому заснулому Маленькому принці – його вірність квітці…”.

Номер слайду 9

Хмарка  слів.

Номер слайду 10

Що про людей дізнався маленький принц із розмови з пустельноюквіткою? - Який досвід виніс маленький принц з перебування у горах? («Яка чудна планета!») Чому він так казав? - Чому після зустрічі з трояндами маленький принц почувався ще більш нещасним? - Як ви думаєте, чому автор приводить до маленького принца лиса саме в хвилину його відчаю?

Номер слайду 11

«Мудрість казки-притчі»Якщо ти любиш квітку – єдину, якої більше немає на жодній з багатьох мільйонів зірок, цього досить: дивишся на небо і відчуваєш себе щасливим. І кажеш собі: «Десь там і моя квітка…»Ніколи не треба слухати, що говорять квіти. Треба просто милуватися ними і дихати їхніми пахощами. Моя квітка наповнила пахощами всю мою планету, а я не вмів їй радіти. У кожної людини свої зорі. Причепурився сам уранці, прибери гарненько і свою планету.– На твоїй планеті, – сказав маленький принц, – люди вирощують в одному саду п’ять тисяч троянд… і не знаходять того, що шукають…– Не знаходять, – погодився я.– А те, що вони шукають, можна знайти в одній-єдиній троянді…Ти назавжди відповідальний за тих, кого приручив…Добре, коли є друг, нехай навіть треба померти.

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Дайте письмову відповідь на питання:– Що зрозумів і чого навчився Маленький принц під час перебування на Землі?

pptx
Додано
15 січня 2023
Переглядів
2968
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку