Презентація "М. Булгаков "Майстер і Маргарита""

Про матеріал
Презентація до вивчення роману М.Булгакова "Майстер і Маргарита" в 11 класі. У матеріалі до уроку подано історію написання роману, джерела твору, жанр, характеристика головних героїв.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

М. Булгаков“Майстер і Маргарита”

Номер слайду 2

Історія написання1929-1940 рр. (задум 1928 р.)Шість редакцій роману. Перша редакція знищена письменником 18 березня 1930 року після звістки про заборону п’єси «Кабала святенників». 1931-1932 рр. - у роман уведено образи Майстра і Маргарити, після цього з’явилася остаточна назва ─ «Майстер і Маргарита».

Номер слайду 3

джерела роману Реальні:факти з життя М. Булгакова історія СРСР 20-30 рр. ХХ ст.побут громадянрепресіїдолі митцівжиття Москвитворчість М. Гоголя, Ф. Достоєвського, Г. Сенкевича, Й. Ґетеісторія кохання з О. Шиловською

Номер слайду 4

Джерела роману. Міфологічнієвангельські легенди про Ісуса, Понтія Пілата, Іуду;біблійні міфи про Диявола;слов'янська та європейська міфологія.

Номер слайду 5

Авторські варіанти назви Перша редакція: «Чорний маг», «Копито інженера», «Жонглер із копитом», «Син В.», «Гастроль»Друга редакція: «Великий канцлер», «Сатана», «Ось і я», «Копито консультанта». Третя редакція: «Князь темряви», «Майстер і Маргарита»

Номер слайду 6

Перша публікація 1966 р. - через 26 років після смерті автора в журналі «Москва» був надрукований роман. Сам М. Булгаков був упевнений, що цей роман ніколи не буде опублікований за радянської влади.

Номер слайду 7

Композиція роману Це роман у романі. Доля самого Булгакова відображується в долі Майстра, а доля Майстра – у долі його героя Ієшуа. Структура роману: перша частина (18 розділів), друга частина (14 розділів).

Номер слайду 8

Жанр М. Булгаков назвав “Майстер й Маргарита” романом, але жанрова унікальність цього твору досі викликає влітературознавців суперечки. Його визначають як роман-міф, філософський роман, меніпея (жанр античної літератури); містичний,реалістичний, сатиричний, фантастичний, соціальний, романтичний, роман-притча,постмодерністський, психологічний

Номер слайду 9

Тема: етична відповідальність людини за свої вчинки; показ духовної деградації суспільства в культурно-історичному контексті, зображення загальної трагедії людини й усього світу.

Номер слайду 10

Ідея: викриває людські вади; утверджує високі людські цінності: добро, справедливість, кохання, волю; письменницький обов’язок ─ повернути людині віру у високі ідеали, відновити істину всупереч обставинам життя.

Номер слайду 11

Проблематика сенс життядобро і зломитець і влададуховний занепад суспільствавибір істинних і фальшивих цінностейзначення кохання в житті моральний вибірпровина і відплатажиття і смерть

Номер слайду 12

Майстер. Майстер – літератор, колишній історик, працював у музеї, високоосвічений, знає декілька іноземних мов, пише роман про Понтія Пілата та Ієшуа Га-Ноцрі. Це людина, яка виявилася не пристосована жити в тому часі, у якому народилася. Майстер, доведений до відчаю літературними критиками, опиняється в психіатричній лікарні. 

Номер слайду 13

Образ Майстра має автобіографічні риси самого Булгакова. Йому 38 років — вік Булгакова в рік початку написання роману й знайомства з майбутньою дружиною. У клініці Стравінського Майстер розповідає Бездомному, що раніше був професійним істориком, працював у музеї, мав сім'ю (що збігається з минулим автора роману). Михайло Булгаков також спалив першу редакцію свого роману.

Номер слайду 14

Маргарита. Це красива жінка, яка не мала щастя в подружньому житті Маргарита – це символ любові та самопожертви, стала «таємною дружиною», другом, однодумцем і музою Майстра. Розумна, горда, пристрасна, щира, має сильний характер і мужність

Номер слайду 15

Воланд Диявол , який опиняється в Москві й представляється професором чорної магії та істориком. Основною рисою зовнішності є дефекти очей. Курив люльку й постійно носив із собою портсигар. Очолює світ потойбічних сил, подорожує світом, щороку навесні влаштовує бал повного місяця; вивчає людей різними способами

Номер слайду 16

Цитати твору. Рукописи не горять. Все буде правильно, на цьому побудований світ. Той, хто любить, повинен розділяти долю того, кого він любить. Правду говорити легко і приємно. Ніколи і нічого не бійтеся. Це нерозумно. Що б не говорили песимісти, земля все ж абсолютно прекрасна, а під місяцем і просто неповторна. Зрозумійте, що мова може приховати істину, а очі — ніколи!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литвин Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
2126
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку