Презентація М.Коцюбинський. «Дорогою ціною». Кохання Остапа і Соломії як центральний мотив у творі. Час і вічність у повісті, символічні образи.

Про матеріал
Ознайомлення учнів зі змістом повісті М.Коцюбинського «Дорогою ціною». Навчитися розкривати тему кохання Остапа й Соломії, розповідати про почуття героїв, характеризувати образ Соломії, дослідити, як випробування гартують характер людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шосте лютого. Класна робота. Кохання Остапа й Соломії як центральний мотив у повісті Михайла Коцюбинського «Дорогою ціною»

Номер слайду 2

Розшифруйте записану формулу нашого уроку  У- увага, О - організованість,В – взаємодопомога, Р - робота , З –знання 45

Номер слайду 3

Інсценізація уривку із твору— То ти, Остапе?— Я, Соломіє...— Що ж воно буде?— А що ж буде? Хай воно загориться без вогню й диму... Втечу... Піду за Дунай, може ще там люде не пособачились. От бачили — сакви... Бувай здорова, Соломіє.— Тікаєш, покидаєш мене... І отже я лишуся сама з тим осоружним чоловіком... Ні, тікай, Остапе... Коли б ти знав, що робиться у горницях. Пан біга по хаті, мов скажений. «Бунтар, — кричить, — гайдамака. Він мені людей баламутити!...» Покликав осавулу: «Веди мені зараз Остапа Мандрику...»— Так.— «З живого шкуру здеру, чисто оббілую... Я ж йому пригадаю, гайдамаці...»— Так...— «В некрути, — каже, — оддам». Тікай, Остапе, тікай, серце... Спіймають — катуватимуть, нелюди, живого не пустять...— Враг його бери... Не так мені страшно ляха, як злість бере на наших людей: застромив він шию в ярмо та й байдуже йому, тягне, хоч ти що... Ех, піду, де воля, де інші люди... Бувай здорова, Соломіє...

Номер слайду 4

Коли приходить вірності той час,Обоє все прощатися не хочуть. Хай у житті буває кожен раз,А їх уста нехай завжди шепочуть: Навіки разом, крізь усе життя. Нести крізь біль і радість ніжне почуття,Яке ми називаємо…Прочитайте акровірш і дайте відповідь, що за слово-відгадка має незбагненну силу, яка керує нашими героями.

Номер слайду 5

М. Коцюбинський. «Дорогою ціною». «Кохання Остапа і Соломії як центральний мотив у творі. Час і вічність у повісті, символічні образи»

Номер слайду 6

Епіграф. Мені ж, мій Боже, на земліПодай любов, сердечний рай!І більш нічого не давай. Тарас Шевченко

Номер слайду 7

Перевірка набутих знань

Номер слайду 8

4. Мозковий штурм «12 запитань для найуважніших»Назвіть прізвище Остапа. Як звали пана, від якого втекли головні герої повісті? Ким був чоловік Соломії? Скільки років було Остапові на час втечі? Яке парубоцьке ім’я запропонував Остап Соломії? Через яку річку переправились герої твору перед Остаповим пораненням? Хто приходить до Остапа у мареннях? Хто допомагав Соломії визволити Остапа? Бакшиш – це … Яку зброю роздобув Іван для нападу на турків? Скількох турків здолали Іван та Соломія, намагаючись відбити Остапа? Соломія втопилася у річці … 

Номер слайду 9

Мандрика Роман Хурман 20 років Семен Прут. Мозковий штурм «12 запитань для найуважніших»Відповіді:7. Дідусь8. Іван Котигорошок Хабар. Турецький пістоль Жодного Дунай

Номер слайду 10

Вправа «Незакінчені речення»

Номер слайду 11

1) Тема повісті «Дорогою ціною — (боротьба проти кріпацтва, нездоланне прагнення здобути волю, і вічна тема кохання).2) У творі порушено проблеми... (людської свободи, волі, вірності, справжньої дружби).3) Остап утік із села, тому що... (пан мав віддати його в некрути).4) Соломія пішла з Остапом через те,.. (що кохала його).

Номер слайду 12

5) Перша спроба потрапити за кордон була... (зірвана).6) Під час другої спроби перетнути ріку Остап був... (поранений).7) Коли Соломія пішла шукати дорогу й людей, до Остапа... (прийшов вовк).8) У цей час у плавнях трапилася... (пожежа).

Номер слайду 13

9) Соломія знайшла циган і... (врятувала Остапа).10) Цигани виявилися... (злодіями).11) Остап потрапив у в’язницю, тому що... (через поранення дізнались, що він втікач).12). Головна думка твору — ... (уславлення самовідданої боротьби українського селянства за волю).

Номер слайду 14

А зараз звернімося до змісту повісті. Якими ж були Остап і Соломія, ці молоді люди, які так віддано і щиро кохали?Як ви вважаєте, хто головний герой повісті — Остап чи Соломія? Що‌ таке кохання?

Номер слайду 15

КОХАННЯщастярадістьродинадітивірністьвзаєморозуміннядопомога

Номер слайду 16

Голос її прогучав глухо, стіна ворожого очерету не пустила його далеко, забрала в себе, ковтнула. Соломія ще раз гукнула — те ж саме. Серце в Соломії упало, руки звисли безвладно. Та ненадовго. Новий приплив енергії, шалена відвага пойняли її волю, і вона кинулась уперед, розхиляючи й ламаючи очерет зі сліпою завзятістю зраненого оленя. Од часу до часу вона кликала Остапа. Одповіді не було. Вона почала кричати на всю міць легких, у надії, що коли не Остап, то хтось інший почує її. Не могло ж бути, щоб вона так далеко відбилася од берега, де проходили часом люди. Шум комишу перемагав її. Налякані чужим голосом птахи з тривожним писком крутились над головою Соломії. Комиш шумів. Він їжився перед нею, тіснив із боків, настигав іззаду, ловив корінням за ноги, колов і різав шорстким листом. Жовтий, гладкий, високий — він глузував із неї, помахуючи над її головою рудим чубом. Соломія чула до нього зненависть, як до живої істоти. Він дратував її. Коли б у неї був серп або ніж, вона різала б його доти, поки б він не поліг увесь або вона сама не впала трупом. Соломія накинулась на нього і почала трощити із злості, з озвірінням, як свого ворога. Вона рвала його, ламала, крутила і била ногами, а він згинався, упирався, зчіплювався вгорі китицями, ранив їй руки і тільки корінням тремтів, немов од скритого реготу. Соломія знесилилась і впала, їй стало душно. Піт краплями стікав по виду, груди важко дихали, і очі блищали, як у звіра, що попавсь у лабети. Значить, нема виходу; вона мусить тут погибати, а Остап через неї — десь у другому кінці. Соломії не так жалко було себе, як Остапа; вона уявляла собі, як він тепер лежить хворий і самотній у пущі і вигляда її з очеретів, їй жаль стало молодого змарнованого життя — і вона заплакала.

Номер слайду 17

«Половина мене лежить на дні Дунаю, а друга чекає, коли злучиться з нею» кохання непереможне, воно виявляється сильнішим за смерть Отже, ми можемо зробити висновок:

Номер слайду 18

Номер слайду 19

 Давайте пригадаємо закохані пари літературних творів зі світової та української літератури. Кай – Герда. Гриць – Маруся. Мирослава – Максим. Том – БеккіАсоль – Грей

Номер слайду 20

А чи знайшли наші герої своє щастя? Чи збулися їхні мрії?Фінал повісті трагічний. Гине Соломія, Остап залишається самотнім. Але чи обривається зі смертю Соломії їхнє кохання?(Ні, адже не були разом, а така жадана воля дісталася Остапові занадто «дорогою ціною»)(Кохання залишається жити в Остапові)

Номер слайду 21

Отже, ми можемо зробити висновок, що кохання непереможне, воно виявляється сильнішим за смерть.

Номер слайду 22

Вивчити напам’ять уривок з повістіДомашнє завдання

pptx
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
6441
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку