Презентація "М.Коцюбинський "Тіні забутих предків".

Про матеріал
Презентація на тему "М.Коцюбинський "Тіні забутих предків" (Урок української літератури у10 класі).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Михайло Коцюбинський“Тіні забутих предків”.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Краєвид Криворівні.

Номер слайду 4

З історії назви твору. Назва твору письменникові далася не відразу. Він перебирає тринадцять варіантів її. Найважливіше, що йому хотілося підкреслити в назві, — це таємничість і казковість, показати Карпати як своєрідний загадковий куточок, острівець із своїм, не схожим на звичайний, світом. Письменник намагався окреслити й обмежити простір, у якому розвиватиметься дія. І він записує: "В зелених горах".

Номер слайду 5

Проте перша назва не вдовольнила автора. Мабуть, тому, що в ній не було головного — дихання гір, тобто того міфологічного світу, в якому жили люди, що їх населяли. Жили сьогодні, вчора, як і сотні років тому. А саме про цю заглибленість у віки Коцюбинському і хотілося сказати найбільше. Наступні варіанти пов'язані з пошуком назви, яка б містила саме такий зміст: "Тіні минулого", "Голос віків", "Відгомін передвіку", "Подих віків", "Голоси передвічні", "Спадок віків". Але й ці назви автора не задовольнили. У них не було людини, тобто того, чий голос долинає, чиє дихання чути. Новий варіант — "Дар предків забутих" також не влаштовував письменника.

Номер слайду 6

Дар — неконкретно, не наочно. І він замінив цю назву іншою — "Тіні забутих предків". Тоді ще раз перебирає можливі комбінації із словом "предки": "Голос забутих предків", "Слідами предків", "Сила забутих предків". І, нарешті, остаточно зупиняється на назві "Тіні забутих предків", що містить натяк на загадковість, казковість і дихання віків.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Конфлікт твору (складний, багатоплановий):– між родами (Палійчуки – Гутенюки) – Іван – кохання — Марічка;– людини з дикою гірською природою (Іван – Чугайстир);– людини із власним «я» (роздвоєність. Івана);– побутовий (Іван – Палагна);– людини з людським буттям (Іван – смерть).

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Лариса Кадочникова у ролі Марічки.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Тут відбувалися зйомки фільму.rrrrr

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Імпресіонізм(від франц. Impression- враження) – художній напрям, заснований на принципі безпосередньої фіксації вражень, спостережень, співпереживань. Імпресіонізм розвивається в останній третині XIX – на початку XX століття. Анна Гурова. Клод Моне

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Метод “ПРЕС”Читаючи повість, язахоплювавсядивувавсяне розумів бо…відчував

Номер слайду 36

pptx
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
521
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку