Презентація "Методи творчого та критичного мислення в проектній технології"

Про матеріал
Презентація "Методи творчого та критичного мислення в проектній технології" знайомить з основними методами, які використовуються в проектній технології. Подяється коротка історія та особливості застосування методу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методи творчого та критичного мислення в проектній технології

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

«Мозкова атака»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Автор. Коротка історія і необхідність створення методу. Особливість методу А. Осборн (американський винахідник). В 40-і роки XX століття почали розвиватися такі галузі як атомна енергетика, ракетобудування, електронно-обчислювальна техніка тощо. Стало зрозумілим, що зв'язування складних, трудомістких задач не під силу винахідникам-одинакам, навіть геніальним. Потрібні колективні зусилля для всебічного охоплення проблеми, що розв'язуються. Він названий методом активізації перебору варіантів. Ґрунтується на наступній особливості творчого процесу людини: одні винахідники більш схильні до генерування (створення) ідей, а інші — до їх критичного аналізу. Осборн запропонував доручати пошук розв'язків задач колективу, який складається із двох груп: “генераторів ідей” та групи «експертів». Ним розроблені правила використання “мозкової атаки”.

Номер слайду 10

«Тіньова мозкова атака»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Автор. Коротка історія і необхідність створення методу. Особливість методу. Авторство методу не зафіксовано. “Тіньова мозкова атака” — одна із модифікацій «мозкової атаки». Виявило-ся, що всі модифікації не сильніші за «мозкову атаку”. Метод ґрунтується на наступній особливості творчого процесу людини: у багатьох людей творчі конструктивні ідеї вини-кають під впливом ідей, що висловлені іншими особа-ми.

Номер слайду 11

«Синектика»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Автор. Коротка історія і необхідність створення методу. Особливість методу. У. Гордон (американський винахідник). В середині XX ст. У. Гордон удосконалював «мозкову атаку», використовуючи принципово інші підходи. Метод, який він запропонував, дістав назву «синектика», що в перекладі із грецької мови означає “об'єднання різнорідних елементів”. Створений Гордоном метод є значно ефективнішим за всі інші методи перебору варіантів. Оцінюючи надійність і важливість методу «синектики» радянський винахідник Г. Альтшуллер сказав: «Синектика — це границя того, що можна досягнути, зберігаючи принцип перебору варіантів.

Номер слайду 12

«Морфологічний аналіз»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Автор. Коротка історія і необхідність створення методу. Особливість методу. Принципово інший підхід до пошуку розв'язків творчих технічних задач запропонував у 40 роки XX ст. відомий швейцарський астроном і винахідник Цвіккі. Він назвав цей метод морфологічним аналізом. Морфологічний аналіз — це перша спроба системного підходу в галузі винахідництва. Особливість і важливість методу морфологічного аналізу полягає у тому, що його використовують часто для пошуку не одного конкретного рішення, а коли необхідно дослідити цілу область можливих рішень

Номер слайду 13

«Фокальних об'єктів»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Автор. Коротка історія і необхідність створення методу. Особливість методу. Метод запропонований у 1924 році німецьким професором Кунце. Метод фокальних об'єктів досить простий для засвоєння. Але результати, здобуті за його допомогою, не достатньо вагомі.

Номер слайду 14

«Контрольних запитань»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Автор. Коротка історія і необхідність створення методу. Особливість методу. Перші списки запитань з'явилися у 20—і роки минулого століття, а нові розробляються зараз. У кожного списку свій автор. Під час досліджень процесу технічної творчості кон-структорів, винахідників, раціоналізаторів було помічено, що у багатьох із них конструктивні ідеї виникають тоді, коли їм задають спеціально підго-товлені запитання, або вони обмінюються думками з іншими людьми

Номер слайду 15

«Випадковостей»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Автор. Коротка історія і необхідність створення методу. Особливість методу. Авторство методу не зафіксовано. Діяльність фахівця під час використання цього методу не пов'язана із свідомоютворчою діяльністю.

Номер слайду 16

Кінець

pptx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Коберник О.М. та інші)
Додано
25 листопада 2021
Переглядів
2851
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку