Презентація "Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття..."

Про матеріал
Свято пам’яті. Відзначення шевченківських днів з метою вшанування пам’яті видатного художника слова, патріота України – Т.Г.Шевченка. Про життєвий та творчий шлях поета, роль слова великого Кобзаря для свідомості сучасних українців, щоб відстояти пророцтво Шевченка: "І на оновленій землі Врага не буде, супостата, А буде син, і буде мати, І будуть люде на землі!", та про боротьбу за справжню Незалежність, про яку мріяв великий Кобзар - Т.Г. Шевченко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття. Вчитель української мови та літератури. Галина ОЗИМКО

Номер слайду 2

Тарас Григорович. Шевченко(1814 - 1861)Шляхом Шевченкової долі Кобзарю!                              Знов до тебе я приходжу,           бо ти для мене совість і закон. (Л. Костенко )

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Краю мій! Шевченків краю!Скільки б не минуло літ,В серці нашім не згасаєТвого слова ніжний цвіт.«Свою Україну любіть,Любіть її …Во время люте,В остатню тяжкую минуту. За неї Господа моліть!»

Номер слайду 5

9 березня 1814 року у селі МоринціКиївської губернії(нині Черкаська область)народився Тарас Григорович. Шевченко«У тій хатині у раю,Я бачив пекло…»

Номер слайду 6

Батьки: кріпаки Катерина Якимівна Бойко (1783 – 1823)Григорій Іванович Шевченко (1781 – 1825)

Номер слайду 7

«Грушівські» – вуличнепрізвисько Шевченків урідному селі

Номер слайду 8

Брати і сестри:старші – Катерина, Микита,Марія(померла дворічною),молодші – Ярина, Марія (осліпла у три роки), Йосип; від другого шлюбу батька – сестра Марія(померла у грудному віці)

Номер слайду 9

1822р. батько віддав його “в науку” до кирилівського дяка. За два роки Тарас навчився читати й писати, і, можливо, засвоїв якісь знання з арифметики. Читав він дещо й крім Псалтиря. Після смерті матері і батька Тарас залишився сиротою. Деякий час був “школярем-попихачем” у дяка Богорського.…Ти взяла. Мене, маленького, за рукуІ в школу хлопця одвела. До п’яного дяка в науку.

Номер слайду 10

Вже в шкільні роки малим Тарасом оволоділа непереборна пристрасть до малювання. Він вперто шукав у навколишніх селах учителя малювання. Та після невдалих спроб повернувся до Кирилівки, де пас громадську череду і майже рік наймитував у священика Григорія Кошиця.

Номер слайду 11

Звідти він тікає у Лисянку до диякона-живописця, а згодом - у село Тарасівку до дяка-маляра, але дяк відмовив йому.

Номер слайду 12

Восени 1829р. Шевченко супроводжує валку з майном молодого пана Енельгардта до Вільно. Наприкінці лютого 1831р. Шевченко помандрував пішки разом з іншими кріпаками сотні верств глибокими снігами до столиці (у Петербург)

Номер слайду 13

1832р. Енгельгардт віддає Шевченка на чотири роки навчання до майстра В. Ширяєва Ночами, у вільний від роботи час, Шевченко ходив до Літнього саду, змальовував статуї, тоді ж уперше почав писати вірші. Влітку 1835р. у Літньому саду він познайомився зі своїм земляком-художником, учнем Академії художеств Іваном Максимовичем Сошенком. Разом із Ширяєвим Шевченко розмальовує плафон петербурзького Великого театру

Номер слайду 14

Сошенко робить усе, щоб якось полегшити долю Тараса: знайомить з Є. Гребінкою, О. Венеціановим і конференц-секретарем Академії мистецтв В. Григоровичем, який дозволяє Шевченкові відвідувати рисувальні класи Товариства заохочування художників (1835).

Номер слайду 15

Згодом відбувається знайомство Шевченка з відомим художником Карлом Брюлловим і поетом Василем Жуковським. Вражені гіркою долею талановитого юнака, благородні друзі вирішили докласти зусиль, щоб викупити його з кріпацтва. Почалися переговори з паном Енгельгардом. Він запросив за кріпака 2500 крб. Карл Брюллов розпочав роботу над портретом В. Жуковського, призначеним для викупу Шевченка з кріпацтва. К. Брюллов. В. Жуковський. Олексій Венеціанов

Номер слайду 16

22 квітня 1838р. Заходами видатних діячів російської та української культури Шевченка було викуплено на волю Гроші здобули, розігравши у лотерею портрет В. А. Жуковського, написаний видатним художником. К. Брюлловим

Номер слайду 17

Відпускна Шевченкові вручена 22 квітня 1838 року В. Жуковським на квартирі К. Брюллова. Йому тоді виповнилося 24 роки. «Воля! Воля!» - кричав і стрибав Тарас зі сльозами на очах. Його воля коштувала2500 карбованців(47 кілограм срібла)

Номер слайду 18

Номер слайду 19

21 травня 1838р. Шевченка зараховують стороннім учнем Академії мистецтв. Він навчається під керівництвом Карла Брюллова, стає одним з його улюблених учнів, одержує срібні медалі.

Номер слайду 20

Катерина. 1842р. Полотно, олія. Циганка-ворожка.1841р. Папір, акварель. Сліпа з дочкою. 1842р. Папір, олівець, сепія. Ставши вільним, Шевченко не гаяв жодного дня. Поезія, малюнок, живопис цілком заполонили його. Він буквально упивався творчістю. Селянська родина, 1843

Номер слайду 21

Тараса Шевченка вабило не лише малярство. В автобіографії є згадка, що там, у Літньому саду, він писав вірші. За свідченням Шевченка, вірші він почав писати ще кріпаком, у 1837р. Крім балади «Причинна», він до викупу з кріпацтва написав і поезію «Нудно мені, тяжко мені – що маю робити».

Номер слайду 22

Але ще до виходу “Ластівки” (1841) 18 квітня 1840р. з'являється перша збірка Шевченка — “Кобзар” ( 8 творів). Перші поетичні твори Шевченка високо оцінив Є. Гребінка. Він залучив молодого майстра слова до участі в редагуванні збірника «Ластівка».

Номер слайду 23

У 1844р. побачило світ друге видання“ Кобзаря”. Третє – в 1860-му. Вони доповнювалися новими творами, відтак «Кобзар» став головною книгою Тараса Шевченка. У 1974 році видавництво "Дніпро" випустило факсимільне видання повного варіанту "Кобзаря" 1840 року, без купюр.rrrrrrrrrrrrrrr

Номер слайду 24

Спілкувався з селянами, познайомився з численними представниками української інтелігенції й освіченими поміщиками. У 1843 році разом з українським письменником Є. Гребінкою поет виїхав в Україну. Перша подорож Шевченка в Україну продовжувалася близько восьми місяців. Виїхавши з Петербурга у травні 1843р., поет відвідав десятки міст і сіл України (рідну Кирилівку, Київ, Полтавщину, Хортицю, Чигирин тощо).

Номер слайду 25

Весною 1845 рік – друга подорож на Україну У березні 1845 року Шевченко закінчив Академію художеств. Йому було надано офіційне звання вільного художника. Тарас одразу їде в Україну. Багато подорожує (Полтавщина, Чернігівщина, Київщина, Волинь, Поділля)

Номер слайду 26

Шляхами України. Почаївська лавра, 1846 Будинок І. Котляревського в Полтаві, 1845 Романо-католицька церква у Києві 1846 Аскольдова могила у Києві 1846 ppt_x

Номер слайду 27

У віці 31 рік, тобто 25 грудня 1845року,захворівши, і, почуваючисьособливо зле, Т. Г. Шевченко написав вірш, який згодом дослідники Кобзаревої творчості назвали «Заповітом»

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Весною 1846р. у Києві Шевченко знайомиться з членами таємного Кирило-Мефодіївського товариства. У березні 1847р. товариство було розгромлене. Почалися арешти. Шевченка заарештували.

Номер слайду 30

8 червня 1847р. Шевченка привезли до Оренбурга, звідти до Орської кріпості, де він мав відбувати солдатську службу. В Орську він порушив царську заборону писати. Свої нові твори він потай записував до саморобних “захалявних” зошитків. В Орській кріпості поет написав 21 твір.

Номер слайду 31

Ці роки перебування у в’язниці були найтяжчими у житті поета. Після смерті царя Миколи І друзі поета почали клопотатися про його звільнення. Пізніше було дано офіційний дозвіл звільнити. Шевченка з військової служби, але із забороноюжити в столицях. Проте Шевченко мав намірпоселитися в Петербурзі.

Номер слайду 32

Влітку 1859р. Шевченко востаннє відвідав Україну. Зустрівся в Кирилівці з братами й сестрою. Мав намір оселитися на Україні. Шукав ділянку, щоб збудувати хату. Та 13 липня біля с. Прохорівка його заарештували. Звільнили через місяць і запропонували виїхати до Петербурга.

Номер слайду 33

До останніх днів свого життя поет перебував під таємним поліційним наглядом. Виснажений моральними і фізичними стражданнями десятирічного заслання, Шевченко зберіг давню поетичну силу, яка незабаром виявилася у нових його творах. Вважають, що поема «Марія» становить вершину творчості поета після заслання. Шість раніше написаних і в Росії заборонених поезій Шевченка видано за кордоном (Лейпціг 1859). У січні 1860 р. під назвою “Кобзар” вийшла збірка, яка складалася з 17 поезій. Того ж року надруковано й «Кобзар» у перекладі російських поетів.

Номер слайду 34

В січні 1861 рокувипущено окремою книжкою Шевченківський «Буквар», посібник для навчання в недільних школах України, виданий коштом автора накладом 10 000 примірників.

Номер слайду 35

   Лютий 1861 рік. Заслання підірвало здоров'я Шевченка. На початку 1861р. він тяжко захворів . Стан здоров'я поета гіршає. Хвороба прогресує. 26 лютого (10 березня н. ст.) о 6 год. 30 хвилин ранку Тарас Григорович Шевченко помер. 28 лютого поета поховали на Смоленському кладовищі. Пам'ятаючи заповіт Шевченка, його друзі домоглись дозволу перевезти його тіло на Україну і поховали в Каневі на Чернечій горі.

Номер слайду 36

За десять днів до смерті він написав останні рядки: Чи не покинуть нам, небого,Моя сусідонько убога, Вірші нікчемні віршувать. Та заходиться риштувать. Вози в далекую дорогу,На той світ, друже мій, до Бога,Почимчикуєм спочивать…

Номер слайду 37

Останній шлях8 травня 1861 року домовина була викопана, перенесена через увесь Петербург до Московського (Миколаївського) вокзалу і залізницею потрапила до Москви. Далі шлях проходив через Серпухов, Тулу, Орел, Кроми, Дмитрівськ, Севськ, Глухів, Кролевець, Батурин, Ніжин, Носівку, Бровари до Києва. В Києві З Тарасом прощалися студенти, поети, багато киян. Була навіть думка, яку підтримували і родичі поета, поховати Т. Шевченка у Києві. Та Честахівський відстоював думку про поховання Кобзаря в Каневі, бо ще за життя він мріяв про: «тихе пристанище і спокій коло Канева».

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Мені однаково, чи буду Я жить в Україні, чи ні. Чи хто згадає, чи забуде Мене в снігу на чужині – Однаковісінько мені. В неволі виріс меж чужими, І, не оплаканий своїми, В неволі, плачучи, умру, І все з собою заберу, Малого сліду не покину На нашій славній Україні, На нашій – не своїй землі. І не пом'яне батько з сином, Не скаже синові: “Молись, Молися, сину: за Вкраїну Його замучили колись”. Мені однаково, чи буде Той син молитися, чи ні… Та не однаково мені, Як Україну злії люде Присплять, лукаві, і в огні Її, окраденую, збудять… Ох, не однаково мені.[Між 17 квітня і 19 травня 1847, С.-Петербург]

Номер слайду 40

Багато літ минуло з того часу. Праправнуки вивчають «Заповіт»У Каневі вклоняється Тарасу. Не тільки Україна – цілий світ.

Номер слайду 41

Франція. Грузія. Пам’ятники Т. Г. Шевченку Росія. Греція. Аргентина. СШАУгорщина. Румунія

Номер слайду 42

Із 47 земних років 24 - був кріпаком, 11 – перебував під слідством, у засланні, 12 років був вільною людиною

Номер слайду 43

Слово істини шукали у Шевченка наші діди-прадіди. Чеснотам навчав великий Кобзар наших батьків. І тепер, у час інформаційного вихору, у час болю та розпуки навчаємось розуму у нього й ми. Мабуть, волею провидіння слово Шевченкове з'явилося на барикадах. Свобода – найвища цінність. Цього і навчив Шевченко учасників Майдану.. Чуєш нас, Тарасе,Ми — твої онуки,За твоїм наказом. Волю взяли в руки.

Номер слайду 44

Пам'ятник Тарасу Шевченку в Бородянці. Березень 2022

Номер слайду 45

«Схаменіться! Будьте люди, Бо лихо вам буде. Розкаються незабаром Заковані люди, Настане суд, заговорять І Дніпро, і гори! І потече сторіками Кров у синє море Дітей ваших … і не буде Кому помагати.»«Борітеся – поборете, Вам Бог помагає В своїй хаті своя правда І сила, і воля».

Номер слайду 46

Нащадки, Великого Кобзаря продовжують сьогодні виборювати право на повагу, обнялись Захід та Схід, об'єднавшись в одне ціле.

Номер слайду 47

Нема на світі України,Немає другого Дніпра,А ви претеся на чужину. Шукати доброго добра

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Так ми, українці, і робимо, щоб ніхто не міг посягнути на нашу гідність. Саме творчість Шевченка надихає нас на це, дає духовної наснаги.

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Свою Україну любіть. Любіть її…Во время люте. В останню тяжкую минуту. За неї Господа моліть

Номер слайду 52

pptx
Додано
19 травня 2023
Переглядів
435
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку