Презентація "Мінеральні ресурси Донецької області"

Про матеріал
Презентація може бути використана при вивченні теми "Природа та населення свого адміністративного регіону" та розкриває багатство мінеральних ресурсів Донецької області.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мінеральні ресурси Донецької областіДрупп Олена Вікторівнаучитель географії Бахмутського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст.№11 – багатопрофільний ліцей»

Номер слайду 2

Мінерально-сировинна база Донецької області є однією з найбільш багатогалузевих та розвинених за видами та обсягами використання мінерально-сировинних ресурсів в Україні. За обліком запасів корисних копалин майже 49% складають паливно-енергетична сировина (кам’яне вугілля, метан вугільних родовищ, газ вільний). Друге місце належить неметалічним корисним копалинам, включаючи будівельну, гірничо-хімічну, нерудну сировину для металургії тощо. 

Номер слайду 3

Зокрема, в регіоні налічується 399 родовищ кам’яного вугілля, 137 родовищ метану, 235 родовищ неметалевих корисних копалин тощо. В цілому, за даними Державної служби геології та надр України, на Донеччину (включаючи територію, тимчасово непідконтрольну українській владі), припадає істотна частина загальноукраїнських покладів корисних копалин, зокрема:100% доломітизованого вапняку, базальту та кварцевого піску; майже 90% кам’яної солі; понад 70% доломіту; близько 50% глини вогнетривкої та тугоплавкої, флюсового вапняку; 40% крейди та сировини карбонатної для соди; 30% запасів кам’яного вугілля. 

Номер слайду 4

Паливні ресурси. Кам’яне вугілля – основне багатство Донецької області. Тут розташована значна частина Донецького кам’яновугільного басейну. Загальні промислові запаси вугілля складають близько 36,5 млрд тонн в шарах потужністю 0,5- 1,2 м. Донецьке вугілля відоме високою калорійністю – теплотворна здатність його складає 7600-8800 кілокалорій. Фахівці вважають, що вже тільки розвіданих запасів вугілля в Донецькій області вистачить в середньому на 200 років.

Номер слайду 5

Супутньою корисною копалиною у кам’яному вугіллі, крім метану, є германій. У вугіллі, видобутому у 2018 році, нараховувалось 12,5 т германію. Останніми роками германій з вугілля не вилучається через відсутність необхідного обладнання, а видобуток германію в складі вугілля є технологічно вимушеним. Германій є однією з найважливіших складових технічного прогресу нашого суспільства, тому що він раніше за кремній став використовуватися як напівпровідниковий матеріал. Сьогодні основними споживачами германію є: 35% волоконна оптика; 30% тепловізорна оптика; 15% хімічні каталізатори; 15% електроніка; невеликі кількості германію споживає металургія. Також германій широко застосовується в ядерній фізиці як матеріал для детекторів гамма-випромінювання.

Номер слайду 6

Паливні ресурси. Неподалік від міста Слов’янська виявлені поклади бурого вугілля (Новодмитрівське родовище) із загальними запасами близько 0,6 млрд тонн. Буре вугілля можна видобувати відкритим способом. Як паливо використовувати його доцільно для електростанцій. У північних районах області знаходиться Дніпровсько-Донецька нафтогазоносна область (розробляється тільки Дробишевське родовище природного газу), у південних, на узбережжі моря — Причорноморсько-Кримська нафтогазоносна провінція. 

Номер слайду 7

Рудна сировина. Донецька область багата залізною рудою. Це відкриття зроблене в 1962 році. Залізні руди розташовані в 20 км від Маріуполя. Геологи це родовище назвали Маріупольським.  Запаси залізних руд становлять близько 800 млн тонн. Залягають руди неглибоко, всього в 30-35 м від поверхні, їх можна добувати відкритим способом.  У 1974 році між Маріуполем і Бердянськом (Запорізька область) в смузі шириною 40 км відкрито низку нових родовищ залізних руд. Найбільшими серед них є Куксунгурське, Новоукраїнське, які об’єднуються в Приазовський залізорудний район. Передбачувані запаси залізної руди в цьому районі становлять близько 2,5 млрд тонн.

Номер слайду 8

Руди кольрових металів. З глибокої давнини відомі ртутні родовища. Микитівське рудне поле – низка великих ртутних родовищ, за запасами ртуті – одне з найбільших у світі. Відкриті нові для України і області родовища золота, міді, свинцю. На півночі Приазовського кристалічного масиву відкриті кімберлітові трубки з фрагментами дрібних кристалів алмазів. Запаси золота в Донецькій області, за оцінками фахівців, мають гарні перспективи. У Старобешівському районі розміщене єдине в Європі родовище флюориту, що використовується для одержання кольорових благородних металів. Є азбест і графіт. Перспективне значення мають поклади міді, алюмінієвої сировини, два великих масиви ніфелінових сієнітів у Приазов’ї та поліметалічних руд у центральній частині Донбасу.

Номер слайду 9

Нерудні корисні копалини. Значними є родовища нерудної сировини для металургії.  Доломіти і флюсові вапняки залягають у Новотроїцькому, Оленівському та інших родовищах області. Найбільшими родовищами вогнетривких глин в Україні, які тепер розробляються, є Дружківське, Веселівське, Часів’ярське і Новорайське. Є тугоплавкі глини, каоліни.

Номер слайду 10

Сировина для хімічної промисловостіНадра території області багаті сировиною для хімічної промисловості. Особливо виділяються запаси кам’яної солі. Вони становлять близько 4 млрд тонн. Запаси зосереджені в трьох родовищах – Артемівському, Слов’янському, Новокарфагенському. В Артемівському родовищі налічується близько 25 пластів. Сіль добувають на глибині 135- 270 м. Потужність соленосних шарів коливається від 500 до 1280 м. Слов’янське родовище містить близько 32 пластів кам’яної солі, яка видобувається тут з розсолів на глибині 400-650 м. Кам’яну сіль добувають і в Новокарфагенском родовищі, яке розміщено на північний схід від Бахмута. У районі Слов’янська виявлені великі запаси калійних солей. Вони зосереджені в Бахмутській і Кальміус-Торецькій улоговинах.

Номер слайду 11

Сировина для будівельної промисловостіВажливими природними ресурсами Донецькій області є природні будівельні матеріали. Особливо великі запаси доломіту. Запаси металургійного доломіту перевищують 180 млн тонн. Найбільшими родовищами є Оленівське, Новотроїцьке, Каракубське. Дуже великі запаси мергелю. Він є високоякісною сировиною для цементної промисловості. Видобувають його на півдні області, поблизу  м. Амвросіївка.Є також значні запаси вапняку. Найбільш великі вапняні кар’єри в селищі Черкаському Слов`янського району, поблизу станції Великоанадоль Волноваського району, поблизу Стила і Комсомольського. Мармуроподібний вапняк знаходиться в Хрестищенському родовищі.

Номер слайду 12

Нерудна сировина. Як будівельні та облицювальні матеріали високо цінуються граніти. Промислові запаси знаходяться на півдні області. Особливо виділяються території поблизу сіл Андріївка, Старченкове, Кременівка, Донське, Гранітне, Кальчик, Но-воолексіївка, Красновка, Мирне та інші. Донецьке Приазов’ї має великі розвідані запаси графіту, широко використовується в електротехніці, ливарному виробництві, у хімічній промисловості і т.д. 

Номер слайду 13

Мінеральні води. До підземних багатств Донеччини належать мінеральні води «Золотий колодязь» (Добропілля), Велико-Анадольське (радонове; Волноваха), Слов'янське;Донецька область – найбагатший природними ресурсами регіон України. Тут знаходиться 12% всіх природних багатств країни.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єсіна Алла Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 травня 2021
Переглядів
3962
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку