Презентація "Мирослав Дочинець "У череві дерева"

Про матеріал
Вивчення твору М. Дочинця "У череві дерева" (фрагмент книги "Світован. Штудії під небесним шатром") за програмою НУШ М.Чумарної та Н. Пастушенко
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мирослав Дочинець — знаменитий український прозаїк, публіцист, філософ та журналіст.«Книга може, як сказав один хлопчик, «зробити мене цікавішим для моїх друзів і для самого себе» Книга може допомогти нам краще себе відкрити, подати себе в цьому світі» Мирослав Дочинець

Номер слайду 2

Народився майбутній прозаїк третього вересня 1959 року в родині вчителів в м Хуст. Батьки дуже вплинули на світогляд юного Дочинця та прищепили йому любов до української мови. Тому не дивно, що мрія стати письменником у маленького Мирослава з’явилася ще в шестирічному віці.

Номер слайду 3

Формування письменницьких якостей. Мирослав Дочинець почав проявляти письменницький талант ще в ранньому віці. Уже в шостому класі його роботи друкувалися у шкільних виданнях, а в дев’ятому — принесли йому перемогу в літературному конкурсі юних майстрів слова. У 1977 році він вступив до Львівського університеті ім. І. Франка на факультет журналістики. У студентські роки брав участь у багатьох літературних гуртках, відвідував студію "Франкова кузня", працював у редакції університетської газети "За радянську науку", а потім газети "Джерела".

Номер слайду 4

Професійна діяльність Мирослав. Дочинець розпочав діяльність зі співробітника газети "Молодь Закарпаття " (1982).1990 - відкрив демократичну газету "Новини Мукачева", яка в користувалася великою популярністю на Закарпатті. Паралельно був власним кореспондентом таких видань, як: "Карпатський край", "Срібна земля" та "Фест".1998 - заснував видавництво "Карпатська вежа".

Номер слайду 5

Хобі письменника«Я не розділяю своє життя на труд і на працю, на відпочинок чи хобі, це все  у мене в одному, я довго до цього йшов. Я це навіть десь виборов, заслужив те, що моє життя, моя творчість якоюсь мірою і є відпочинок, і хобі, і задоволення, і радість, і труд, і якесь відкриття. Це дуже важливо, коли можеш змінити режим свого дня, і цей режим чи сфера життя тобі прийнятні органічно». Вирощує фруктовий сад із близько 200 дерев, різні сорти винограду.

Номер слайду 6

https://www.youtube.com/watch?v=m7z1 Lpjx. PYY&embeds_euri=https%3 A%2 F%2 Fcheline.com.ua%2 F&feature=emb_imp_woyt

Номер слайду 7

Лауреат національної премії ім. Т. Г. Шевченка 2014за романи «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії», «Горянин».

Номер слайду 8

Автор понад двадцяти книжок «Многії літа. Благії літа», «Вічник. Сповідь на перевалі духу», «Криничар», «Горянин. Води Господніх русел», «Гірчичне зерно»«Оскал собаки»,«Мукачево і мукачівці»,«Мункачі з Мукачева»,«Роса на фігових листках»,«Він і вона», «Світован. Штудії під небесним шатром» ,«Світло семи днів» та іншіТвори для дітей:«Бранець Чорного Лісу», «В’язень замку Паланок», «Напутні дари – для дітвори».

Номер слайду 9

Світован. Штудії під небесним шатром Наша земля славиться велетами: людьми з могутньою силою, мудрістю і любов’ю до людей та матінки-природи. Завдяки книгам письменника Мирослава Дочинця весь світ дізнався про легендарного мудреця, цілителя Андрія Ворона, який прожив 104 роки. Усе життя чоловікові доводилося виживати серед дикої природи, в час воєн і лихоліть на нашій землі. Але він пройшов усі найтяжчі випробування долі, загартував свій дух, тіло, зберіг велике любляче серце і передав нам свою мудрість. У книзі «Світован» Мирослав Дочинець розповів про свої зустрічі з дідом Вороном, про дивовижні пригоди в Карпатах, коли вони удвох збирали цілющі трави

Номер слайду 10

Українці здавна шанували дерева як своїх вірних охоронців і цілителів. Навіть садили священні гаї, в яких проводили різні свята. На чільному місці серед так званих «чоловічих» дерев у наших предків були дуб, ясен, явір і клен. «Жіночими» деревами-берегинями вважались верба, липа, калина, сосна, яблуня.

Номер слайду 11

Словничок. Скушиш – спробуєш. Насельники – мешканці. Бродник – мандрівник. Загораздиться – влаштується, покращається. «– А що означає Світован?– Той, що перейшов світ. І далі йде.– І куди веде ваша дорога?– Я в дорозі до самого себе.– А в чому ваша зачарованість?– У смуткові за недосяжним» «… я не сам – із Лісом і його насельниками. І то, може, й ліпша компанія, ніж люди. Добріша, чесніша. Я їм відкрився, вони мені…». 

Номер слайду 12

«У череві дерева» - це уривок з роману «Світован. Штудії під небесним шатром». У творі зображена мандрівка, пригоди та спілкування молодого журналіста з народним мудрецем-старожилом Світованом, з яким він опиняється у дикому світі природи гірської глибинки Карпат й збирає цілющі трави. Письменник назвав твір «романом-намистом» «Моя книжка – про головне і навіть про те, що йде попереду головного. Про речі глибинного плану, про речі, які ми самі перед собою намагаємося зрозуміти. Це книга про потребу любові, про служіння, про потребу самоідентифікації, про нас як частину великої природи, яка втрачає нас, а ми дедалі більше її…». З історії написання твору 

Номер слайду 13

Ідея: возвеличення краси, неповторності, цінності, життєдайної сили природи, єднання з нею, пізнання власної сили у взаємодії з нею. Тема: мандрівка, пригоди та спілкування молодого журналіста з народним мудрецем-старожилом Світованом, з яким він опиняється у дикому світі природи .

Номер слайду 14

«Долю не чекають. Долю вибирають. Долю створюють».«І ти не бійся. Все загораздиться. Просіка скоро затягується. Бог намочив – Бог і висушить. Дякуймо Йому за те, що маємо, і Він дасть нам те, чого бракує».«Роби найменше діло совісно. Бо його тобі доручив світ. І помагай досягти сього іншим. Лише тоді утверджується твоя цінність. І відкривається цінність для тебе іншого…».«Де б ти не був, ти дома. Тому, що світ сей – для тебе. Якщо прийматимеш його в себе таким, яким він є, світ ніколи не буде до тебе ворожим. Бо хіба чоловік хоче бути ворогом сам собі?!». Вчимося мудрості

Номер слайду 15

Автор називає героя свого твору Андрія Ворона метафоричним іменем Світован. Яка, на вашу думку, ідея закладена у цьому імені? Прочитайте діалог від слів «Його не здивувало моє запитання» до слів «Я дивився на вогонь і намагався зрозуміти сказане». Як Світован пояснює своє ім’я? Що означає бути весь час «в дорозі до самого себе»? Яку мудрість відкрила Світовану природа? Що він зрозумів, «коли мусив звікувати свою молодість у хащах»?Яким ви уявляєте собі головного героя? Знайдіть у тексті деталі, які дозволяють читачеві уявити собі зовнішність Світована. Чи погоджуєтеся з тим, що Світован є прикладом людини, яка досягла гармонії з природою? Як ви розумієте слова Світована: «Де б ти не був, ти вдома. Тому, що світ цей — для тебе. Якщо прийматимеш його в себе таким, яким він є, світ ніколи не буде до тебе ворожим»? У розмові з оповідачем Світован каже, що люди нехтують двома великими законами: «законом присутності» і «законом потрібності». Як він пояснює їхній смисл. Яке враження справив Світован на оповідача? А на вас? У чому вбачає сенс життя Андрій Ворон? Якою притчею він передає нам своє бачення призначення людини? Аналізуємо прочитане

Номер слайду 16

Випишіть поради Андрія Ворона, які він дає авторові-оповідачеві. Створи рекламний банер на тему, яку тобі підказує твір Мирослава Дочинць. Закріплюємо вивчене. Ба́нер (англ. banner — прапор, транспарант) — графічне зображення рекламного характеру. Банери розміщують для залучення потенційних клієнтів або для формування іміджу.

pptx
Додано
1 травня 2023
Переглядів
1757
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку