Презентація "Міжнародні відносини наприкінці ХІХ ст."

Про матеріал
Презентація "Міжнародні відносини наприкінці ХІХ ст." використовується для поглибленого вивчення теми уроку "Міжнародні відносини наприкінці ХІХ ст. Утворення військово політичних блоків - Троїстий союз і Антанта" в 9 класі Всесвітня історія.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міжнародні відносини наприкінці ХІХ – на початку ХХ століть.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Завдання уроку. Познайомитися з основними тенденціями розвитку міжнародних відносин ІІ половини ХІХ століття;Визначити причини утворення військово – політичних блоків;Вчитися встановлювати причинно – наслідкові зв’язки, аналізувати й узагальнювати історичний матеріал;Розуміти необхідність мирного співіснування народів світу. Розвивати просторову, хронологічну, логічну компетенцію учнів

Номер слайду 4

План уроку. Геополітичні наслідки франко – прусської війни. Союз трьох імператорів. Загострення англо – німецького колоніального суперництва. Загострення російсько – німецьких відносин і утворення Троїстого союзу. Утворення Антанти. США в міжнародних відносинах. Зовнішня та колоніальна політика Японії. Утворення нових незалежних держав на Балканах.

Номер слайду 5

Опорні поняття і дати. Опорні поняття: Міжнародні відносини;Військово-політичні блоки. Троїстий союз;Антанта. Гонка озброєнь. Опорні дати:1873р. – створення Союзу трьох імператорів;1882р. – створення Троїстого союзу;1894 – 1895рр. – японо – китайська війна;1898р. – американо – іспанська війна;1904 – 1907рр. – утворення Антанти.

Номер слайду 6

Актуалізація опорних знань. Які війни відбулися в ІІ половині ХІХ століття за участю європейських держав? Їх результати. Які причини франко – прусської війни 1870 – 1871рр?Які результати цієї війни?

Номер слайду 7

Геополітичні наслідки франко – прусської війни. Подальше загострення протиріч між Францією та Німеччиною. Пошуки провідними європейськими країнамисоюзників.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Німеччинапрагнула перешкодити зближенню Росії та ФранціїРосія прагнула переглянути статті Паризького договору 1856р. Розмежування сфер впливу на Балканах між Росією та Австро - Угорщиною1873р. Союз трьох імператорівІдея монархічної солідарностіНаприкінці 80-х років ХІХ століття. Союз трьох імператорів розпався через побоювання посилення однієї з держав

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Зовнішньополітичні плани Німеччини. Світове панування. Подальше ослаблення Франції. Загарбання нових територій – Україна, Прибалтика. Боротьба за переділ світу та загарбання колоній Британії, Франції. Посилення позицій на Балканському півострові, в Малій Азії та Близькому Сході.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Зовнішньополітичні цілі Австро – Угорщини. Закріпитися на Балканському півострові. Зміцнити свій вплив на Чорному, Егейському та Адріатичному морях

Номер слайду 16

Зовнішньополітичні цілі ФранціїОслаблення Німеччини. Повернення Ельзасу та Лотарингії. Захоплення Саару та Рейну

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Зовнішньополітичні цілі РосіїВзяти під контроль протоки Босфор і Дарданели. Зміцнити свій вплив на Балканському півострові. Ослаблення позицій Німеччини в Європі.

Номер слайду 19

У яких країн був спільний противник?

Номер слайду 20

Зовнішньополітичні цілі Великої БританіїЕкономічне ослаблення Німеччини. Посилення позицій на Близькому Сході. Посилення позицій у басейні Середземного моря. Захопити німецькі колонії

Номер слайду 21

Номер слайду 22

ФРАНЦІЯНІМЕЧЧИНАРОСІЯ1892р. секретна військова конвенція Росії та ФранціїАвстро – УгорщинаІталія

Номер слайду 23

ФРАНЦІЯНІМЕЧЧИНАРОСІЯ1892р. секретна військова конвенція Росії та ФранціїАвстро – УгорщинаІталія. БРИТАНІЯ1904р.створення Антанти1907р. - конвеція Британії і Росії

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Анта́нта (від фр. еntente — згода, початок виразу фр. Entente cordiale — сердечна угода) — військово-політичне угрупування, основними членами якого були Великобританія, Франція і Росія. Антанта (Російська листівка)

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Кк

Номер слайду 30

Гонка озброєнь- прискорене накопичення запасів зброї та військової техніки.

Номер слайду 31

Міжнародні кризи початку XX ст. супроводжувалися небаченою гонкою озброєнь. Кожен крок будь-якої держави у напрямку збільшення військової могутності викликав кроки у від­повідь інших держав. Лише за 1909-1913 pp. Німеччина збільшила свої військові витрати майже на третину, що становило 50% всіх бюджетних асигнувань. Посилена підготовка до війни велася і кра­їнами Антанти. Франція провела низку заходів з підвищення вій­ськово-промислового потенціалу. Загальні витрати на військові потреби були доведені до 40% державного бюджету (1914 p.). Було збільшено на 30% чисельність французької армії мирного часу. Військові витрати Великобританії також були значними.

Номер слайду 32

Особливо бурхливо відбувалася гонка озброєнь на морі. У 1906 р. у Великобританії був закладений перший дредноут — вели­кий лінійний корабель з потужною артилерією. (покоління артилерійських військових кораблів, яке з'явилося на початку ХХ століття, характерною особливістю яких було те, що вся корабельна артилерія була єдиного великого калібру Цим дредноут відрізнявся від своїх попередників, які були озброєні артилерією різних калібрів.)

Номер слайду 33

Німеччина ще в 1906 р. розробила нову програму морських озброєнь з метою досягнути переваги над Британією. Хоча за іншими типами військових кораблів Великобританія значно випереджала Німеччину, змагання в будівництві дредноутів стривожило першу мор­ську державу. Політики і військові діячі Великобританії заявили, що на кожний німецький дредноут вона побудує два своїх. Напередодні Першої світової війни в Британії вже було збудовано 20 дредноутів і закладено ще 12, а у Німеччині — 14 і 5 відповідно.

Номер слайду 34

Посилено готувалася до війни і Росія. За допомогою французь­ких позик вона будувала стратегічні залізниці, збільшувала кадро­вий склад армії і флоту. За темпами переозброєння Росія значно відставала і від Німеччини, і від союзників. Військова програма була прийнята лише в 1913 р. і була розрахована аж до 1917 р.

Номер слайду 35

Наприкінці XIX ст. з’явився перший станковий кулемет, винайдений Хайремом Максимом

Номер слайду 36

Напередодні війни Німеччина зі своєю союзницею Австро-Угорщиною мали добре озброєну і краще підготовлену до війни армію, ніж французька чи російська. Німеччина встигла краще і швидше підготуватися до війни. Враховуючи, що співвідношення сил у 1914 р. склалося на її користь, вона шукала тільки привід для розв´язання війни.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

У 1902 р. було укладено англо-японський союз, спрямований проти Росії, що дало Японії можливість у 1904-1905 pp. перемогти її у війні.

Номер слайду 39

Результат іспано-американської війни. Тенденції зовнішньої політики СШАізоляціоністиекспансіоністипанамериканізм. Китай

Номер слайду 40

Балканський пів-в-«порохова бочка Європи»«Якщо почнеться в Європі війна, то через якусь дурість на Балканах » О. фон Бісмарк.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Отже, підсумком розвитку міжнародних відносин на зламі століть став поділ Європи і світу на два ворожих військово-політичних блоки - Троїстий союз і Антанту. Основним змістом політики великих держав у складі названих союзів була підготовка до світової війни за переділ уже поділеного світу. Перші такі війни розпочалися наприкінці XIX ст. – на початку ХХ століття: - іспансько-американська (1898 p.), - англо - бурська (1899-1902 pp.), - російсько-японська (1904-1905 pp.) та інші.

Номер слайду 43

Закріплення. Чи могла виникнути війна між провідними державами світу? Чому?Де, на вашу думку, могла виникнути нова війна між провідними державами світу?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попова Поліна Іванівна
    Дякую за співпрацю, колего.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Щупак І.Я.)
Додано
27 березня
Переглядів
319
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку