Презентація "Міжнародні відносини у 1920-х рр."

Про матеріал
Презентація до уроку з всесвітньої історії для 10 клас "Міжнародні відносини у 1920-х рр."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міжнародні відносини в 1920-х роках

Номер слайду 2

План. Перегляд Версальсько-Вашингтонської системи договорів. Врегулювання виплати репарацій Німеччиною (Плани Дауеса і Юнга). Пакт Бріана-Келлога.

Номер слайду 3

Вправа «Закінчи речення»Підсумком Паризької та Вашингтонської конференцій встановилось нове співвідношення сил у світі, здатне призвести до …Німеччина, що втратила деякі зі своїх володінь і змушена була сплачувати велику контрибуцію, могла …Версальсько-Вашингтонська система не могла вирішити усі спірні питання міжнародних відносин, тому що…

Номер слайду 4

Робота з поняттями. Анексія — насильницьке приєднання, загарбання однією державою території іншої держави (або народу) з порушенням міжнародного права. Мандатні території — назва колишніх колоніальних володінь Німеччини та Османської імперії, які були передані Лігою Націй під управління країнам-переможницям на підставі мандату. Пацифізм — антивоєнний рух, який виник ще наприкінці ХІХ ст. в окремих країнах і набув міжнародного масштабу після Першої світової війни. Репарації — відшкодування переможеною у війні державою матеріальних збитків у грошовій або іншій формі державі-переможниці. Статус-кво — в міжнародному праві положення, які існують на певний момент.

Номер слайду 5

Основні питання міжнародних відносин. Питання репарацій і боргів. Територіальні проблеми. Роззброєння. Шляхи вирішення• Підготовка Лігою Націй всесвітньої конференції із роззброєння.• Підписання пакту Бріана-Келлога про врегулювання конфліктів мирним шляхом. Результати • Питання про повне і загальне роззброєння залишилося не вирішеним. Шляхи вирішення• Підписання Рейнського гарантійного пакту про збереження існуючих кордонів.• Визнання СРСР країнами Заходу. Укладення договорів про кордони між СРСР і країнами Східної Європи і Прибалтики. Шляхи вирішення• Спроба вирішити проблему царських боргів і боргів Тимчасового уряду Росії на конференції в Генуї. • Скорочення виплат репарацій Німеччиною («план Дауеса»). Скорочення загальної суми репарацій («план Юнга»). Скасування репараційних платежів. Результати • Питання вирішувалось, але відкритим залишилось питання східних кордонів Німеччини. Результати • Питання боргів Росії не було вирішено.• Питання репараційних платежів Німеччини остаточно не були розв’язані

Номер слайду 6

Генуезька конференція 1922 р.розв’язання економічних і фінансових питань у повоєнному світі;пошук засобів «економічного відродження Центральної та Східної Європи»;«російське питання». Мета:з 10 квітня по 19 травня 1922 р. Дата:29 держав. Учасники:

Номер слайду 7

Витяг з Рапалльської угоди між Радянською Федеративною Соціалістичною Республікою та Німеччиною. Стаття 1. Обидва уряди згодні, що суперечності між: Німеччиною та Російською Радянською Республікою у питаннях, які виникли за час перебування цих держав у стані війни, регулюються на таких підставах:а) німецька держава і РРФСР відмовляться від відшкодування їхніх воєнних витрат… збитків, завданих їм та їхнім громадянам у районах воєнних дій внаслідок заходів, включно з ужитими на території супротивної сторони реквізиціями…;в) Німеччина та Росія відмовляються від відшкодування їхніх витрат на військовополонених. Стаття 3. Дипломатичні та консульські відносини між Німеччиною та РРФСР негайно відновлюються…Стаття 5. Обидва уряди будуть у доброзичливому дусі іти назустріч господарським потребам обох країн…Запитання1. На яких умовах було підписано Рапалльську угоду?2. Яке значення мала угода для РРФСР та Німеччини?

Номер слайду 8

Рапальська угода 1922 р.відновлення дипломатичних і консульських відносин, взаємну відмову від відшкодування воєнних витрат і претензій,розвиток взаємовигідної торгівлі. Угода про:16 квітня 1922 р. Дата: Німеччина та Радянська Росія. Учасники:

Номер слайду 9

Наслідок Рапальського договоруекономічне й військове співробітництво. Німеччина отримала ринок збуту промислової продукції, джерело сировини та можливість оминути воєнні обмеження Версальського договору, СРСР – передові західні технології, необхідні для вдосконалення озброєнь й підготовки командних кадрів.

Номер слайду 10

націоналізацію іноземної власності, яку здійснили більшовики в Росії, борги царського й Тимчасового урядів,можливе надання кредитів радянській Росії,Відшкодування збитків, що їх зазнали власники-іноземці в Росії. Гаазька конференція1922 р. Питання про: Фінансово-економічна. Формат:«зацікавлені у російських справах»Представники: Конференція закінчилася, так і не ухваливши рішення.

Номер слайду 11

Лозанська конференціярежим чорноморських проток;вимоги про вільне проходження протоками військових суден під будь-яким прапором як у мирний, так і у воєнний час, якщо Туреччина залишається нейтральною, а якщо вона бере участь у війні, то мав залишатися вільний прохід лише для суден нейтральних країн. Мета:20 листопада 1922 р. – 24 липня 1923 р. Дата: Велика Британія, Франція, Італія, Японія, Греція, Румунія, Югославія, Туреччина і США (як спостерігач); російсько-українсько-грузинська делегація та делегація БолгаріїУчасники: Порушення життєвих просторів чорноморських країн

Номер слайду 12

Локарнська конференція1925 р.вирішення німецько-французьких суперечностей. Мета:5-16 жовтня 1925 р. Дата: Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Бельгія, Польща та Чехословаччина. Учасники: Рейнський гарантійний пакт

Номер слайду 13

Рейнський гарантійний пактнедоторканність кордонів між Францією, Бельгією та Німеччиною. Забезпечував :1 грудня 1925 р. Дата: Франція та Бельгія зобов’язалися не розпочинати війни. Умови: Гаранти Рейнського пакту: Велика Британія та Італія. Проте гарантії не поширювалися на кордони Німеччини з Чехословаччиною та Польщею.

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} План Дауеса. План Юнга план економічного оздоровлення Німеччини. Метазабезпечити сплату Німеччиною репарацій через відновлення її господарства. Головна ідея плану полягала в зменшенні загального розміру німецьких репарацій. Коли розроблено. Квітень, 1924 р.1929 р. Ким розробленоамериканським банкіром Чарльзом Дауесом і британським міністром закордонних справ Джозефом Остіном Чемберленомголова комітету експертів з репараційної проблеми Ліги Націй ам. Оуен Юнг. Основні положення. Франція виводить свої війська з Руру;Німеччина щорічно сплачує певну суму репарацій (5,4 млрд – до 1928 р., з 1929 р. – 2,5 млрд марок щорічно);Джерелом покриття репарацій мають бути прибутки Німеччини за рахунок встановлення високих податків на товари широкого вжитку, а також прибутки від важкої індустрії і залізничного транспорту;США надають Німеччині значні позики (близько 800 млн золотих марок) для сплати перших внесків. Німеччина зобов’язувалася до 1988 р. сплатити 34,5 млрд золотих марок. Репарації сплачуються Німеччиною винятково за рахунок надходжень до її бюджету з прибутків залізниць. Відрахування від прибутків промисловості скасовувалися. Фінансовий контроль і контроль над економікою Німеччини скасовувався. Наслідки до Німеччини прийшов іноземний, в основному американський, капітал, сума якого перевищувала репарації; виплативши 7,5 млрд марок репарацій, Німеччина отримала позик на 21 млрд.1929 р. розміри виплати Німеччиною репарацій за «планом Юнга» знову було зменшено, а наступного року війська союзників на п’ять років раніше встановленого терміну було виведено з Рейнської зони. Проіснував план фактично до 1931 р., хоча формально був скасований в 1932 р.

Номер слайду 15

{C4 B1156 A-380 E-4 F78-BDF5-A606 A8083 BF9}Пакт Бріана—Келлога. Дата27 серпня 1928 р. Учас-ники. З ініціативи міністра закордонних справ Франції А. Бріана і державного секретаря США Ф. Келлога в Парижі 15 держав підписали пакт Бріана—Келлога. (Згодом до цього пакту приєднались майже всі європейські держави, у тому числі й СРСР.)Основні поло-ження • Високі договірні сторони від імені своїх народів урочисто заявляють, що вони засуджують використання війни з метою вирішення міжнародних спорів і відмовляються від неї як від інструменту державної політики в їхніх взаєминах.• Високі договірні сторони визнають, що для врегулювання всіх суперечок або конфліктів, які можуть виникнути між ними, незалежно від їхнього характеру чи причин, вони прагнутимуть удаватися тільки до мирних засобів

Номер слайду 16

Домашнє завдання: параграф 7 Створити «Хмару слів» до теми

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Boiko Vadim
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Носіковська Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
28 липня 2019
Переглядів
32906
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку