Презентація "Молекулярний рівень організації життя"

Про матеріал
Презентація розроблена до теми уроку "Молекулярний рівень організації життя" в 9 класі відповідно до підручника "Біологія 9 клас Соболь В.І". Містить в собі схеми, малюнки, задачі та поняття, які розкривають дану тему.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОЛЕКУЛЯРНИЙ РІВЕНЬ ОРГАНІЗАЦІЇ ЖИТТЯ

Номер слайду 2

Запам'ятайте! Енергія (від грец. енергос - діяльний) - це фізична величина, загальна кількісна міра руху і взаємодії всіх видів матерії. Поняття енергії поєднує всі явища природи в одне ціле. Воно пов’язане зі здатністю фізичного тіла або системи виконувати певну роботу. При цьому тіло або система частково втрачає енергію.

Номер слайду 3

МОЛЕКУЛЯРНИЙ РІВЕНЬ ЖИТТЯ - це рівень організації, існування й властивості якого визначаються хімічними елементами й молекулами та їхньою участю в процесах перетворення енергії, речовин та інформації.

Номер слайду 4

Молекулярний рівень організації життя. Структурна упорядкованість. Функціональна упорядкованість

Номер слайду 5

Аденозинтрифосфатна кислота (АТФ) — органічна сполука, що належить до вільних нуклеотидів і є універсальним хімічним акумулятором енергії у клітині. Молекула АТФ є нуклеотидом, який складається із: аденіну, рибози, трьох залишків ортофосфатної кислоти.

Номер слайду 6

При гідролітичному відщепленні фосфатної групи від АТФ вивільняється близько 40 к. Дж енергії та утворюється АДФ (аденозиндифосфатна кислота). Коли ж від молекули АТФ відщеплюються два ортофосфатні залишки, то утворюється АМФ (аденозинмонофосфатна кислота) і звільняється близько 80 к. Дж енергії. АТФ утворюється за рахунок енергії, що виділяється під час окиснення речовин у цитоплазмі клітин, мітохондріях, а під час фотосинтезу - ще й у хлоропластах.

Номер слайду 7

Ферменти — біологічні каталізатори білкової природи, які синтезуються в клітинах живих організмів, прискорюють і координують біохімічні реакції, що регулюють обмін речовин

Номер слайду 8

Властивості ферментів

Номер слайду 9

Класифікація ферментів

Номер слайду 10

Розв`язування вправ. Скільки енергії звільняється за розщеплення 5 моль АТФ до АДФ та 3 моль АТФ до АМФ?

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Прочитати 10 параграф, повторити 1-9

pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
3 жовтня 2022
Переглядів
2985
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку