Презентація "Моральні проблеми в байках І.Крилова. Яскравість алегоричних образів"

Про матеріал

Поглибити уявлення про байку, її будову, основні ознаки, повчальний зміст; ознайомити учнів із творчістю І. Крилова; розкрити художні особливості творів російського байкаря; порівняти байки Езопа й І. Крилова, визначити спільні і відмінні риси; розвивати навички виразного читання, образного мислення; виховувати бажання вчитися, робити будь-яку справу майстерно, досконало.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Байка І. А. Крилов. «Квартет», «Бабка й Муравель», «Вовк і ягня». Моральні проблеми в байках І. Крилова. Яскравість алегоричних образів

Номер слайду 2

Здається, байка просто бреше, А насправді ясну правду чеше. Нікого в світі не мине, Читайте, згадуйте мене. Леонід Глібов

Номер слайду 3

Блиц-опитування. Ознаки яких фольклорних творів поєднала у собі байка? - Розкрийте роль алегорії в жанрі байки. - Наведіть приклади алегорії з відомих вам байок Езопа, Л. Глібова, І. Крилова. - Які вади життя викриваються у байках? -Розкажіть про будову байки. - З яким жанром фольклору можна порівняти мораль байки? Чому мораль байки називають «крилатим висловом»?

Номер слайду 4

Самостійна робота з підручником. Завдання: скласти анкету письменника.

Номер слайду 5

“Персонажі байок І. А. Крилова”

Номер слайду 6

Проблемне питання. Які якості необхідно мати людині для того, щоб стати справжнім музикантом? А як думали герої з байки І. Крилова?

Номер слайду 7

Виразне читання байки «Квартет»Словникова робота Квартет — музичний або вокальний ансамбль із чотирьох виконавців. У класичній музиці поширеним є струнний квартет: 2 скрипки, альт, віолончель.

Номер слайду 8

Бесіда. Чому у персонажів байки квартет «не йде на лад»? Чи вірить автор у те, що музиканти нарешті заграють? Знайдіть слова і вислови, які автор вживає з насмішкою. Які моменти байки вам здалися особливо смішними? Чому? - Прокоментуйте засоби художньої виразності, які використовує автор. - Знайдіть розмовну лексику у діалогах персонажів. З якою метою вживає їх байкар? - Які вади висміює автор? - У яких життєвих випадках можна використати мораль байки?

Номер слайду 9

Компаративні завдання. Пригадайте, у який казці зображено тварин, які вирішили, що зможуть бути музикантами: «Ми разом утнемо такої музики, що буде любо слухати». Порівняйте образи персонажів-тварин із байки І. Крилова і казки братів Я. і В. Ґрімм

Номер слайду 10

Творче завдання (робота в парах)Охарактеризуйте персонажів байки І. Крилова, заповніть таблицю.{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}характер у казках і байкахроль у квартетіпоради, що дає музикаммавпаоселсоловей

Номер слайду 11

Виразне читання байки «Бабка і Муравель»Які риси мурашок і Бабки протиставлені у мультфільмах? Чим відрізняються переглянуті фільми? - Який із них містить мораль байки І. Крилова? - Охарактеризуйте інтонації актора, який читає байку. Чим відрізняється мовлення Муравля і Бабки? - Яку ідею втілює кліп? Як автори змінили мораль байки?

Номер слайду 12

Виразне читання і обговорення байки І. Крилова «Вовк і Ягня»Що у байці уособлює Вовк, а що - Ягня? З якою метою опиняються біля струмка Вовк і Ягня? - Як звертається Вовк до Ягняти, а як Вовка називає Ягня? - Прочитайте і поясніть мораль байки. Порівняйте однойменні байки Езопа і Крилова. Визначте подібність і відмінність творів. - У чому полягає моральна сила байок Крилова?

Номер слайду 13

Мистецька хвилинка. Робота з ілюстраціями О. Лаптева, С. Ярового, та ін. Як художники зобразили звірів, які деталі вказують на їх характерні риси?Перегляд і обговорення мультфільму «Квартет» (реж. І. Іванов, Союзмультфільм, 1947 р.). - Що автори мультфільму змінили в сюжеті байки І. Крилова? - Чи залишилася важливою мораль байки, коли звірі навчилися майстерно грати на інструментах? - Який вислів із байки автори мультфільму перетворили на веселий фінальний танок?

Номер слайду 14

Бесіда. Дайте визначення байки. - З яких частин вона складається? Назвіть характерні ознаки байки. - Ще єднає казку про тварин і байку? - Чим вони відрізняються? - Наведіть приклад моралі з байки І. Крилова. - Доведіть, що «Квартет» І. Крилова є байкою.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Підготувати виразне читання байок І. Крилова, вивчити одну з них напам'ять. ** Підготуватися до інсценування байок.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Онищенко Ольга Василівна
    Дякую. Робота дуже сподобалася. Натхнення!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 серпня 2018
Переглядів
7468
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку