Презентація "Мова та мовлення"

Про матеріал
Презентація "Мова та мовлення". Матеріал можна використовувати на уроках розвитку мовлення,в курсі "Культура спілкування"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мова і мовлення. Види мовленнєвої діяльності

Номер слайду 2

Мо́влення — це процес породження мови чи спілкування (людей між собою) за допомогою мови, а також створення та передача повідомлення за допомогою радіо чи телебачення.-Мо́ва — система звукових і графічних знаків, що виникла на певному рівні розвитку людства, розвивається і має соціальне призначення; правила мови нормалізують використання знаків та їх функціонування як засобів людського спілкування. Мова — це найважливіший засіб спілкування і пізнання.

Номер слайду 3

Актуалізація знань. Коло ідей: для чого людині мова?

Номер слайду 4

Мова – це засоби спілкування. Слова. Словосполучення. Речення. Текст…

Номер слайду 5

Мовлення – це процес спілкування. Усне й писемне. Монологічне й діалогічне

Номер слайду 6

Висловлювання

Номер слайду 7

Висунь гіпотезу. Які види мовлення віднесемо до усних, а які до письмових?читанняговорінняписьмоаудіювання

Номер слайду 8

Сторінка мовознавця. Аудіювання ( англ.) – процес одночасного слухання та розуміння. Діалог ( грец.)– розмова двох або кількох осіб. Монолог (грец.) - висловлення однієї особи.

Номер слайду 9

Указати на вид мовленнєвої діяльності (говоріння,слухання,письмо),скориставшись поданими характеристикамипочерк, зв’язно, зміст висловлювання, писемне мовлення, писати зі скороченнями, записувати, рукопис;голос, мовлення, слово, виступ, план мовлення, зміст висловлювання, думка;читати мовчки, читати вголос, підкреслювати, робити виписки, конспект, зміст висловлювання;слухати, зміст висловлювання, запам’ятовувати, співрозмовник, значення, зміст.

Номер слайду 10

Основні правила спілкування Прагніть до того, щоб спілкування з вами було приємним і корисним. Будьте ввічливими і доброзичливими у спілкуванні. Уважно слухайте співрозмовника. Говоріть про те, що може бути цікавим для адресата ваших висловлювань. Ураховуйте вік, характер, інтереси співрозмовника. Поважайте і намагайтеся зрозуміти переконання співрозмовника. Не перебивайте його. Не вживайте грубих слів. Не говоріть надто голосно.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Підібрати народні прислів’я про мову і мовлення—ЗАПИСАТИ у ЗОШИТЗа бажанням: усно скласти зв'язне висловлювання на тему “ У чому користь аудіокниг?”

pptx
Додано
24 грудня 2022
Переглядів
1148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку