Презентація "Мовний квест" до Міжнародного дня рідної мови

Про матеріал
Презентація "Мовний квест" до Міжнародного дня рідної мови для використання як вчителями-предметниками так і класними керівниками при проведенні поурочних, позакласних виховних заходів з учнями 8-11 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мовний квест. До Міжнародного дня рідної мови

Номер слайду 2

Міжнародний день рідної мови - свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. В Україні Міжнародний день рідної мови почали відмічати з 2000 року. Дата для Дня рідної мови була обрана на згадку про трагічні події, що сталися в Бангладеш (Східний Пакистан) 21 лютого 1952 року. Тоді влада жорстоко придушила мітингувальників, які протестували проти заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови.

Номер слайду 3

Дуже багато жорстоких літ і століть пережила наша невмируща мова, мужньо знісши і витерпівши наругу наймогутніших царських сатрапів та посіпак шлахетсько-панських і своїх високопосадовців. І, навіть сьогодні , українці знову виборюють своє право розмовляти рідною мовою у своїй країні зі зброєю в руках.

Номер слайду 4

І тур. СПРИНТ(швидко та влучно продовж прислів’я)

Номер слайду 5

1. Без верби і калини …2. Книга вчить, як…3. Хто не робить,…4. Вовків боятися – …5. Дарованому коневі …6. Краще синиця в руках, …7. З ким поведешся - …8. Хочеш їсти калачі - …

Номер слайду 6

ІІ тур. МЕТАГРАМИ(відгадай мовні загадки)

Номер слайду 7

З буквою «3» - воно блищить,У сейфах банківських лежить. З буквою «Б» - в’язке це місто,Там земля, неначе тісто. З «К» - брехню я позначаю. З «С» - англійською обличчя маю. З «Г» - її на гвинт накрутять,З «Л» -така собака єЗ «М» - одяг, але не гріє,З «Б» -повідаю віршовану оповідь. З «К» - я вмить на сайт зайду. З «П» - музичну історію розкажу.

Номер слайду 8

В таблиці я відомий елемент. Та літеру зміни з одного боку. Переконаєшся в один момент. Що не елемент вже, а протока. Мчу дорогами я з «Ш», З «Л» - я ягода смачна. З «Н» частина я доби,З «П» я гію щозими,З «Р» предметом стану я,-От вам загадка моя. Якщо із «К» візьмеш це слово,Великий дощ впаде раптово. Як тільки «З» на «С» заміниш.ю. Мене між фруктами зустрінеш.

Номер слайду 9

ІІІ тур. МОВОЗНАВЕЦЬ(серед варіантів обери правильно вживані слова)

Номер слайду 10

В основному. Здебільшого. Переважно Упродовж Протягом На протязі Перепрошую Вибачаюсь Пробачте. Окраєць Цілушка Горбушка Затори Пробки Тиснява

Номер слайду 11

ІV тур. АНТИСУРЖИК(запиши правильно слова у реченні)

Номер слайду 12

Щоб не приносити шкоди природі, потрібно її берегти! Чистосердечно вітаємо Вас з наступаючим святом! Мені подобається листати сторінки улюбленої книжки. Мій котик ніжно мурликає й тихесенько нявкає.

Номер слайду 13

V тур. ШИФРУВАЛЬНИК(прочитай зашифровані прислів’я та ребуси)

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

VІ тур. Ерудит(дай влучно відповіді на запитання)

Номер слайду 19

1. Під яким кущем ховається заєць, коли йде дощ? 2. Без чого не буває криниці? 3. З якого посуду не можна поїсти? 4. Від чого плаває качка? Чи може страус назвати себе птахом? 6. Яким стане білий камінь, якщо кинути його у Чорне море? 7. Від чого у качки лапи червоні? 8. Де є річка без води? 9. Хто бачить свої очі? 10. Як написати «суха трава» чотирма буквами?

Номер слайду 20

VІІ тур. РОЗВАЖАЛЬНИЙ(за асоціативними картинками відгадай пісню)

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

pptx
Додано
21 лютого
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку