Презентація "Музика і слово"

Про матеріал
Урок презентація "Музика і слово" повний перегляд з відео та аудіо матеріалом ви можете переглянути за посиланням https://sway.office.com/Vn7KO0VpkTsusyr0
Перегляд файлу

Музика і слово

Музика і слово

 

У сиву давнину музику й література становили єдине ціле. Період їх виникнення як окремих видів мистецтва визначити важко, однак протягом останніх тисячоліть музика та

література розвиваються у тісному взаємозв’язку. Найяскравіше це простежується у

вокальних жанрах: пісня (народна або професійна), романс, кантата, ораторія та ін. Тут важливого значення набуває характер взаємодії поетичної та музичної інтонацій, поетичний метр (тобто розмір вірша) і му­зичний ритм.

. Літературні сюжети або персонажі часто надихають композиторів на створення програмної музики. Прикладом взаємозв’язку музики й літератури також вважають

прозаїчні та поетичні твори, в яких розповідається про реальну або уявну музику чи розкривається зміст конкретного музичного твору і його вплив на слухача

Музичний словничок

Романс (у перекладі з іспанської — «романський») — одного­лосний камерний вокальний твір з інструментальним супроводам.

Романсами у середньовічній Іспанії називали світські пісні, які, на відміну від релігійних гімнів, виконували іспанською мовою, а не латинською.

Розквіт романсу як синтетичного музично-поетичного жанру припадає на другу половину XVIII ст. у Німеччині, Франції та Росії. В українській ліриці романс поширився на межі ХІХ-ХХ ст.

За формою романс подібний до пісні, але й має певні відмінно­сті. У романсі допускаються відступи від основної мелодії, а приспів переважно відсутній. Пісня за характером може бути будь-якою, а романс — тільки ліричний.

Цікаво знати, що за допомогою слова ми пізнаємо зміст пісні, романсу, оди. А в поєднанні з іншими мистецтвами література та музика утворюють нові складні жанри, у створенні яких беруть участь декілька мистецтв; опера, оперета, мюзикл, балет та інші.

1.      Виконання творчого завдання.

Спробуйте свої сили в поетичній творчості. Складіть вірш, ви­користовуючи подані слова: весна, зліта, квітуча, дітвора, прийшла, радіє, співа, душа, до сонечка.

А тепер створіть таку мелодію до цього вірша, щоб у вас вийшов романс. Він має бути ніжним, ліричним або задумливим. Доберіть потрібний лад, темп, ритм. У кого з вас вийде найкраще?

 

2.      - ПІСНЯ "ШКОЛЯРІ- ШКОЛЯРИКИ"

Музика О. Злотника

Слова О. Врататарьова

Розробила вчитель музичного мистецтва 

Стародуб Маргарита Юріївна

pdf
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
1364
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку