Презентація на тему: "Адресація в Інтернеті"

Про матеріал
Презентація до уроку з інформатики "Адресація в Інтернеті". Даний матеріал можна використовувати на уроках інформатики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Адресація в Інтернеті

Номер слайду 2

Щo тaкe дoмeн?Сиcтeмa дoмeнниx імен (Domain Name System, DNS) – yнікaльнa бyквеннa aбo бyквеннo-цифpoвa aдpeca (дoмeннe ім’я) кінцeвoгo мepeжeвoгo oблaднaння для ідeнтифікaції відпoвіднoгo pecypcy.

Номер слайду 3

Доменні імена вигадали, щоб було зручніше знаходити сайти в Інтернеті. Раніше потрібно було запам’ятати цифрову адресу сайту, щоб відкрити його у веб-переглядачі. Цифрова чи IP-адреса — це комбінація з чотирьох чисел, розділених крапками. IP-адреса вказує на сервер, де розташований сайт, і має такий вигляд: 7.135.10.13.

Номер слайду 4

Можна запам’ятати кілька таких номерів, але втримати в голові кілька десятків IP-адрес, і числа почнуть плутатися. Комп’ютерам усе одно, вони запам’ятають скільки завгодно чисел, а для людей вигадали текстові імена. За такою ж логікою люди не вчать напам’ять телефонні номери, а зберігають їх у телефонну книгу. І в потрібний момент треба лише знайти в телефоні ім’я, а телефон сам зрозуміє, на який номер телефонувати.

Номер слайду 5

З чого складається доменне ім’я?Будь-який домен складається з рівнів. Рівні домену — це частини, які ділять крапки. Вони потрібні, щоб систематизувати роботу доменних імен.

Номер слайду 6

Перший рівень домену. Його також називають верхнім рівнем. Домен першого рівня — це частина імені, яка розташована праворуч від останньої крапки. Під час реєстрації неможливо вигадати свій домен першого рівня. Доведеться вибрати з наявних. Повний список доменів першого рівня зберігається на сайті Управління з присвоєння номерів в інтернеті. Ось деякі з них: .com, .net, .org, .biz, .info, .ua, .me.

Номер слайду 7

Другий рівень домену. Цей рівень ще називають основним чи материнським. Домен другого рівня — це частина імені, яка розташована ліворуч від останньої крапки.

Номер слайду 8

Третій рівень домену. Його ще називають субдоменом чи піддоменом. Домен третього рівня — це частина імені, яка розташована ліворуч від передостанньої крапки. Субдомени використовують, коли хочуть присвоїти унікальну адресу різним розділам на сайті.

Номер слайду 9

Субдомени зроблять структуру сайту зрозумілішою. Припустімо, у сайту є дві версії: україномовна й англомовна. Кожній із них можна присвоїти свій субдомен: ua.site.com і en.site.com. Тоді користувачам буде простіше відразу перейти на потрібну версію сайту.

Номер слайду 10

Які бувають домени?Доменні імена діляться на дві групи: загальні та національні. У доменів різних груп відрізняються вимоги до реєстрації.

Номер слайду 11

ЗагальніЗагальні домени означають якусь сферу діяльності. Наприклад:.com — для комерційний підприємств, скорочено від company;.org — для некомерційних організацій, скорочено від organization;.edu — для освітніх закладів, скорочено від education. З часом домени .com стали настільки популярними, що їх почали реєструвати не лише комерційні підприємства. Тому це умовний розподіл. Ніхто не заборонить вам зареєструвати домен .com, якщо ви не займаєтеся комерцією. Головна особливість популярних загальних доменів — проста реєстрація. Домени .com, .net, .org, .biz та .info не мають реєстраційних обмежень. Їх може зареєструвати будь-яка юридична чи фізична особа. Для реєстрації не потрібні документи.

Номер слайду 12

НаціональніЦе домени верхнього рівня, які виділили для конкретних держав. У більшості випадків за основу національних доменів верхнього рівня брали дволітерні коди країн. Тому всі національні домени першого рівня складаються з двох літер. Таким чином, . UK означає — Велика Британія, . UA — Україна, . ME — Чорногорія тощо. Домени верхнього рівня деяких держав популярні у всьому світі, тому що нагадують загальновідомі абревіатури. Наприклад, національні домени островів Тувалу .tv реєструють для сайтів телеканалів, а домени Федеративних Штатів Мікронезії .fm — для сайтів радіостанцій. Зареєструвати національний домен зазвичай складніше, ніж загальний. Деякі держави дозволяють реєструвати їхні національні домени лише своїм громадянам чи офіційним резидентам. У такому разі під час реєстрації доведеться вказати адресу всередині країни, номер паспорта чи водійського посвідчення. Деякі домени можна зареєструвати національною мовою держави. Такі домени називають «інтернаціоналізованими» чи «IDN-доменами». Наприклад, президент.укр повністю складається із символів кирилиці. Популярні національні зони — .ua, .com.ua, .io, .me, .eu.

pptx
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку