Презентація на тему "Аграрна реформа Петра Столипіна та її вплив на Україну"

Про матеріал
Презентація за темою « Аграрна реформа Петра Столипіна та її вплив на Україну" Мета: охарактеризувати соціально-економічне та політичне становище Наддніпрянської України в складі Російської імперії в 1907-1914 рр.; розкрити основний зміст реформи П. Столипіна та її наслідки в Україні; показати ставлення до реформи різних верств суспільства;скласти історичний портрет П. Столипіна; розвивати в учнів уміння аналізувати історичні події, виділяти головне і другорядне, робити висновки; виховувати в учнів інтерес і повагу до історії своєї держави. Тип уроку: комбінований Обладнання: підручник, зошит, атлас, мультимедійна дошка або ноутбук
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Аграрна реформа Петра Столипіна та її вплив на УкраїнуІсторія України 9 клас

Номер слайду 2

Історичний диктант.1. Яка подія стала початком революції 1905–1907 рр.? 2. Коли відбулось повстання на панцернику «Броненосець Потьомкін3. Що передбачав Маніфест 17 жовтня 1905 року? 4. Що вам відомо про Сорочинську Трагедію? 5. Хто такий П. Шмідт? 6. Як називалась перша в Російській імперії україномовна газета? 7. Коли почала виходити газета «Рада»? 7. Якою була діяльність українських депутатів І та ІІ Державних Дум?8. Яка подія відбулася 3 червня 1907 року?

Номер слайду 3

Історичний диктант.1. Яка подія стала початком революції 1905–1907 рр.? Початок революції поклали події в Санкт-Петербурзі 9 січня 1905 – "Кривава неділя". Багатотисячна мирна демонстрація робітників, яку очолював правосл. священик Г. Гапон, була розстріляна перед царським палацом.2. Коли відбулось повстання на панцернику «Броненосець Потьомкін»? (червень 1905 р.)3. Що передбачав Маніфест 17 жовтня 1905 року? (громадянські свободи, скликання Державної Думи)4. Що вам відомо про Сорочинську Трагедію? (грудень 1905 р. – повст. Селян на Полтавщині)5. Хто такий П. Шмідт? (керівник повстання моряків Севастополя)6. Як називалась перша в Російській імперії україномовна газета? (Хлібороб)7. Коли почала виходити газета «Рада»? (1906)7. Якою була діяльність українських депутатів І та ІІ Державних Дум?8. Яка подія відбулася 3 червня 1907 року? (розпущена ІІ Державна Дума, закінчення революції)

Номер слайду 4

ПЛАН1. Аграрна реформа Петра Столипіна та її вплив на Україну- причини аграрної реформи;- цілі аграрної реформи;- суть реформи;- наслідки аграрної реформи Столипіна2. Переселенська політика

Номер слайду 5

Вправа «Асоціативний кущ». Які чинники перешкоджали розвитку сільського господарства Наддніпрянської України на початку XX ст.? Чинники

Номер слайду 6

ЗАПАМ’ЯТАТИ1906—1911 рр. — Столипінська аграрна (земельна) реформа;

Номер слайду 7

Заповни опорну схему. Які були причини Столипінської аграрної реформи?Революція 1905-1907 рр. довела, що аграрне питання з економічного переросло в політичне. Розуміючи, що від настроїв селянства — абсолютної більшості населення — залежить майбутнє Російської імперії, її правлячі кола після революції наважилися на проведення аграрної реформи. На початку ХХ ст. в підросійській Україні ще зберігалася сільська община, яка була юридичним власником землі. Тому община періодично перерозподіляла землю, і селянин не був зацікавлений у дбайливому ставленні до неї, оскільки після наступного розподілу міг отримати іншу ділянку. Це призводило до збіднення села та посилювало його революційність. Прем’єр-міністр Росії Петро Столипін оголосив проведення реформи (1906—1910/11).

Номер слайду 8

Вправа «Займи позицію»Завдання. Чи могла реалізація таких завдань справді розв’язати аграрне питання? Чи можна вважати цю реформу продовженням модернізаційних процесів на селі у другій половині ХІХ ст.?Цілі аграрної реформи:- створення ефективних селянських господарств, орієнтованих на ринок;- ліквідація сільської общини й передача у приватну власність селянським господарствам земель, якими вони користувалися;- збереження землеволодіння поміщиків при частковому продажу ними своєї землі селянам;усунення перенаселеності сіл шляхом організації державою руху селян до малозаселених районів Російської імперії.

Номер слайду 9

. Суть реформ. Вихід селян з общини і отримання власного земельного наділу – “відрубу”;Приватна власність на землю;Перерозподіл землі на користь заможних селян;Кредитна допомога селянам через Селянський банк – позика на 55 років;Переселення селян за Урал і на Далекий Схід. Столипін (праворуч) під час знайомства з хутірським господарством.

Номер слайду 10

Вправа «Хмарка слів». https://wordart.com/lk78pfeok9se/untitled-538 Вставте у текст пропущені слова. За реформою кожному селянинові надавалося право вимагати виділення йому …. в одному масиві, що мав назву «….». Якщо селяни отримували землю за межами села й переносили туди свої садиби та господарські будівлі, так створювався «хутір». Тільки угіддя — …, сіножаті, …… — залишалися у спільному володінні. Реформа охопила всю Наддніпрянську Україну. Унаслідок неї на ….. ……. й Полтавщині майже вся земля перейшла в …. ….. . Особисте приватне землеволодіння стало переважати в Чернігівській губернії. У Таврійській, Херсонській, Катеринославській, Харківській губерніях воно охоплювало близько …. % дворів.

Номер слайду 11

Розгляньте зображення. Чим відрізнялися форми землеволодіння на селі після Столипінської реформи? Форма землеволодіння на селі після 1861 р. Форми землеволодіння на селі після Столипінської реформи.

Номер слайду 12

Які були наслідки Столипінської аграрної реформи? (+, -)Наслідки аграрної реформи Столипіна• Створення нових можливостей для капіталізації сільського господарства• Формування потужної верстви середнього та заможного селянства, яке не лише годувало країну, а й забезпечувало найважливіші статті її експорту• Застосування машин і добрив у господарствах поміщиків та заможних селян, а відтак зростання продуктивності сільського господарства• Прискорення обезземелення селянства, поява великої кількості безробітних, посилення майнового розшарування селян• Переселення частини українських селян у малоосвоєні райони азіатської частини імперії• Зростання соціальної напруги в суспільстві

Номер слайду 13

Порівняйте інформацію діаграми з тривалістю перебування відповідних регіонів під владою Російської імперії.Інтенсивність виходу селян із сільських общин. Правобережжя — 48 %, Південь — 42 %, Лівобережжя — 16,5 %. До 1916 р. в Наддніпрянщині створили 400 тис. хуторів (14 %).

Номер слайду 14

Гра «Три речення». Завдання. Передати зміст прочитаного трьома реченнями Економічні наслідки реформи були більш вагомими: значно збільшилося виробництво товарного зерна, було освоєно нові території на сході країни, завдяки розоренню частини селян з’явилася нова робоча сила для промисловості. Від 1910 до 1913 р. посівні площі в Наддніпрянщині збільшилися на 900 тис. десятин і досягли 22,9 млн десятин. У 1913 р. було зібрано найбільший валовий збір зернових — 1200 млн пудів. Третина всієї продукції сільського господарства вивозилася за кордон. Частка України в загальноімперському експорті зерна перевищила 40 % (250—300 млн пудів щорічно).

Номер слайду 15

Робота з картою. Проаналізуйте карту- знайдіть повіти, де земельна реформа проходила успішно; - земельні площі, де створені хутора та відруби;- кількість переселенців.

Номер слайду 16

Розгадайте ребус. Важливою ланкою нової аграрної політики було заохочення селян на малоосвоєні регіони Російської імперії. Найбільше трудових мігрантів з України - майже 1 млн осіб - виїхало до Південно-Західного Сибіру й Північного Казахстану (Сірий Клин) і Далекого Сходу (Зелений Клин). Незабаром близько 70 % переселенців повернулося в Україну.

Номер слайду 17

Вправа «Мозковий штурм»Одночасно зі зростанням багатшої верстви збільшувалася бідняцька. Подеколи біднота, отримавши землю у власність, продавала її за безцінь. Малоземельним селянам аграрна реформа не тільки не надала можливості зміцніти, але й прискорила їхнє цілковите зубожіння й остаточне перетворення на пролетарів. Щоб зменшити чисельність бідняків і послабити соціальні суперечності в українському селі, царський уряд заохочував переселення селянства на малообжиті землі Далекого Сходу і Сибіру. Ще в 1896-1906 рр., після спорудження Транссибірської магістралі, на Схід переселилося близько 600 тис. осіб. Завдання. Чому царський уряд заохочував переселення селянства?

Номер слайду 18

Вправа «Хмарка слів». https://wordart.com/z52ziiqcvuc7/untitled-539 Вставте у текст пропущені слова. Селянам надавалась можливість переселятись у ….. райони Російської імперії. Переселенська політика була важливою складовою реформи. Вона переслідувала як цілі подолання …… в чорноземних губерніях, так і зменшення …. ….. для національно-визвольного руху українців. Недарма серед чиновників була популярною приказка: «Далі їдеш, тихіше будеш». Упродовж 1907-1914 рр. з Європейської частини імперії на вільні землі за Урал переселилися …. ….. українців. Основними причинами переселення були малоземелля, важкі економічні умови життя більшості селян. Українці заселяли ….., ….. …. цілими районами. Серед населення Приморського краю українці становили …-….. %, в Амурській області 60-65 %.

Номер слайду 19

Робота з джерелом. З листа переселенця з Харківської губерніїВід продажу хати і ґрунту я виручив 350 руб. По чавунці їхати було дешево; та коли прибув до Омська, то треба було рушати далі пароходом річкою... і тут сталася біда. Мене з великим майном не взяли, хоча чекав своєї черги тижнів три. Довелося 700 верст їхати кіньми. Прибувши на місце, придбав хатину та пару коней і зосталося в мене 80 руб. Заробітків тут нема. Матеріальні труднощі, незвичний клімат, відсутність кваліфікованої медичної допомоги зумовили високу смертність, яка становила 30-40 % від кількості переселенців. Саме тому майже чверть селян, що виїхали, згодом повернулися до України. Завдання. Який настрій переселенця? Чи поліпшив він умови життя, переселившись до Сибіру?

Номер слайду 20

Робота з джерелом. Вправа «ПРЕС»З листа переселенця з Харківської губерніїВід продажу хати і ґрунту я виручив 350 руб. По чавунці їхати було дешево; та коли прибув до Омська, то треба було рушати далі пароходом річкою... і тут сталася біда. Мене з великим майном не взяли, хоча чекав своєї черги тижнів три. Довелося 700 верст їхати кіньми. Прибувши на місце, придбав хатину та пару коней і зосталося в мене 80 руб. Заробітків тут нема. Матеріальні труднощі, незвичний клімат, відсутність кваліфікованої медичної допомоги зумовили високу смертність, яка становила 30-40 % від кількості переселенців. Саме тому майже чверть селян, що виїхали, згодом повернулися до України. Завдання. Які, на вашу думку, переселенський рух має перспективи на майбутнє?Я вважаю.. Тому що…Наприклад…. Отже….

Номер слайду 21

Вправа «ПРЕС»Завдання. Розгляньте фото. Про які умови життя переселенців можна зробити висновки?Я вважаю…Тому що …Наприклад…Отже…. Освоєння земельних ділянок переселенцями (фото початку XX ст.)

Номер слайду 22

Вправа «Оживи зображення»Малюнок із гумористично-сатиричного ілюстрованого тижневика «Шершень» (виходив у Києві від 6 січня до 14 липня 1906 р.; видавець і редактор Володимир Лозинський)Завдання. Які явища реформи відображає ілюстрація?

Номер слайду 23

ВПРАВА «Шість капелюхів» Аграрна реформа П. Столипіна і Україна. Синій капелюх- Організатор. Білий капелюх-Назвати причини Аграрної реформи П. Столипіна. Червоний капелюх- Які емоції викликають події пов’язані з Аграрною реформою?Жовтий капелюх-Назвати позитивні наслідки Аграрної реформи для українських земель. Чорний капелюх-Назвати негативні наслідки Аграрної реформи для українських земель. Зелений капелюх- Дайте власну оцінку Аграрній реформі П. Столипіна та її впливу на Україну. Для цього скористайтеся формулою: «Я вважаю що, ... . Тому що ... . Наприклад, це призвело до ... . Отже, ... .». Свою оцінку запишіть у зошит у вигляді есе.

Номер слайду 24

Уявіть себе автором підручника історії. Самостійно укладіть запитання до параграфа «Аграрна реформа Петра Столипіна та її вплив на Україну»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коноваленко Юлiя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
21 лютого
Переглядів
528
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку