Презентація на тему "Цікаві факти про бактерії"

Про матеріал
Дана розробка ознайомить учнів із цікавим світом найменших живих організмів на планеті - бактеріями. Презентація наповнена дивовижними фактами, що розриває допитливість школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти про бактерії

Номер слайду 2

Найбільша бактерія, що носить ім’я Thiomargarita namibiensis, що в перекладі означає «сіра перлина Намібії», була відкрита в 1999 році. Її розмір у розрізі досягає 0,75 міліметрів і перевищує стандартну точку, що має діаметр 1/12 дюйма – це дорівнює 0,351 міліметра.

Номер слайду 3

Запах, що ми відчуваємо від мокрої землі після дощу, обумовлений органічною речовиною геосмін. Ії виробляють актинобактерії і ціанобактерії, що живуть на поверхні землі. Процес еволюції бактерій пройшов у давні часи настільки успішно, що їх зовнішній вигляд не змінюється вже протягом мільярда років. Відбувалися лише внутрішні видозміни. Це явище отримало назву «синдром Фольксвагена». Автомобіль «Фольксваген-жук», настільки припав до смаку всьому світу, що його виробники не змінювали зовнішній вигляд машини протягом сорока років. Розглядаючи цікаві факти про бактерії, обов’язково слід зазначити – загальна вага колоній бактерій, що живуть в людському організмі, дорівнює двом кілограмам.

Номер слайду 4

Краб Kiwa puravidaІснують ракоподібні, які  харчуються бактеріями, що виросли на їх же тілах. На глибинах понад 2 км живуть краби Kiwa puravida, які мають другу назву – єті-краби. Мешкають ці істоти поблизу щілин, з яких назовні виходять сірчисті сполуки і метан, що є для бактерій джерелом енергії. Краб активно сприяє зростанню бактерій. 

Номер слайду 5

Найдавнішим організмом, виявленим вченими, вважається архібактерія термоацидофілу (thermoacidophiles). Цей вид бактерій існує в гарячих джерелах з великим вмістом кислоти. Ці бактерії не живуть при температурі нижче 55 градусів.

Номер слайду 6

Дослідження, проведене вченими з Університету Манчестера, показало, що на поверхні мобільного телефону знаходиться мікробів істотно більше, ніж виявлено на сидінні унітазу або на підошві взуття.

Номер слайду 7

Унікальні мікроби, що живуть в кишечнику японців, забезпечують більш ефективну переробку вуглеводів морських водоростей, що входять до складу суші, ніж у людей з інших регіонів. Мало хто знає, що бацила і бактерія є одним і тим же живим організмом. Просто у слова «бацила» латинське походження, а слово «бактерія» – з грецької мови. Один з двох кілограмів бактерій, що мешкають в організмі людини, розташовується в його кишечнику. Кількість цих бактерій значно перевищує кількість клітин людського тіла.

pptx
Додано
31 січня 2019
Переглядів
6456
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку