Презентація на тему Давня Індія

Про матеріал
Дана презентація чітко розкриває розквіт давньоіндійської цивиілізації, завоювання та релігійні вірування , культуру та літературу Давньої Індії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стародавня Індія Природа Давньої Індії, виникнення держави, суспільство, пам‘ятки культури

Номер слайду 2

Завдання уроку Визначити особливості релігійних і культурних традицій індійського народу. Познайомитись з релігійними вченнями, що виникли в Давній Індії. Познайомитись з головними досягненнями в галузі науки, філософії та мистецтва.

Номер слайду 3

План уроку Природа Давньої Індії. Виникнення держави. Арійське вторгнення в Індію. Суспільний устрій. Культура Індії.

Номер слайду 4

Індія – найзагадковіша країна світу

Номер слайду 5

В ІІІ тис. до н.е. в долині Інду виникла розвинена землеробська цивілізація. Найбільшими містами були Мохенджо-Даро та Хараппа. Ці міста мали значно вищий рівень культури, ніж усі інші країни. Вони мали каналізацію, вологони, відстійники для брудної води, у багатьох будинках – ванні кімнати. Мали навіть свою писмність, але на жаль так і не розшифровану. Хараппа

Номер слайду 6

Мохенджо-Даро «пагорб метрвих» В цих містах також жили вправні ремісники. Вони робили гарний посуд, вкритий візерунками, ткали тонкі тканини, виплавляли з бронзи та міді знаряддя праці та прикраси. На руїнах будинків археологи знайшли зернотерки, ступки, сокири, ножі та зброю. Вели жваву торгівлю.

Номер слайду 7

317 року до н.е. Чандрагупта Маур‘я став царем та заснував династію Маур'їв. Найбільш відомим правителем з цієї династії був цар Ашока.

Номер слайду 8

Наприкінці ІІ тис. до н.е. в Індію вторглися кочові племена аріїв. На чолі племен стояли раджі – вожді, яких обирали із знатних арійців. Вони змішувались з місцевим населенням і згодом утворили індійський народ. Верховний розпорядник майна та землі Командувач військ РАДЖА Головний управлінець Захисник дхарми (правил богоугодного життя)

Номер слайду 9

Суспільний устрій Все індійське суспільство поділялося на варни та касти. Варни – замкнені соціальні групи, що формувалися за принципом спадковості. Касти – групи людей однієї професії, з визначеними правами та обов‘язками.

Номер слайду 10

Кожна варна має свої права та обов’язки Брахмани – читати священі книги, повідомляти волю богів людям; Кшатрії – воювати і управляти державою; Вайш’ї – працювати; Шудри - прислуговувати вищим варнам. Недоторкані – не входили до жодної з варн, вигнанці з суспільства, виконували брудну роботу

Номер слайду 11

Особливості варн Замкненість: не можна перейти до іншої варни; Шлюбно-сімейні відносини лише всередині варни; Представники варн розрізнялися кольором одягу: білий – для брахманів, червоний - для кшатріїв, жовтий для вайш’їв, чорний – для шудр.

Номер слайду 12

Брахма – бог творець, з його частин тіла створено “варни” – групи людей індійського суспільства

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Індійці вірили, що людина живе сім разів. Після смерті душа людини переходить до іншого тіла, в залежності від того якою вона була в попередньому житті. «…быть может тот облезлый кот был раньше попугаем а этот милый человек был раньше добрым псом.» (В.Висоцький) Вірування давніх індійців:

Номер слайду 15

Буддизм – релігійне вчення, що поширювалося в Індії в VІ – V ст. до н.е. Засновник буддизму – Будда (просвітлений істинною) Будда – індійський принц Сіддхартха Гаутама. Народився в царській родині, безтурботно жив у розкошах, одружився, але раптом дізнався , що на світі є хвороби, старість, смерть. Він вирішив позбавити людей страждань. У 35 років до нього зійшло просвітлення. Він подорожував, проповідуючи своє учення, невдовзі мав численних послідовників.

Номер слайду 16

Індуїзм. Головні боги. Брахма Творець усього живого Вішну Охоронець, вершитель справедливості Шіва Руйнівник

Номер слайду 17

В основі буддизму – учення про чотири істини Життя людини – страждання. Головна причина страждань – бажання людини. Для звільнення від страждань необхідно позбавитись бажань та досягти особливого стану спокою, самозаглиблення, єдності з природою – нірвани. Шлях позбавлення бажань - у дотриманні вчення Будди.

Номер слайду 18

Культура Давньої Індії

Номер слайду 19

Писемність У ІІІ тис до н.е. створено писемність досі нерозгадану Давня індійська мова - санскрит

Номер слайду 20

Наукові досягнення індійців РОЗРОБЛЕНО ТОЧНИЙ КАЛЕНДАР.

Номер слайду 21

Архітектура Буддійські храми-ступи напівсферичної форми. Найвідоміший храм-ступа у Санчі ІІ – І ст. до н.е.

Номер слайду 22

Печерні храми – чайтьї (ІІІ – І ст. до н.е.)

Номер слайду 23

Храми оздоблені скульптурними зображеннями

Номер слайду 24

Література Найбільш відомими літературними пам’ятками Давньої Індії є поеми «Магабгарата» і «Рамаяна». Поема «Магабгарата» описує боротьбу раджів Пандавів і Кауравів у ХІст. до н.е. Поема «Рамаяна» (VІ – ІІ ст..до н.е.) розповідає про героїчні пригоди царевича Рами.

Номер слайду 25

ЙОГА – СУКУПНІСТЬ ІНДІЙСЬКИХ ДУХОВНИХ І ФІЗИЧНИХ ВПРАВ, ЩО РОЗРОБЛЯЮТЬСЯ ЗАДЛЯ ДОСЯГНЕННЯ ГАРМОНІЙНОГО ПСИХІЧНОГО Й ДУХОВНОГО СТАНУ

Номер слайду 26

Йог

Номер слайду 27

ІНДІЯ – БАТЬКІВЩИНА ШАХІВ. ЦЯ ГРА ВИНИКЛА ТАМ БІЛЬШЕ ТРЬОХ ТИСЯЧ РОКІВ ТОМУ

Номер слайду 28

Домашнє завдання 1. Опрацювати відповідний текст підручника. 2. Розв’язати кросворд (Додаток 1).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дашко Марина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
15208
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку