Презентація на тему "Діалог"

Про матеріал
Презентацію можна використовувати на уроці української мови в 4 класі під час контрольної роботи на тему: "Складання діалогу".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діалог4 КЛАССемикіної О. М.,учителя початкових класів. Контрольна робота

Номер слайду 2

Діалог – це різновид прямої мови, який має свої специфічні особливості:1. При діалозі відбувається обмін інформацією між двома(власне діалог) чи декількома (полілог) учасниками розмови.2. Кожне висловлювання учасника в діалозі називається реплікою.

Номер слайду 3

3. Учасники діалогу почергово обмінюються репліками у форматі запитання/відповідь, ствердження/заперечення, ствердження/уточнення.4. Найчастіше на письмі кожна репліка пишеться з нового рядка, з великої літери, перед нею ставиться тире.

Номер слайду 4

5. Мова драматичних творів являє собою діалог (полілог), перед репліками ставиться ще ім’я дійової особи, якій вона належить.6. Граматичною особливістю діалогічного мовлення є переважне вживання неповних речень, адже більшість інформації відома учасникам розмови з попередніх реплік, обставин розмови та позамовної ситуації.

Номер слайду 5

Які слова використовують під час спілкування, діалогу?Друже              сестричко       добродію. Подруго      братику            шановна. Тату                  Сергійку          паніМама                Маріє              юначе. Бабусю            Олено Василівно. Дідусю             Богдане Петровичу

Номер слайду 6

Словникова робота. Діалог Монолог Полілог Репліка Міміка ЖестиІнтонація

Номер слайду 7

ПОДУМАЄМО, А ЩО НЕ ТАК?1.« Хто винен?» - «Невістка!» - « Так її вдома нема ».- «Та он її плаття на жердці висить!» 2.»Чим ви, хлопці, дома втираєтесь?» - «Батько рукавом, мати подолом, а я на печі так сохну!»

Номер слайду 8

3. «Що ваші дівчата роблять?» - «Шиють та співають». – «А мати?» - «Порють та плачуть». 4.»Тит, іди молотить!» - «Спина болить!» - «Тит, іди їсти!» - «А де моя велика ложка?»

Номер слайду 9

Трансформація діалогу в непряму мову Андрійко запитав у нені , що то буде. Мати відповіла, що то українська святкова сорочка для нього. Андрійко допитувався, чому українська. Мати пояснила , тому що вишиває такі квіти, які ростуть на рідній землі. А земля наша зветься Україною.

Номер слайду 10

Утворіть форму звертання від слів: кінь, річка, Ольга, Юрій, Марина, вчитель, чоловік, подруга, сестра, брат.

Номер слайду 11

Складіть і допишіть пропущені репліки. Велика любов - Бабусенько, ти у мене найкраща! - ….- …….- Ти такі смачненькі пиріжки печеш!- ……..- Ти й картопельку садиш, і їстоньки вариш, і порядок наводиш. Ти у мене молодець.- От дякую, ….., . Візьми за це ...- Дякую, бабусю! Я тебе так сильно люблю, як ….- ……….

Номер слайду 12

У магазині____________________________, - ……-________________________________________________________________ ________________________________ ________________________________ _________________________________.

Номер слайду 13

М о л о д ц і !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Жажкова Тетяна Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Неверова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Паламарчук Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 квітня 2019
Переглядів
20707
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку