Презентація на тему "Дієслова на -ся"

Про матеріал
Презентація підходить до будь-якого підручника, але більше опирається на підручник, авторами якого є М.Д.Захарійчук та А.І.Мовчун.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієслова на – ся (літературна вимова й правопис)Урок з української мови у 4 класіВиконала вчитель Слов’янської гімназії м. Києва Зборовська Н. М.

Номер слайду 2

Організація класу до уроку. На уроці рідну мову. Зараз будемо вивчать. Розберемо кожне слово,Щоб її нам краще знать. Бо вона така чарівна,Мелодійно так звучить. Поміж мовами царівна,Як без неї в світі жить!

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань. Визначте закінчення. Чим зумовлений вибір голосного в закінченнях дієслів?Від поданих дієслів утворіть і запишіть форму 3-ої особи однини теперішнього часу: мати, говорити, везти, ходити. Від поданих дієслів утворіть і запишіть форму 3-ої особи множини теперішнього часу: важити, чекати, годувати, спати.

Номер слайду 4

Що означають дієслова на –ся?Виконай завдання: Прочитай вірш Галини Кирпи. Дерево трудиться назеленітися. Квіточка трудиться начервонітися. Бджілка трудиться налітатися. Метеличок трудиться нагойдатися. Травичка — водички напитися,росинка — на білий світ надивитися!Ознайомлення з темою уроку

Номер слайду 5

2. Випишіть дієслова на –ся.3. Доведіть, що вони означають дію, спрямовану на себе.4. Позначте будову виділених слів.5. Зробіть звуко-буквений аналіз дієслова трудиться.6. Ознайомимося з правилом:

Номер слайду 6

Дієслова на –ся виражають дію, спрямовану на самого виконавця (на самого себе). Наприклад: миюся (мию себе), розчісуюся (розчісую себе), роздягаюся (роздягаю себе)Запам’ятай!

Номер слайду 7

1. Каліграфічна хвилинка: Ккквві іт те еннь. Яке слово отримаємо із записаних літер? (Квітень)Зробіть звуко-буквений аналіз цього слова.2. Словникова робота. Спишіть слова, вставляючи пропущені букви: дят..л, жайв..р..нок, за..ць, с..л..вей, з..зуля, г..р..бець, голу.., п..р..пілка, с..рока, с..ниця.- Чи можна об`єднати ці слова? (Птахи)- Яке слово є зайвим у цьому переліку? (За..ць)Робота над вивченням нового матеріалу

Номер слайду 8

Фізкультхвилинка

Номер слайду 9

3. Виконай завдання:прочитай дієслова: Умиваю (кого?)…, умиваюся (як?)..., збираю (що?)…, збираюся (з ким?)…, одягаю (що?)…, одягаюся (як?)…, вітаю (кого?)…, вітаюся (з ким?)…, , узуваю (що?)…, взуваюся (як?)…, купаю (кого?)…, купаюся (з ким?)… . Утворіть словосполучення. Спишіть ті, у яких дієслова означають дію, що її виконавець спрямовує на самого себе. Поставте дієслово вітатися у формі 3-ої особи однини й множини теперішнього часу. Поставте дієслова на –ся у формі 2-ої особи однини та 3-ої особи однини й множини. Запишіть у дві колонки:

Номер слайду 10

Зразок. Дієслова в 2-й особі однини:умиваєшся;….;Дієслова в 3-ій особі однини й множини:умивається, умиваються;…., ….;

Номер слайду 11

Запам’ятай!Пиши:пасетьсявчатьсянавчаєшсярадишся. Вимовляй:[пасец`:а][вчац`:а][навчайес`:а][радис`:а]

Номер слайду 12

Доповніть текст, вставляючи дієслова майбутнього часу. Скоро у ліс ___ справжня весна. У зелене вбрання ___ дерева та кущі. ___ лісові квіти і трави. ___ джмелі та інші комахи. У затишному гіллі ____ солов`ї, ___ зозулі, ___ своїм міцним дзьобом у суху гілку дятел. Творче списування

Номер слайду 13

Що означають дієслова на –ся?Доведіть, що вони означають дію, спрямовану на себе. Як вимовляємо та як пишемо дієслова на –ся?Зробимо підсумки:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зборовська Ольга Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
6471
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку