Презентація на тему: Ефективне управління заборгованістю підприємства

Про матеріал
Враховуючи сучасний стан економіки України, одним із пріоритетних завдань у діяльності підприємства з позиції досягнення позитивних результатів щодо фінансового стану є здійснення ефективного управління заборгованістю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕФЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ЗАБОРГОВАНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА

Номер слайду 2

На жаль, в Україні існує проблема несвоєчасності платежів за розрахунками за товари (роботи, послуги) з бюджетом, з оплати праці, зі страхування та за іншими операціями. Впоратися із таким станом можна за умови впровадження ефективної системи управління заборгованістю підприємства, де важливе місце відводиться аналітичній оцінці заборгованості, та завдяки якій можна визначати ступінь ризику несплати рахунків, контролювати співвідношення між кредиторською та дебіторською заборгованостями, здійснювати постійний та ефективний контроль за розрахунками тощо.

Номер слайду 3

Враховуючи сучасний стан економіки України, одним із пріоритетних завдань у діяльності підприємства з позиції досягнення позитивних результатів щодо фінансового стану є здійснення ефективного управління заборгованістю. Завдяки своєчасномуі погашенню заборгованості можна уникнути ризиків щодо її перетворення на сумнівну та безнадійну.

Номер слайду 4

Аналіз основних проблем управління дебіторською заборгованістю, з якими стикаються підприємства та організації, показав, що їх можна систематизувати таким чином: ‒ відсутність чіткої інформації щодо термінів погашення зобов’язань підприємствами-дебіторами; ‒ не розроблений регламент та методика роботи з простроченою дебіторською заборгованістю; ‒ не здійснюється оцінка фінансового стану дебіторів і ефективність надання відстрочок платежів.

Номер слайду 5

Для вдосконалення системи управління дебіторською заборгованістю можливо використовувати такі заходи: ‒ виключення з числа партнерів підприємств з високим ступенем ризику; ‒ періодичний перегляд граничної суми кредиту; ‒використання можливості оплати дебіторської заборгованості векселя, цінними паперами; ‒ формування принципів розрахунків підприємства з контрагентами на майбутній період; ‒ виявлення фінансових можливостей надання підприємством товарного (комерційного) кредиту; ‒ формування умов забезпечення стягнення заборгованості; ‒ формування системи штрафних санкцій за прострочення зобов’язань контрагентами; ‒ використання сучасних форм рефінансування заборгованості.

Номер слайду 6

Основними методами рефінансування дебіторської заборгованості є факторинг, форфейтинг, облік векселів при розрахунках з покупцями Сутність факторингу полягає в тому, що факторингова компанія купує у своїх клієнтів платіжні вимоги до покупців на умовах негайної оплати 80–90 % вартості прямих поставок (за винятком комісійних) незалежно від терміну надходження виторгу від покупців. Здійснення операції по форфейтингу набагато простіше, ніж операції факторингу або лізингу, і полягає у внесенні в вексель передавального напису. При цьому вексель повинен бути авальований (прийнятий до виконання) банком країни-імпортера. Підприємство може також скористатися векселем при отриманні дебіторської заборгованості. Одержані векселі відносяться до дебіторської заборгованості і включають борги покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію, інші активи, виконані роботи та надані послуги.

Номер слайду 7

Нині найбільшою проблемою для підприємств є управління дебіторською заборгованістю, тому що в кризових умовах ринку України дотримуватися усіх вимог, принципів та дисциплін досить важко, що може призвести до погіршення фінансового стану підприємства, а саме платоспроможності та ліквідності через нестачу коштів, які проходять по дебіторській заборгованості. Ефективне управління заборгованістю передбачає постійний контроль за співвідношенням дебіторської і кредиторської заборгованості. Перевищення дебіторської заборгованості над кредиторською означає відволікання коштів з господарського обороту і в подальшому може призвести до необхідності залучення дорогих кредитів банку і позик для забезпечення поточної виробничо-господарської діяльності підприємства.. Значне перевищення кредиторської заборгованості над дебіторською створює загрозу фінансовій стійкості підприємства

Номер слайду 8

Отже, управлінським підрозділам на підприємстві доцільно більш чітко формувати платіжний баланс для уникнення довгострокової та простроченої кредиторської заборгованості та впроваджувати такі економічні заходи, як реструктуризація або рефінансування дебіторської заборгованості, що дасть змогу прискорити процес її погашення. Впровадження таких заходів необхідне для зменшення розмірів заборгованості дебіторів та надання можливості використання такої заборгованості в операційній, фінансовій та інвестиційній діяльності підприємства, що принесе в майбутньому економічні вигоди.

Номер слайду 9

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
Пов’язані теми
Економіка, Інші матеріали
Додано
15 квітня 2021
Переглядів
891
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку