Презентація на тему "Фольклор і музичний театр (продовження)"

Про матеріал
Матеріал до уроку музичного мистецтва у 7-му класі на тему "Фольклор і музичний театр (продовження)". Вивчення фоль-балетів українського композитора Євгена Станковича "Майська ніч" та "Ніч перед Різдвом".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фольклор і музичний театр(продовження)

Номер слайду 2

"Музика вічна, наскільки вічна людина", – композитор Євген Станкович.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань. Як ви розумієте поняття фольк-опера?Як називається фольк-опера українського композитора Євгена Станковича?Зі скількох дій складається фольк-опера Євгена Станковича?На основі якого українського свята побудований сюжет цієї фольк-опери?

Номер слайду 4

Євген Станкович зумів пронести український національний настрій крізь цензуровану радянську систему. Політбюро заборонило його фольк-оперу "Коли цвіте папороть" – цей твір виконали аж через 35 років уже в незалежній Україні. Крім опери, композитор зміг відобразити український фольклор в багатьох своїх творах, виключенням не став і балет.

Номер слайду 5

Сучасна балетна вистава відрізняється від класичного балету тим, що їй притаманні ритмопластичні танці, пантоміма, елементи акробатики, світлозвукові ефекти, оригінальні декорації, костюми, і навіть спів (хори).

Номер слайду 6

В доробку композитора є 6 балетів. До фольклорних балетів Євгенія Станковича відносяться 2 балети: «Майська ніч» та «Ніч перед Різдвом».

Номер слайду 7

Наприцінці 1980-х років до роботи над постановкою «Майської ночі» Є. Станковича долучилися кращі майстри. Лібрето підготував балетмейстер-постановник Віктор Гаченко. Прем’єра відбулася 1989 року у палаці Україна.

Номер слайду 8

В основі постановки на неперевершену музику Євгена Станковича — романтична історія кохання, невичерпна сила українського фольклору з гумором і красою села.

Номер слайду 9

Сюжет: Голова села поклав око на кохану сина Левка Галю і не дає дозволу на його шлюб. Засмучений Левко приходить до ставка, де засинає, і сниться йому прекрасна Панночка. Вона просить впізнати злу Відьму, яка не дає їй спокою, серед русалок. У вдячність за допомогу Панночка вручає парубку грамоту Голові, в якій наказується одружити Левка та Галю.

Номер слайду 10

"Ніч перед Різдвом" — балет-фантазія на 3 дії на музику Є. Станковича. Лібрето Олександра Белінського та Володимира Литвинова. Написаний в  1990 році. Балет ставився на сцені Київської опери в середині 1990-х років, був відновлений у 2008 році.

Номер слайду 11

Для створення образу українського Різдва композитор звернувся до народних "Щедрика" та "Радуйся, земле", які стали інтонаційно-смисловим фундаментом всього балету. 

Номер слайду 12

У жовтні 2015 році балет ставили у Національній опери України під назвою «Вечори на хуторі біля Диканьки».

Номер слайду 13

Творчість українського композитора Євгена Станковича зробила величезний внесок у розвиток українського музичного мистецтва та національної культури взагалі. За допомогою українського фольклору, композитор зміг створити нові жанри музичного мистецтва - фольк-опера («Коли цвіте папороть») та фольк-балет («Майська ніч» та «Ніч перед Різдвом»).

Номер слайду 14

Домашня робота: Коли цвіте папороть. Намалюйте афішу до будь-якого фольк-твору Євгена Станковича.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Волошенко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 листопада 2022
Переглядів
862
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку