Презентація на тему "Форми в базах даних"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника "Інформатика" 9 клас Автор: Бондаренко,Ластовецький,Пилипчук,Шестопалов Видавництво: Ранок, 2022
Зміст слайдів
Номер слайду 1

форми

Номер слайду 2

Форми. Уведення даних у табличному поданні електронної БД зручне для спеціалістів і може бути незрозумілим для недосвідченого користувача. Щоб робота з даними була схожою на звичні багатьом користувачам паперові аналоги, застосовують електронні форми. Тепер ви навчитеся створювати форми роботи з даними та встановлювати і налаштовувати кнопки поширених дій над даними.

Номер слайду 3

Форми. Форма — це інструмент, який являє собою зручний бланк для перегляду, заповнення і редагування вмісту таблиць та перегляду результатів запитів. Після завантаження БД для створення форми можна скористатися одним із засобів, доступних у групі інструментів Форми на вкладці СТВОРЕННЯ.

Номер слайду 4

Створення форм Створення форми в режимі майстра форм дає хороший результат, і саме цей режим буде далі розглянуто. Цей режим ставить детальні питання про записи, поля, макет, формат і створює форму на основі відповідей. Доопрацювати і відредагувати форму можна в режимі конструктора. Для створення форми в режимі майстра форм потрібно: 1) натиснути кнопку Майстер форм

Номер слайду 5

Створення форм2) у вікні Майстер форм вибрати потрібну таблицю або запит та кнопкою «>» вибрати поля, які міститиме форма;

Номер слайду 6

Створення форм3) у наступному вікні вибрати варіант розміщення об’єктів на формі;

Номер слайду 7

Створення форм4) змінити, якщо потрібно, ім’я форми та вибрати дії (відкрити форму для роботи чи продовжити розробку в режимі конструктора), після чого натиснути кнопку Готово.

Номер слайду 8

Створення форм. У результаті виконаних дій буде збережена форма і під заголовком Форми, що в Області переходів у вікні Усі об’єкти, з’явиться ім’я нової форми.

Номер слайду 9

Редагування форми. Розміри вікна форми, розташування, розміри і налаштування її об’єктів змінюють у Режимі розмітки (макета) або Конструктора, які вмикаються відповідними командами контекстного меню форми або кнопкою Вигляд, що в лівому верхньому куті вкладки Основне.

Номер слайду 10

Редагування форми. Форма може містити елементи керування: Текстові поля, Підписи, Кнопки, Прапорці. Перелік елементів керування можна відкрити так. Відкрити форму у режимі Конструктор, на смузі з'явиться група Елементи керування, у якій слід відкрити меню однойменної кнопки.

Номер слайду 11

Редагування форми. Унаслідок цього відкриється вікно з елементами керування, зображене на рисунку.

Номер слайду 12

Редагування форми. На рисунку вказано назви деяких елементів керування. Для отримання назв інших елементів достатньо встановити на них курсор. Опис найчастіше вживаних елементів керування.

Номер слайду 13

Редагування форми(Продовження…) Опис найчастіше вживаних елементів керування:

Номер слайду 14

Створення форм за допомогою Конструктора форм. Розглянемо порядок створення форми за допомогою конструктора форми на конкретному прикладі. Приклад 1. Створити для бази даних Інформатика на основі таблиці Учень форму з іменем Особисті данні, яка містить поля: Прізвище, Ім’я та Дата народження. Перед полями розмістити текст Особисті дані.

Номер слайду 15

Створення форм за допомогою Конструктора форм. Виділяємо в області переходів таблицю Учень, активізуємо вкладку Створення й у групі Форми виконуємо команду Конструктор форм.

Номер слайду 16

Створення форм за допомогою Конструктора форм2. У результаті відкриється вікно, у якому розташовано підрозділ Верхній колонтитул форми, підрозділ Нижній колонтитул форми і Подробиці.

Номер слайду 17

Створення форм за допомогою Конструктора форм. Якщо підрозділи Верхній колонтитул форми та Нижній колонтитул форми не відкрились треба скористатись командою Заголовок/Примітка форми в контекстному меню .

Номер слайду 18

Створення форм за допомогою Конструктора форм3. Вводимо в область Заголовок форми текст Особисті данні, який, відповідно до умови завдання, має розташовуватися перед полями. Для цього натискаємо кнопку Підпис, установлюємо курсор у необхідну позицію області Заголовок форми, вводимо текст Особисті дані й натискаємо кнопку Enter.

Номер слайду 19

Створення форм за допомогою Конструктора форм4. У правій частині вікна має бути розташоване поле Список полів. Якщо воно відсутнє, необхідно натиснути кнопку Додавання наявних полів, і тоді це поле з'явиться.

Номер слайду 20

Створення форм за допомогою Конструктора форм5. У Списку полів натискаємо кнопку Відображати всі таблиці. Ліворуч від назви таблиці Учень установлюємо перемикач у положення (-). Під назвою цієї таблиці відкриється список її полів.

Номер слайду 21

Створення форм за допомогою Конструктора форм6. Перемістимо поле Прізвище в те місце розділу Подробиці, куди необхідно його помістити. У результаті на формі буде розташовано два пов'язані елементи: власне поле введення та підпис для нього (підпис збігається з іменем цього поля). Так само перемістимо в бланк форми поля Ім’я та Дата народження.

Номер слайду 22

Створення форм за допомогою Конструктора форм7. Збережемо форму з іменем Особисті дані та відкриємо її в режимі Форми.

Номер слайду 23

Оформлення форми. Щоб змінити зовнішній вигляд форми, можна виконати такі дії: відкрити форму в режимі конструктора; змінити за необхідності розміри вікна форми, для чого встановити вказівник миші на межу і при появі двонаправленої стрілки перетягнути її до отримання потрібного розміру вікна; розширити за потреби область заголовка (примітки), перетягнувши її нижню межу; додати, якщо вважаєте за потрібне, зображення, для чого скористатися кнопкою Вставити зображення, що на вкладці КОНСТРУКТОР у групі Елементи керування.

Номер слайду 24

Додавання кнопок Часто, для розширення можливостей користування формою, на ній створюють додаткові елементи керування: кнопки, списки, гіперпосилання тощо. На прикладі створення кнопки видалення існуючого запису розглянемо алгоритм додавання до форми такого елемента: відкрийте форму в режимі конструктора; встановіть (якщо не встановлено) прапорець Застосувати майстри елементів керування

Номер слайду 25

Додавання кнопок 3) виберіть елемент керування Кнопка , що на вкладці Конструктор у групі Елементи керування 4) в обраному місці форми намалюйте мишкою майбутню кнопку (прямокутник);

Номер слайду 26

Додавання кнопок 5) у вікні Майстер кнопок оберіть категорію: Операції з записами та дію: Видалити запис

Номер слайду 27

Додавання кнопок 6) у наступному вікні оберіть, що відображатиметься на кнопці (Текст чи Зображення) і за необхідності змініть текст чи зображення, на майбутній кнопці;

Номер слайду 28

Додавання кнопок Створена і налаштована кнопка автоматично збережеться і працюватиме на формі лише в режимі форми. Для запобігання випадковому видаленню запису дію кнопки потрібно буде підтвердити в діалоговому вікні.

Номер слайду 29

Стандартні елементи користування формою. Для перегляду і пошуку записів унизу форми знаходиться рядок з елементами керування

Номер слайду 30

Стандартні елементи користування формою. Розглянемо дію його елементів:

Номер слайду 31

1. Параграф 27 (стор 161-165) прочитати та законспектувати презентацію2. Виконати вправу 27 Домашнє завдання

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
25 квітня
Переглядів
52
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку