Презентація на тему: "Хемосинтез"

Про матеріал
Хемосинтез - це процес утворення органічних речовин з неорганічних за рахунок енергії хімічних реакцій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хемосинтез Підготувала: вчитель біології, КЗ «СЗШ №21» КМРМіськів О. В.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Хемосинтез. Процес синтезу органічних речовин з неорганічних (СО2), який відбувається за рахунок енергії хімічних зв’язків. Відкритий у 1889 р. російським вченим С. Н. Виноградським. Використовується лише хемотрофними бактеріями й археями. В бактеріальних клітинах процеси хемосинтезу відбуваються на внутрішніх випинах плазматичної мембрани – мезосомах.

Номер слайду 4

Різновиди хемосинтезуючих організмів. Нітрифікуючі бактерії окислюють амоніак (NH3) та його сполуки до нітритів і нітратів. Два види бактерій: перший окиснює амоніак до нітритів, другий – нітрити до нітратів (використовуються рослинами).

Номер слайду 5

Не плутайте НІТРИФІКУЮЧІ бактерії з: Денітрофікуючими – відновлюють нітрати до молекулярного азоту (надходить в повітря);Азотфіксуючими – захоплюють молекулярний азот із атмосфери.

Номер слайду 6

Різновиди хемосинтезуючих організмів. Сіркобактерії окиснюють сірководень до сірки, а потім до солей сульфатної кислоти.

Номер слайду 7

«Білі палії» «Чорні палії»

Номер слайду 8

Різновиди хемосинтезуючих організмів. Залізобактерії дійснюють окиснення Феруму від двовалетного до тривалетного. Потім отриманий окис (Fe2 O3) вони відкладають у своїй слизовій оболонці.

Номер слайду 9

Різновиди хемосинтезуючих організмів. Водневі бактерії оксинюють молекулятний водень. Поширені в грунті та ілових шарах водойм.

Номер слайду 10

Значення хемосинтезу. Кругообіг хімічних елементів: Нітроген, Сульфур, Ферум. Утворення корисних копалин. Переробка отруйних речовин (амоніак, сірководень). Нітрифікуючі бактерії підвищують родючість грунтів. Очистка стічних вод. Руйнування гірських порід, кам’яних і металічних споруд (за рахунок сульфатної кислоти, яку синтезують сіркобактерії). Бактеріальне вилуговування металів (Cu, Zn, Ni, Mo та ін.).

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Шаламов Р.В., Носов Г.А., Литовченко О.А., Каліберда М.С.)
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
2121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку