Презентація на тему "Магнітне поле"

Про матеріал
Презентація може бути використана при вивченні матеріалу на тему "Магнітне поле" як для студентів І курсу так і для учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Магнітне поле струму

Номер слайду 2

ОПИТУВАННЯ 1. Електричне поле – це особливий вид матерії, відмінний від речовини 2. Зарядженим тілом 3. Дією на будь-яке заряджене тіло, яке знаходиться в електричному полі 4. Напруженість Е 5. Позитивний +q Негативний -q 1. Дати визначення електричного поля 2. Чим породжується електричне поле? 3. Чим виявляється електричне поле? 4. Яка величина характеризує дію електричного поля? 5. Які види зарядів існують?

Номер слайду 3

МАГНІТНЕ ПОЛЕ СТРУМУ 1. Магніт та його властивості. Використання магніту. 2. Дослідне обґрунтування наявності магнітного поля. 3. Властивості магнітного поля. 4. Характеристики магнітного поля. 5. Магнітне поле в речовині. 6. Земля – це великий магніт.

Номер слайду 4

ЩО СПІЛЬНОГО?

Номер слайду 5

Слово «магніт» виникло від назви міста Магнессії (зараз це город Маніса в Турції). «камінь Геркулеса». «люблячий камінь», «мудре залізо», і «царствений камінь» Штучні магніти - сталь, нікель, кобальт. Природний магніт - магнітний залізняк. Природні магніти, тобто кусочки магнітного залізняка - магнетиту в різних странах називали по-різному: китайці називали магніт - чу-ші; греки - адамас і каламита

Номер слайду 6

ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ Доктор медицини, досяг вершини медичної кар'єри тих часів був лейб-медиком королеви. У плині 18 років Гильберт на власні гроші ставив незліченну кількість досвідів, що він описує в книзі вийшла в 1600 році. І сам Гильберт, і його сучасники надзвичайно високо оцінювали цю працю. Вільям Гильберт народився в 1540 р. «Про магніт, магнітні тіла й про великий магніт - Землі. Нова фізіологія, доведена безліччю аргументів і досвідів».

Номер слайду 7

Властивості магніту магніт володіє в різних частинах різною притягальною силою; на полюсах ця сила найбільш помітна; магніт має два полюси: північний і південний, вони різні по своїх властивостях; різнойменні полюси притягаються, однойменні відштовхуються; магніт, підвішений на нитці, розташовується певним чином у просторі, указуючи північ і південь; неможливо одержати магніт з одним полюсом; земна куля — великий магніт; при сильному нагріванні магнітні властивості в природних і штучних магнітів зникають; магніти роблять свою дію через скло, шкіру й воду.

Номер слайду 8

Використання магнітів Усередині житла: навушники, стереоколонки, слухавка, електродзвоник, що записують і відтворюють голівки аудіо - і відеоапаратури, що записують і відтворюють голівки дисководу й жорсткого диска комп'ютера, магнітна смужка на банківській карті, що управляють і розмагнічують магнітні системи в телевізорі, вентилятори, трансформатори, магнітні замки.

Номер слайду 9

Усередині двигунів: двигуни для обертання CD/DVD дисків і для позиціювання голівок, двигуни для аудіо - і відеоапаратури, насос і таймер у посудомийної і пральної машинах, компресор у холодильнику, електрична зубна щітка.

Номер слайду 10

В автомобілі: двигун стартера, внутрішній вентилятор двигуна, блокатори дверей, склопідйомники, регулятор бічного дзеркала, насос для рідини, що очищає, датчики швидкості, генератор змінного струму, реле стартера.

Номер слайду 11

Професор Г.Х. Ерстед при проведені досліду Дослід Ерстеда

Номер слайду 12

ДОСЛІД ЕРСТЕДА 1820 Р. Про що говорить відхилення магнітної стрілки при замиканні електричного ланцюга? Навколо провідника зі струмом існує магнітне поле. На нього реагує магнітна стрілка. Джерелом магнітного поля є електричні заряди, що рухаються, або струми

Номер слайду 13

ДОСЛІД ЕРСТЕДА 1820 Р. Про що говорить той факт, що магнітна стрілка повернулася на 1800? Напрямок струму в провіднику змінився на протилежний

Номер слайду 14

ДОСЛІД ЕРСТЕДА 1820 Р. Про що говорить той факт, що кут відхилення магнітної стрілки змінився? Сила струму в провіднику змінилася

Номер слайду 15

ДОСЛІД АМПЕРА 1820 Р. Як пояснити той факт, що провідники зі струмом взаємодіють між собою? Магнітне поле діє на провідник зі струмом. Тому явище взаємодії струмів можна пояснити так: електричний струм у першому провіднику породжує магнітне поле, що діє на другий струм і навпаки…

Номер слайду 16

ДОСЛІД АМПЕРА 1820 Р. Як взаємодіють струми одного напрямку? Струми одного напрямку притягаються .

Номер слайду 17

ДОСЛІД АМПЕРА 1820 Р. Як взаємодіють струми протилежних напрямків? Струми протилежних напрямків відштовхуються

Номер слайду 18

МАГНІТНЕ ПОЛЕ ТА ЙОГО ВЛАСТИВОСТІ МП – це особлива форма матерії, яка існує незалежно від нас та від наших знань про неї 1. МП породжується електричними зарядами, що рухаються, тобто струмами 2. МП виявляється по дії на електричний струм, на заряди, що рухаються 3. З віддаленням від джерела магнітного полю воно послаблюється.

Номер слайду 19

Якщо Ви візьмете шматок магніту й розламаєте його на два шматочки, кожен шматочок знову буде мати "північний" й "південний" полюс. Якщо Ви знову розламаєте шматочок, що вийшов, на дві частини, кожна частина знову буде мати "північний" й "південний" полюс. Неважливо, як малі будуть шматочки, що утворилися, магнітів - кожен шматочок завжди буде мати "північний" й "південний" полюс. Неможливо домогтися, щоб утворився магнітний монополь ("моно" означає один, монополь - один полюс). Принаймні, така сучасна точка зору на дане явище. Це говорить про те, що в природі не існує магнітних зарядів. Магнітні полюси розділити не можна.

Номер слайду 20

Величини, що дозволяють кількісно описувати магнітне поле струму Вектор магнітной індукції Величина, що характеризує МП у даній його точці, називається вектором магнітної індукції, В. Магнітна індукція дорівнює відношенню сили, з якої МП діє на провідник довжиною l, по якому тече струм I, де F- це сила, з якої МП діє на провідник зі струмом, l – довжина провідника, у м, I – сила струму в провіднику, в А. Вимірюється в Тл . Потік магнітної індукції Потік магнітної індукції – це величина, рівна добутку модуля вектора магнітної індукції на площу контуру S і на сos кута між напрямком вектора індукції й нормаллю (перпендикуляром) до рамки. Ф=ВSсos Вимірюється у веберах: 1 Вб.

Номер слайду 21

М – максимально обертаючий момент, [M] = Н · м

Номер слайду 22

МАГНІТНЕ ПОЛЕ ЗЕМЛІ Англійський фізик XIV в. Вільям Гильберт виготовив кулястий магніт, досліджував його за допомогою маленької магнітної стрілки й прийшов до висновку, що земна куля - величезний космічний магніт. Зовнішні, розплавлені, шари ядра Землі перебувають у постійному русі. У результаті цього в ньому виникають магнітні поля, що формують в остаточному підсумку магнітне поле Землі.

Номер слайду 23

МАГНІТНІ ПОЛЮСИ ЗЕМЛІ Магнітні полюси Землі багато разів мінялися місцями (інверсія). За останній мільйон років це траплялося 7 разів. 570 років тому магнітні полюси Землі були розташовані в районі екватора

Номер слайду 24

КОМПАС У багатовіковій історії мореплавання магнітний компас був і залишається самим значним винаходом. Більшість істориків уважають, що компас у вигляді плаваючої у воді магнітної стрілки придумали в Китаї, а наприкінці XII - початку XIII ст. арабські мореплавці завезли його в Європу. З'єднавши магнітну стрілку з диском, італієць Флавій Джой в 1302 р. сконструював компактну котушку - згодом обов'язковий елемент всіх компасів.

Номер слайду 25

Магнітні бурі Якщо на Сонці відбувається потужний спалах, то підсилюється сонячний вітер. Це й приводить до магнітної бурі. Пролітаючи мимо Землі частки сонячного вітру створюють додаткові магнітні поля. Магнітні бурі заподіюють серйозну шкоду: вони впливають на радіозв'язок, на лінії електрозв'язку, багато вимірювальних приладів показують невірні результати.

Номер слайду 26

МАГНІТНЕ ПОЛЕ ЗЕМЛІ Земне магнітне поле надійно захищає поверхню Землі від космічного випромінювання, дія якого на живі організми є руйнівною. До складу космічного випромінювання, крім електронів, протонів, входять й інші частки, що рухаються в просторі з величезними швидкостями.

Номер слайду 27

ПОЛЯРНЕ СЯЙВО Результатом взаємодії сонячного вітру з магнітним полем Землі є полярне сяйво. Вторгаючись у земну атмосферу, частки сонячного вітру (в основному електрони й протони) направляються магнітним полем і певним чином фокусуються. Зіштовхуючись із атомами й молекулами атмосферного повітря, вони іонізують і збуджують їх, у результаті чого виникає світіння, що називають полярним сяйвом.

Номер слайду 28

ДІЯ МАГНІТНОГО ПОЛЯ ЗЕМЛІ НА ЛЮДИНУ Вивченням впливу різних факторів погодних умов на організм здорової й хворої людини займається спеціальна дисципліна - біометрологія. Магнітні бурі вносять розлад у роботу сердечно - судинної, дихальної й нервової системи, а також змінюють в'язкість крові; у хворих атеросклерозом і тромбофлебітом вона стає густіше й швидше скипається, а в здорових людей, навпроти, підвищується.

Номер слайду 29

1.ДЖЕРЕЛОМ МАГНІТНОГО ПОЛЯ Є ... а) електричні заряди, що рухаються; б) заряджена тенісна кулька; в) полосовий магніт.

Номер слайду 30

2.ВИЯВИТИ МАГНІТНЕ ПОЛЕ МОЖНА ПО... а) по дії на будь-який провідник, б) дії на провідник, по якому тече електричний струм, в) заряджена тенісна кулька, підвішена на тонкій нерозтяжній нитці, г) на електричні заряди, що рухаються. а) А і Б, б) А і В, в) Б і В, г) Б і Г.

Номер слайду 31

3.ЗАКІНЧИТИ ФРАЗУ: «ЯКЩО ЕЛЕКТРИЧНИЙ ЗАРЯД НЕРУХОМИЙ, ТО ДОВКОЛА НЬОГО ІСНУЄ... а) магнітне поле, б) електричне поле, в) електричне й магнітне поле.

Номер слайду 32

4.ЗАКІНЧИТИ ФРАЗУ: «ЯКЩО ЕЛЕКТРИЧНИЙ ЗАРЯД РУХАЄТЬСЯ, ТО ДОВКОЛА НЬОГО ІСНУЄ... а) магнітне поле, б) електричне поле, в) електричне й магнітне поле.

Номер слайду 33

5.ЗАКІНЧИТИ ФРАЗУ: «НАВКОЛО ПРОВІДНИКА ЗІ СТРУМОМ ІСНУЄ... а) магнітне поле, б) електричне поле, в) електричне й магнітне поле.

Номер слайду 34

6.ЯКІ СИЛИ ПРОЯВЛЯЮТЬСЯ У ВЗАЄМОДІЇ ДВОХ ПРОВІДНИКІВ ЗІ СТРУМОМ? а) сили магнітного поля, б) сили електричного поля, в) сили всесвітнього тяжіння.

Номер слайду 35

7.ЯКІ ЗАТВЕРДЖЕННЯ Є ВІРНИМИ? А. У природі існують електричні заряди. Б. У природі існують магнітні заряди. В. У природі не існує електричних зарядів. Г. У природі не існує магнітних зарядів. а) А і Б, б) А і В, в) А і Г, г) Б, У і Г.

Номер слайду 36

8.ДВА ПАРАЛЕЛЬНИХ ПРОВІДНИКИ, ПО ЯКИХ ТЕЧУТЬ СТРУМИ ПРОТИЛЕЖНИХ НАПРЯМКІВ... а) взаємно притягаються, б) взаємно відштовхуються, в) ніяк не взаємодіють.

Номер слайду 37

9.ДЛЯ ХАРАКТЕРИСТИКИ МАГНІТНОГО ПОЛЯ В ДЕЯКІЙ ЙОГО ТОЧЦІ СЛУЖИТЬ... а) вектор магнітної індукції, б) потік магнітної індукції.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лобода Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Коршак Є.В., Ляшенко О.І., Савченко В.Ф.)
До уроку
§ 24. Магнітне поле
Додано
11 лютого 2021
Переглядів
12772
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку