Презентація на тему "Мережа Internet"

Про матеріал
Презентація до заняття гуртка "Основи інформаційних технологій" на тему ознайомлення з мережею Internet.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основи інформаційних технологій. Мережа Internet

Номер слайду 2

Що таке ІНТЕРНЕТ?Internet – це глобальна інформаційна мережа, яка об’єднує велику кількість регіональних мереж і водночас мільйони комп’ютерів у всіх кінцях планети з метою обміну даними та доступу до інформаційних і технологічних ресурсів.

Номер слайду 3

Як виникла глобальна мережа Internet. Мережа Internet з'явилася в кінці 60-х, на початку 70-х років XX століття в результаті об'єднання мережі Міністерства оборони США з різноманітними радіо- і супутниковими мережами з метою забезпечення надійної роботи при руйнуванні окремих її елементів під час воєнних дій.

Номер слайду 4

Можливості Internet. За допомогою Internet службові і приватні особи можуть звертатися до інформації, яка зберігається на спеціальних комп'ютерах (серверах). В Internet циркулює різноманітна інформація, доступ до якої забезпечується з будьякої точки земної кулі, де є телефонний зв'язок. Можна сказати, що користувачу Internet доступний весь світ інформації.

Номер слайду 5

Інформаційний зв'язок в Internet. Комп'ютер, що входить в мережу Internet, може спілкуватися з іншими завдяки IP-адресі, яка присвоюється кожному комп'ютеру. Кожний ресурс в Internet теж має свою адресу - URL-адресу. (Uniform Resource Locator, URL) Кожен сервер має головний URL, а також певну множину підлеглих.

Номер слайду 6

Сервер та робоча станція. Комп'ютер, який використовує ресурси, називається клієнтом або робочою станцією. Комп'ютер, який надає ресурси, називається сервером. У мережі роботу комп'ютерів-клієнтів забезпечують клієнт-програми, роботу комп'ютерів-серверів - сервер-програми.

Номер слайду 7

Сервери. Кожний сервер має своє ім'я і може надавати послуги Internet іншим під'єднаним до нього комп'ютерам. Такі сервери називаються провайдерами. Приєднані до провайдера комп'ютери називаються робочими станціями.

Номер слайду 8

Робочі станціїРобочі станції можуть знаходитись на значній відстані від сервера. Комп'ютер може знаходитися в школі або вдома і з'єднуватися із сервером за допомогою телефонної мережі або окремою лінією.

Номер слайду 9

Складові частини Internet. Сучасна мережа Internet має: – апаратні, – програмні – інформаційні складові частини.

Номер слайду 10

До апаратної складової Internet належать:канали зв'язку, що з'єднують між собою комп'ютери у мережу, мости, шлюзи, маршрутизатори,сервери,робочі станції під час приєднання до Internet

Номер слайду 11

Міст. Міст - спеціальний комп'ютер з відповідним програмним забезпеченням, який служить для об'єднання мереж з однаковою будовою і правилами обміну даними. Шлюз. Шлюз - спеціальний комп'ютер з відповіднимпрограмним забезпеченням, який служить дляоб'єднання мереж з різною будовою абоправилами обміну даних.

Номер слайду 12

Маршрутизатор. Маршрутизатор - спеціальний комп'ютер з відповідним програмним забезпеченням, який служить для визначення найкоротшого маршруту «подорожі» інформації в глобальній мережі до місця призначення.

Номер слайду 13

Програмна складова Internet. До програмної складової Internet належать: операційні системи комп'ютерів, мережева операційна система (мережева ОС). Мережева ОС:надає засоби для зв'язку через мережу з іншими комп'ютерами, надає засоби доступу до мережевих ресурсів і спільного їх використання, перевіряє дійсність паролів, координує переміщення даних через мережу.

Номер слайду 14

Інформаційна складова Internet. До інформаційної складової Internet належить текстова, графічна, музична, відео інформація, належним чином підготовлена і доступна для використання з будь-якого комп'ютера, підключеного до мережі Internet.

Номер слайду 15

Служби Internet До найбільш поширених служб Internet належать: Електронна пошта - обмін повідомленнями, який нагадує звичайну пошту, але віртуальну із значно швидшою доставкою інформації. Групи новин (телеконференції) - розміщення повідомлень на електронних дошках з можливістю одержання відповідей на них. Word Wide Web - пошук і перегляд потрібної інформації на Web-сторінках з використанням гіпертекстових зв'язків (див. далі). Файлові архіви - передача файлів з використанням спеціального протоколу FTP (File Transfer Protocol). Інтерактивне спілкування - спілкування в режимі реального часу, коли одразу одержуєш відповідь на своє повідомлення.

Номер слайду 16

Передача повідомлень в Internet. У поштовому зв'язку є правила оформлення поштових відправлень, за якими, наприклад, лист потрібно вкласти в конверт, на якому необхідно написати адресу відправника і одержувача. Internet також працює за певними правилами (протоколами). Міжмережевий протокол встановлює правила адресації, щоб забезпечити доставку повідомлення до адресата.

Номер слайду 17

Адресація в Internet. За доменною системою повне ім'я комп'ютера складається з кількох рівнів (доменів), які розташовуються зліва направо від власної назви комп'ютера з поступовим збільшенням рівня до найвищого справа. Таких рівнів, як правило, застосовується не більше 5. Наприклад, доменне ім'я google.com.ua має три домени: перший – ua (Україна) другий – com (комерційне підприємство) третій – google (власна назва комп'ютера)Домен - це рівень, зона або ділянка Internet. Домен найвищого рівня показує тип організації або державу: .com - комерційні підприємства; .edu - навчальні заклади;.gov - державні установи;.net -провайдери;.web - організації, що пропонують Web-інформацію; .uа - Україна;.es – Іспанія.

Номер слайду 18

Канали зв'язку в Internet. Передача даних в мережі Internet здійснюється за допомогою каналів зв'язку. Канали зв'язку можуть бути: комутовані (існуючі телефонні мережі) виділені. При використанні виділених каналів зв'язку комп'ютер, підключений до провайдера постійно, з'єднується з ним провідною, радіорелейною, радіо або супутниковою лінією зв'язку.

Номер слайду 19

Видатні програмісти. Ада Лавлейс(1815-1852)Ґрейс Гоппер(1906-1992)Тім Бернс-Лі(1955 р.н.)Алан Тьюринг(1912-1954)Білл Ґейтс (1955 р.н.)Пол Аллен(1952-2018)Брендан Айк(1961 р.н.)Маркус Перссон(1979 р.н.)Ларрі Пейдж(1973 р.н.)Сергій Брін(1973 р.н.))Марк Цукерберґ(1984 р.н.)

Номер слайду 20

Веб-браузери. Mozilla Firefox

Номер слайду 21

Веб-сторінки. Кодування веб-сторінок

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

pptx
Додано
1 березня 2023
Переглядів
1149
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку